Το ΑΕΠ της Ουκρανίας υποχώρησε κατά 15,1% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, λόγω του πολέμου με τη Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Η εισβολή της Ρωσίας, στις 24 Φεβρουαρίου, έπληξε σφοδρά την ουκρανική οικονομία αφού πολλές εταιρείες διέκοψαν τη λειτουργία τους ενώ άλλες αναγκάστηκαν να αναπροσανατολίσουν την παραγωγή τους.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι η πτώση του ΑΕΠ θα είναι πολύ σημαντικότερη, φτάνοντας το 35% φέτος. Ακόμη πιο απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Σέρχι Μαρτσένκο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο στα μέσα Μαΐου, όπου έκανε λόγω για υποχώρηση «κατά 45-50%».

Ο πληθωρισμός τον Μάιο έφτασε το 18% σε ετήσια βάση.

Οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, κυρίως τα βασικά είδη, όπως το ρύζι (+14,3%), τα φρούτα (11,5%), τα ψάρια, τα δημητριακά, τα λαχανικά και τα ζυμαρικά (αύξηση από 3,2 έως 5,9%). Η τιμή των αυγών από την άλλη, μειώθηκε κατά 21,2%.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας ο πληθωρισμός μπορεί να φτάσει το 20% στα τέλη του έτους. Στις 2 Ιουνίου η Κεντρική Τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο από το 10% στο 25%, σε μια προσπάθεια να ανακόψει τον καλπάζοντα πληθωρισμό και να προστατεύσει το χρίβνια, το εθνικό νόμισμα, από τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου.