Απροσδιόριστα μεγάλες είναι οι απώλειες που θα έχει φέτος ο ελληνικός τουρισμός, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννη Ρέτσο.

Οπως πρόσθεσε, στην παρούσα φάση δεν μπορεί να γίνει κάποια ασφαλής πρόβλεψη, ενώ τόνισε ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις θα χρειαστούν ρευστότητα 1,5-2 δισ. ευρώ για να μπορέσουν να μπουν σε τροχιά επανεκκίνησης.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Ρέτσο, ο αισιόδοξος και εφικτός στόχος είναι η επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού να πραγματοποιηθεί στο γ’ τρίμηνο του έτους και η ουσιαστική ανάκαμψη και η προσπάθεια ανάκτησης όσων έχουν χαθεί να γίνουν στο δ’ τρίμηνο.

«Καταχρηστικά φέτος στο δ’ τρίμηνο βάζω και τον Σεπτέμβριο, δηλαδή θα μπορούσε ο τουρισμός από τον Αύγουστο και μετά, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο, να επιχειρήσει να ανακτήσει μέρος των απωλειών. Μέχρι σήμερα είχαμε περίπου 880 εκατ. τουριστικές εισπράξεις για τον Ιανουάριο, περίπου άλλα τόσα για τον Φεβρουάριο, που ήταν καλός μήνας, μέχρι το τελευταίο Σαββατοκύριακο που είχαμε το ξέσπασμα στην Ιταλία, άρα λοιπόν στην “κάβα” του τουρισμού υπάρχει 1,7 δισ. ευρώ για το 2020. Μέχρι τα 18 δισ. ευρώ είναι πολύ μεγάλη η απόσταση που μας χωρίζει», είπε, επισημαίνοντας ότι αυτό το διάστημα μπορεί να μην υπάρχουν κρατήσεις, ωστόσο έχει υπάρξει ανάσχεση του πρώτου κύματος ακυρώσεων. «Αυτή την περίοδο υπάρχει στάση αναμονής. Αρχές του επόμενου μήνα θα μπορέσουμε να κάνουμε μια εκτίμηση των κρατήσεων», είπε.

Ο εσωτερικός τουρισμός

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε, δε, στο ρόλο που θα κληθεί να παίξει φέτος ο εσωτερικός τουρισμός, που σήμερα αντιπροσωπεύει κάτι λιγότερο από το 10% των συνολικών ταξιδιωτικών εισπράξεων και αφίξεων. «Η εσωτερική αγορά θα κληθεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο φέτος τόνωσης της εγχώριας ζήτησης. Προφανώς αυτό δεν έχει καμία θετική επίπτωση, ουσιαστική θετική επίπτωση στο ΑΕΠ της χώρας δημοσιονομικά, γιατί ουσιαστικά είναι εσωτερική κατανάλωση και καύσιμο του όποιου λίπους, αλλά είναι μία τονωτική ένεση για τις επιχειρήσεις, για να μπορέσουν να διανύσουν τους υπόλοιπους δύσκολους μήνες του 2020», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤ, εστιάζοντας στις αγορές του εξωτερικού που δυνητικά θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν με ταξιδιώτες την Ελλάδα.