Η ανώτατη αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών στην Ουκρανία δήλωσε σήμερα πως έχει συγκλονιστεί από τα στρατιωτικά πλήγματα που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν παιδιά και άλλοι άμαχοι χθες, Τετάρτη, στο Τσάπλινο, στην κεντρική Ουκρανία, και κάλεσε όλα τα μέρη να ακολουθούν πιστά το διεθνές δίκαιο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε σήμερα πως οι δυνάμεις του έπληξαν ένα στρατιωτικό τρένο στον σιδηροδρομικό σταθμό του Τσάπλινο. Το Κίεβο λέει πως 25 άμαχοι σκοτώθηκαν από το ρωσικό πλήγμα.

“Είμαι αληθινά συγκλονισμένη από τα πλήγματα που σκότωσαν και τραυμάτισαν χθες αμάχους κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Τσάπλινο, στην κεντρική Ουκρανία”. ανέφερε σε μια δήλωση η συντονίστρια ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ για την Ουκρανία, Ντενίζ Μπράουν.

“Παιδιά σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτή και πέθαναν σε τόπους όπου περίμεναν ότι θα ήταν ασφαλή, στα σπίτια τους ή ταξιδεύοντας με τις οικογένειές τους.”

Η Μπράουν είπε πως ο ανθρώπινος απολογισμός της επίθεσης είναι “άλλο ένα παράδειγμα του επιπέδου της οδύνης που αυτός ο πόλεμος προκαλεί στον λαό της Ουκρανίας.”

Αναφέρθηκε και σε άλλες επιθέσεις που σκότωσαν επίσης αμάχους, καθώς και στον σφοδρό βομβαρδισμό πόλεων στη γραμμή του μετώπου, περιλαμβανομένης της Νικόπολης και του Ζελενοντόλσκ, που κατέστρεψαν σπίτια, σχολεία, καταστήματα και φαρμακεία και υπογράμμισε την ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι.

“Όλοι οι παράγοντες, χωρίς εξαίρεση, πρέπει να σέβονται τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και να φροντίζουν διαρκώς ώστε οι άμαχοι και οι πολιτικές υποδομές να προστατεύονται, τα σπίτια τους να διατηρούνται και οι απαραίτητες υπηρεσίες να συνεχίσουν να λειτουργούν”, είπε.