Οι ουκρανικές αρχές και μάρτυρες που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο κατηγόρησαν σήμερα τις ρωσικές δυνάμεις ότι άνοιξαν πυρ με ένα άρμα μάχης εναντίον ενός σπιτιού, σε ένα χωριό κοντά στο Χάρκοβο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί άμαχοι.

Σύμφωνα με την εισαγγελία αυτής της περιφέρειας, που συνορεύει με τη Ρωσία, τα γεγονότα εκτυλίχθησαν στις 27 Μαρτίου στο χωριό Τσεπάκι που τότε ήταν υπό την κατοχή της Μόσχας αλλά πλέον ελέγχεται ξανά από το Κίεβο.

«Οι (Ρώσοι) στρατιώτες βομβάρδισαν μια κατοικία με ένα άρμα. Δύο άνδρες και μία γυναίκα σκοτώθηκαν», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εισαγγελίας. Οι γείτονες έθαψαν τα πτώματα στην αυλή του σπιτιού και χθες έγινε η εκταφή τους.

Η αστυνομία ωστόσο έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς και για εκταφή των τριών από αυτούς. Έδωσε επίσης στη δημοσιότητα φωτογραφίες ενός καμένου σπιτιού και τάφων στους οποίους είχαν τοποθετηθεί απλοί, ξύλινοι σταυροί.

Σύμφωνα με τους μάρτυρες που ρωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο, οι έξι ένοικοι του σπιτιού έπιναν το τσάι τους στην αυλή όταν πλησίασε ένα ρωσικό τανκ. «Σηκώθηκαν να μπουν στο σπίτι για να κρυφτούν. Αμέσως μετά (το άρμα) έπληξε την πόρτα. Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, δύο τραυματίστηκαν», είπε κλαίγοντας η Όλγα Καρπικό, 52 ετών, η κόρη της οποίας σκοτώθηκε από θραύσμα οβίδας.

Ο Τένις, 40 ετών, είπε ότι είδε την κάνη του τανκ να στρέφεται εναντίον τους. «Κάποιος είπε: πάμε να κρυφτούμε στο σπίτι», αφηγήθηκε. «Μπήκα τελευταίος και αμέσως μετά το τανκ πυροβόλησε. Όλα κατέρρευσαν, δεν έβλεπα τίποτα. Βγήκα όπως μπορούσα και έτρεξα πίσω από το σπίτι», πρόσθεσε.

Η εισαγγελία έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για «παραβίαση του δικαίου του πολέμου» και «ανθρωποκτονία εκ προμελέτης».

Από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, οι ρωσικές δυνάμεις κατηγορούνται από τους Ουκρανούς για εγκλήματα πολέμου στα εδάφη που είχαν καταλάβει, κυρίως στην περιφέρεια του Κιέβου, απ’ όπου αποσύρθηκαν στα τέλη Μαρτίου.

Την Πέμπτη, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Α πρόβαλε πλάνα από κάμερες παρακολούθησης που, όπως λέει, δείχνουν Ρώσους στρατιώτες να πυροβολούν πισώπλατα δύο Ουκρανούς πολίτες κοντά σε μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στα προάστια του Κιέβου, στις 17 Μαρτίου.