Ο εκπρόσωπος τύπου της ανατολικής στρατιωτικής διοίκησης του ουκρανικού στρατού συνταγματάρχης Σεργκέι Τσερεβάτιι, δήλωσε στο BBC ότι η επιτυχής αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού στην περιοχή του Χαρκόβου ήταν λεπτομερώς σχεδιασμένη και τα αποτελέσματα της έχουν στρατηγική σημασία.

Οι τελευταίες επιτυχίες του ουκρανικού στρατού οφείλονται σε μια σειρά λόγους, δήλωσε ο Ουκρανός στρατιωτικός. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται, όπως είπε, ο φιλόδοξος στόχος που έθεσε η διοίκηση, ο λεπτομερής σχεδιασμός όλων των λεπτομερειών της επιχείρησης, οι παραπλανητικοί ελιγμοί, η επιλογή των πιο απρόσμενων τοποθεσιών για να πληγεί η άμυνα του εχθρού και αναμφισβήτητα το υψηλό μάχιμο ηθικό των ουκρανών στρατιωτικών.

Σύμφωνα με τον Τσερεβάτιι η αντεπίθεση στην περιοχή του Χαρκόβου ήταν αποφασιστικής σημασίας, επειδή στην πραγματικότητα στερεί από τους Ρώσους την δυνατότητα να συνεχίσουν την επίθεση στο Σλαβιάνσκ και να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στο Ντονμπάς.

Επίσης , υπογράμμισε ο Τσερεβάτιι, καταφέραμε να εκδιώξουμε τον εχθρό από το ίδιο το Χάρκοβο, που είναι ένα σημαντικό στρατιωτικό και βιομηχανικό κέντρο, το οποίο δεν μπορεί πλέον να βομβαρδίζει το ρωσικό πυροβολικό.

Συνολικά ο ουκρανικός στρατός έθεσε υπό τον έλεγχο του περισσότερες από 40 κατοικημένες περιοχές, μεταξύ των οποίων οι πόλεις Μπαλακλέγια, Ιζιούμ, Βολτσάνσκ και άλλες.

Ο Ουκρανός στρατιωτικός, τόνισε ότι οι επιτυχίες του ουκρανικού στρατού αποσκοπούν στο να κάμψουν σθεναρά το ηθικό του εχθρού. Είπε επίσης ότι «υπάρχουν σχέδια να απελευθερωθεί ολόκληρη η Ουκρανία, εκπονούνται λεπτομερώς επιχειρήσεις» και προσέθεσε ότι «σημαντική πτυχή στην περίπτωση αυτή είναι η δυτική στρατιωτική βοήθεια , την οποία αφομοιώνουμε γρήγορα».