Θυμάμαι τον εαυτό μου νήπιο, να μπαίνω σε ένα γραφείο ενός ανθρώπου που θαύμαζα, θαυμάζω και θα θαυμάζω μέχρι να πεθάνω, να βλέπω σε περίοπτη θέση μία πινακίδα «Ο Έξυπνος παραδέχεται, ο Πονηρός δικαιολογείται, ο Ηλίθιος επιμένει».

Γράφει ο Γιῶργος Μιχαηλίδης*

Από τότε κατάλαβα πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη μαγκιά από το να παραδέχεσαι τα λάθη σου. Έτσι γίνεσαι εσύ καλύτερος, αφού μαθαίνεις από αυτά, και εμπνέεις εμπιστοσύνη στους γύρω σου. Το να παραδέχεσαι το λάθος σου συνιστά παράλληλα, πολιτισμό, αφού έτσι αφήνεις την κουβέντα να συνεχιστεί, αντί να κυνηγάς την ουρά σου σαν αφηνιασμένος σκύλος.

Μιας και είπαμε σκύλος, αξίζει να σημειώσουμε πως το τελευταίο διάστημα βλέπουμε πολλούς τέτοιους, με έναν να ξεχωρίζει, που όχι μόνο δεν παραδέχονται τα λάθη τους, όσο μεγάλα και κραυγαλέα κι αν είναι, αλλά πάνε να μας βγάλουν για τρελούς. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια πολιτικής ηρεμίας, αυτά τα σκυλιά που κυνηγούν την ουρά τους, πάνε να μας περάσουν ως μαγκιά, το να πεισμώνεις σαν γαϊδούρι και να υποστηρίζεις την θέση σου με μόνο όφελος το να φανατίζεις όσους σε ακολουθούν. Δεν πάει έτσι το πράγμα…

Ο τομεάρχης υποδομών της Νέας Δημοκρατίας, φωτογραφήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του έχοντας κλιψάκια για να μην χτυπά ο βόμβος της ζώνης ασφαλείας. Κοινώς ο άνθρωπος αυτός που θα αναλάβει -ίσως- θέματα που άπτονται της οδικής ασφάλειας, έκανε ένα μεγάλο φάουλ. Το φάουλ φυσικά δεν ήταν η φωτογραφία, αλλά η πρακτική του.

Ο σάλος που ξέσπασε στα social media ήταν μεγάλος. Την ώρα που πολλά ΜΜΕ δεν έπιασαν καν το θέμα δήθεν για να μην… πλήξουν την ΝΔ, ο κόσμος «φώναζε» για το μήνυμα που στέλνει ένας πολιτικός τέτοιου βεληνεκούς σε μία χώρα που στενάζει πραγματικά από τις απώλειες ζωών στους δρόμους.

Λίγες ώρες αργότερα, ο ίδιος άνθρωπος, ανέβασε την φωτογραφία στο Facebook απολογούμενος, γράφοντας «Επειδή όταν κάτι είναι λάθος πρέπει να το παραδεχόμαστε και επειδή – ειδικά τέτοιες μέρες, που ταξιδεύει κόσμος – δεν πρέπει να στέλνουμε λάθος μηνύματα, οφείλω να πω το εξής: Όταν οδηγούμε, φοράμε ζώνη. Πάντα. Με την ασφάλεια στο δρόμο δεν πρέπει να παίζουμε. Οποιαδήποτε εξήγηση για τη φωτογραφία θα ακουστεί σαν δικαιολογία και δεν θέλω. Ειλικρινά ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις».

Ας αφήσουμε στην άκρη το γεγονός πως ορισμένοι συνάδελφοι δεν άσκησαν κριτική και δεν ανέδειξαν το θέμα για να εξυπηρετήσουν θελημένα ή άθελά τους πολιτικά συμφέροντα, καλό θα ήταν και άλλοι πολιτικοί να παραδειγματιστούν και να ακολουθήσουν τον δρόμο της αλήθειας.

Στην εποχή του λαϊκισμού, της ψευτομαγκιάς, του αριστερορατσισμού και του διχασμού, η αλήθεια και η παραδοχή αναδεικνύονται τα μεγαλύτερα όπλα ενός ανθρώπου που θέλει να τον χαρακτηρίζουν «μάγκα».