Ολυμπιακοί Αγώνες: Η σταθερή αξία που λέγεται Eθνική ομάδα πόλο ανδρών, δύο… μαμάδες και ένα μπαμπάς των σπορ συμπεριλαμβάνονται στη γεμάτη ολυμπιακές εμπειρίες και παραστάσεις αποστολή της Ελλάδας στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του καλοκαιριού.

Λίγες εβδομάδες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, παρουσιάζουμε τις Ελληνίδες αθλήτριες και τους Έλληνες αθλητές που έχουν φάει με το… κουτάλι την κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη και ταξιδεύουν στην Απω Ανατολή με όπλο την εμπειρία τους που, όπως λένε αυτοί που ξέρουν, αποτελεί τον καλύτερο σύμβουλο.

Η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί μεν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο με τη μικρότερη σε μέγεθος αποστολή εδώ και αρκετές δεκαετίες, αλλά όσο μικρή είναι, άλλο τόσο έμπειρο σ’ αυτό το κορυφαίο αγωνιστικό περιβάλλον παρουσιάζεται ένα πολύ μεγάλο της κομμάτι.

 

Ολυμπιακοί Αγώνες: Πόλο Ανδρών

Και ουδείς μπορεί να συγκριθεί στη… δεξιότητα αυτή με τον συνήθη ύποπτο στους Ολυμπιακούς Αγώνες και πρώτη σε ομαδικό άθλημα που εξασφάλισε το εισιτήριο (τον περασμένο Φεβρουάριο στο Προολυμπιακό) ομάδα πόλο ανδρών. Η αρμάδα του Θοδωρή Βλάχου συνεχίζει μια ασύγκριτη παράδοση που θέλει την ελληνική ανδρική υδατοσφαίριση να δίνει το «παρών» στους Ολυμπιακούς Αγώνες 16 φορές. Και σε λίγες εβδομάδες σε έναν δύσκολο όμιλο κόντρα σε δυνάμεις του σπορ, όπως οι ΗΠΑ, Ουγγαρία, Ιταλία και οι Νότια Αφρική και Ιαπωνία θα διεκδικήσει τη διάκριση. Κορυφαία ως σήμερα παρουσία της στο παρελθόν η 4η θέση επί πατρίων… υδάτων το 2004, έκανε το ολυμπιακό της ντεμπούτο το 1920 (5η θέση) ενώ ήταν 6η πριν από πέντε χρόνια στο Ρίο Ντε Τζανέιρο και το 1996 στην Ατλάντα και είχε δύο πλασαρίσματα στην 8άδα το 2008 στο Πεκίνο (7η) και το Λος Αντζελες (8η). Με εξαίρεση το Μόντρεαλ το 1976, δίνει ανελλιπώς το «παρών» από το 1964 και μετά.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΨΑΡΡΑ

Εκεί όμως που πραγματικά η εμπειρία παρουσιάζεται τεράστια είναι τα ατομικά αγωνίσματα όπου η μία από τις δύο «μαμάδες» της αποστολής, τοξοβόλος Ευαγγελία Ψάρρα, ούτε λίγο ούτε πολύ στα 47 της χρόνια (γεννημένη στις 17 Ιουνίου 1974) θα αγωνιστεί για 6η φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η μόλις 3η φορά που εκπρόσωπος της χώρας μας πετυχαίνει κάτι ανάλογο μετά την Αγη Κασούμη στο ίδιο σπορ και τον ιστιοπλόο Τάσο Μπουντούρη. Η ολυμπιακή της πρεμιέρα έγινε στους Αγώνες της Αθήνας το 2004 όταν έφθασε στα προημιτελικά ενώ ήταν μέλος της Εθνικής ομάδας τοξοβολίας που κατέλαβε την 5η θέση στην ίδια διοργάνωση. Ακολούθησαν οι αποκλεισμοί στον πρώτο γύρο τόσο στο Πεκίνο και το Λονδίνο όσο και στο Ρίο το 2016, όταν μπήκε την τελευταία στιγμή στην αποστολή έπειτα από πρόταση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής να πάρει 1 θέση που είχε μείνει κενή μετά την αποχώρηση της αθλήτριας από την Ακτή Ελεφαντοστού μετά το τελικό τουρνουά πρόκρισης στην Αττάλεια της Τουρκίας.

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΙΩΝΗΣ

Και από τη μητέρα Ψάρρα στον κατά έξι χρόνια μικρότερό της «πατέρα» Παναγιώτη Γκιώνη. Ο πρωταθλητής του πινγκ-πονγκ εξασφάλισε πριν από λίγες εβδομάδες στο Γκιμαράες στο Προολυμπιακό τουρνουά της Ευρώπης την 5η (και μάλιστα διαδοχική) συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Χάρη στο κατόρθωμά του η επιτραπέζια αντισφαίριση της χώρας μας είναι για 7η συνεχόμενη φορά στην κορυφαία αθλητική εκδήλωση του πλανήτη. Ο πτυχιούχος Οδοντιατρικής ισοφαρίζει την επίδοση του αξεπέραστου πρώην συναθλητή του στην Ολυμπιακή εθνική ομάδα Καλλίνικου Κρεάνγκα και συνεχίζει το δικό του ολυμπιακό όνειρο.

 

ΑΙΜΙΛΙΑ ΤΣΟΥΛΦΑ

Για 4η φορά συμμετέχει στους μεγάλους Αγώνες στα 48 της έτη (γεννημένη στις 15/5/1973) η πρεσβύτερη όλων πρωταθλήτρια ιστιοπλοΐας (470), χρυσή Ολυμπιονίκης, μαζί με τη Σοφία Μπεκατώρου το 2004 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, Αιμιλία Τσουλφά. Το ολυμπιακό της ντεμπούτο έγινε στην Ατλάντα το 1996 ενώ αγωνίστηκε και τέσσερα χρόνια μετά στο Σίδνεϊ. Το εντυπωσιακό είναι ότι επέστρεψε στα… κύματα έπειτα από 17ετή απουσία και τη γέννηση τριών κοριτσιών και αγωνίζεται πλάι στην 20χρονη, κατά πέντε χρόνια μικρότερη από την πρωτότοκή της κόρη, Αριάδνη Σπανάκη.

 

ΒΥΡΩΝ ΚΟΚΚΑΛΑΝΗΣ

Για 4η φορά παίρνει μέρος στους Αγώνες και ο Βύρων Κοκκαλάνης. Ο γεννημένος στις 19 Αυγούστου 1985 ιστιοπλόος πρωταθλητής των RSX που ξεκίνησε αρχικά στην κατηγορία Μιστράλ, ήταν 5ος στο Ρίο το 2016 ενώ τέσσερα χρόνια πριν είχε καταλάβει την 6η θέση στο Λονδίνο. Και ελπίζει ότι η εμπειρία του θα του δώσει αυτή τη φορά την ευκαιρία να ανέβει στο βάθρο στο Τόκιο.

 

Ολυμπιακοί Αγώνες: Τέσσερις με τρεις συμμετοχές

Την 3η παρουσία στην κορυφαία γιορτή του αθλητισμού θα κάνει ένα καρέ αθλητριών και αθλητών μας.

Ο 33χρονος ποδηλάτης Χρήστος Βολικάκης στοχεύει ψηλά έχοντας μια 3η θέση στο Πεκίνο, μια 9η στο Λονδίνο ενώ ήταν 12ος στο Ρίο. Στηρίζει την αισιοδοξία του στα δύο χρυσά μετάλλια στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες το 2019 ενώ ήταν Κυπελλούχος Κόσμου τις σεζόν 2011-2012 και 2018-2019, 2019-2020. Ο συνομήλικός του βαδιστής Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ έδωσε το «παρών» στα 20 χιλιόμετρα βάδην στο Λονδίνο (15η θέση) και ήταν επίσης 22ος στα 50 χλμ. ενώ τέσσερα χρόνια μετά κατέλαβε την 20ή θέση στο πρώτο αγώνισμα στο Ρίο. Το αυτό και ο κατά τέσσερα χρόνια νεότερός τους κολυμβητής Ανδρέας Βαζαίος. Συμμετείχε στα 200μ. ατομικό μικτής κολύμβησης το 2012 και αποκλείστηκε στις προκριματικές σειρές ενώ στο Ρίο έδωσε το «παρών» στα 200μ. μικτής κολύμβησης και έφθασε έως τους ημιτελικούς, ενώ ήταν μέλος της ομάδας 4×100 μικτής σκυταλοδρομίας, η οποία κατέλαβε τη 15η θέση στις σειρές. Τέλος, η πρωταθλήτρια της πάλης Μαρία Πρεβολαράκη παίρνει επίσης για 3η διαδοχική διοργάνωση μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά το Λονδίνο (15η θέση) και το Ρίο Ντε Τζανέιρο (10η). Η 27χρονη πρωταθλήτρια που τον περασμένο Νοέμβριο πήρε πτυχίο από τα ΤΕΦΑΑ, φιλοδοξεί να ανέβει στο βάθρο όπως στα παγκόσμια και τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα όπου έχει από δύο χάλκινα μετάλλια.

 

Ολυμπιακοί Αγώνες: Μικρή η γαλάζια εκπροσώπηση στον στίβο

Εξαιρετικά ισχνή είναι η εκπροσώπηση της Ελλάδας στον «βασιλιά» των Ολυμπιακών Αγώνων, στίβο. Στο Ρίο Ντε Τζανέιρο η χώρα μας είχε 27 αθλητές και αθλήτριες του κλασικού αθλητισμού ενώ φέτος οι πρωταθλήτριες του επί κοντώ Κατερίνα Στεφανίδη (φωτό), Νικόλ Κυριακοπούλου, Ελένη Πόλακ, ο επίσης πρωταθλητής στο ίδιο αγώνισμα Εμμανουήλ Καραλής, οι πρωταθλήτριες του βάδην Αντιγόνη ΝτρισμπιώτηΠένυ Τσινοπούλου και Κυριακή Φιλτισάκου και ο συναθλητής τους Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ και οι Μίλτος Τεντόγλου (μήκος) και Βούλα Παπαχρήστου (τριπλούν) έχουν πάρει έως σήμερα το εισιτήριο για το Τόκιο. Ομως υπάρχει περίπτωση να φτάσουν τους 20 όταν ανακοινωθούν οι προκρίσεις από τα Rankings.