Οπαδική βία: Η δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη συγκλόνισε την Ελλάδα και έφερε μία σειρά από ενέργειες και για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, αλλά και εκτός αυτών, με πρωταγωνιστές τους οργανωμένους οπαδούς των ελληνικών ομάδων.

Την προσωρινή αναστολή λειτουργίας όλων των λεσχών φιλάθλων έως τις 31 Ιουλίου ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης κατά την παρουσίαση του νέου πλαισίου κατά της αθλητικής βίας το πρωί της Δευτέρας (21/2/2022).

Στόχος είναι να δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι την εφαρμογή του νέου πλαισίου λειτουργίας των λεσχών.

Επίσης σημείωσε:

  • Μια Λέσχη Φιλάθλων ανά ερασιτεχνικό σωματείο, ΠΑΕ και ΚΑΕ
  • Έδρα της λέσχης υποχρεωτικά στην έδρα του σωματείου/ΠΑΕ/ΚΑΕ, εποπτεία και έλεγχος στο Μητρώο της.
  • Για Παράρτημα Λέσχης θα απαιτούνται τουλάχιστον 50 ενήλικα άτομα με καθαρό ποινικό μητρώο, μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής λειτουργίας του Παραρτήματος.
  • Ανάκληση άδειας λειτουργίας και σφράγισμα Λέσχης ή Παραρτήματος μετά από ποινική δίωξη σε τουλάχιστον δύο άτομα άτομα – μέλη Λέσχης ή Παραρτήματος για αδικήματα αθλητικής βίας, παράβαση περί ναρκωτικών ή περί όπλων και για το έγκλημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Οπαδική βία – Τσιάρας: Τέλος οι κουκούλες στα γήπεδα

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας μίλησε για την αυστηροποίηση του ποινικού πλαισίου για τα περιστατικά οπαδικής βίας.

1. Αυξάνεται ως προς τα ελάχιστα και μέγιστα όρια το πλαίσιο ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας. Συγκεκριμένα: Αυστηροποιούνται οι ποινές του άρθρου 41 ΣΤ του Αθλητικού Νόμου (κατοχή επικινδύνων αντικειμένων, βιαιοπραγίες, απειλές, είσοδος στους αγωνιστικούς χώρους με σκοπό τη διακοπή αθλητικής εκδήλωσης, ρατσιστικές εκδηλώσεις, δημόσια υποκίνηση σε αδικήματα αθλητικής βίας κλπ)

2. Καθιερώνεται ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους κατά τη διάρκεια αθλητικών αγώνων έχουν καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου με σκοπό να παρεμποδιστεί η ανίχνευση και καταγραφή του από τις συσκευές καταγραφής εικόνας Με την καθιέρωση του αξιοποίνου, προβλέπεται ειδικότερα ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή.

3. Απαγορεύεται η αναστολή εκτέλεσης της ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας και πιο συγκεκριμένα:

4. Οι υποθέσεις οπαδικής βίας εκδικάζονται κατά προτεραιότητα και καθιερώνεται σε περίπτωση αναβολής εκδίκασης η υποχρεωτική επιβολή περιοριστικών όρων. Έτσι, όταν η εκδίκαση της υπόθεσης αναβάλλεται για οποιονδήποτε λόγο, επιβάλλονται υποχρεωτικά περιοριστικοί όροι (όπως π.χ απαγόρευση παρακολούθησης αγώνων και εμφάνιση στο ΑΤ κατά το χρόνο διεξαγωγής τους).