Δεκάδες άνθρωποι έφυγαν σήμερα για να γλυτώσουν από τις μάχες στα περίχωρα του Κιέβου, σε μια ζώνη που η Ουκρανία διαβεβαιώνει πως ανακατέλαβε από τη Ρωσία, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σφοδρές ανταλλαγές πυρών του πυροβολικού ακούγονται από το προάστιο Ιρπίν, στο βορειοδυτικό τμήμα της ουκρανικής πρωτεύουσας και στήλες καπνού είναι ορατές στον ουρανό, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους του AFP που βρίσκονται στο πεδίο.

Σπίτια έχουν τυλιχθεί στις φλόγες, αναγκάζοντας τους κατοίκους του Ιρπίν να εγκαταλείψουν τη συνοικία αυτή, όπου μπορούσαν, μέχρι σήμερα, να συνεχίσουν να ζουν, παρά το γεγονός ότι μάχες εκτυλίσσονταν σε κοντινή απόσταση.

Μια αποθήκη πήρε, επίσης, φωτιά, κοντά σε πολυκατοικίες στο δυτικό τμήμα του Κιέβου, ενώ άμαχοι κατάφεραν να βρουν καταφύγιο πίσω από ένα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Τα σπίτια καταστράφηκαν, το μόνο που έχει απομείνει είναι τα υπόγεια», δήλωσε στο AFP ο Λέονιντ Μαρκέβιτς, ένας 55χρονος επιχειρηματίας, που εγκατέλειψε την κατοικία του, η οποία βρίσκεται στην έξοδο του Ιρπίν.

«Κάθε πρωί, κάθε βράδυ, κάθε ημέρα οι Ρώσοι επιτίθενται και κάθε ημέρα τα αγόρια μας τους απωθούν», συμπλήρωσε. «Επομένως, δεχόμαστε νυχθημερόν πυρά βαρέων όπλων».

Οι κάτοικοι, μεταξύ αυτών παιδιά, μεταφέρθηκαν εκτός του Ιρπίν με διασωστικά οχήματα, προτού μεταβούν σε ένα κέντρο υποδοχής όπου αστυνομικοί ελέγχουν τα έγγραφά τους. Κατόπιν, απομακρύνονται με λεωφορεία.

Οι κάτοικοι του Ιρπίν φεύγουν παίρνοντας μαζί τους ό,τι μπορούν, μεταξύ άλλων τα κατοικίδιά τους.