Ολοκληρώθηκε η άτυπη συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στην προστατευμένη από τα Ηνωμένα Εθνη περιοχή του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας.

Πρώτος έφθασε ο κ. Αναστασιάδης τον οποίο υποδέχθηκε η κ. Σπέχαρ. Στη συνέχεια αφίχθη και ο κ. Ακιντζί, ο οποίος έτυχε της ίδιας υποδοχής.

Οι δύο ηγέτες μαζί με την Ειδική Αντιπρόσωπο φωτογραφήθηκαν και μετά η κ. Σπέχαρ αποχώρησε για να αρχίσει η συνάντηση των δύο ηγετών.

Η συνάντηση δεν ήταν ανοικτή προς κάλυψη από τα ΜΜΕ. Επετράπη μόνο λήψη φωτογραφιών και τηλεοπτικών πλάνων «από επίσημους φωτογράφους και κινηματογραφιστές από τις δυο πλευρές», όπως είχε λεχθεί από τα Ηνωμένα Εθνη.

Νωρίτερα, ο κύριος Αναστασιάδης δήλωσε πως «προσέρχομαι απόλυτα αποφασισμένος με ιδιαίτερα καλή θέληση και αποφασιστικότητα αν και εφόσον ο κ.Ανκιτζι συνειδητοποιήσει το σημαντικότερο των στοιχείων του αλληλοσεβασμού και της τήρησης των όσων κάθε κράτος επιδιώκει, δηλαδή της διεθνούς εννόμου τάξεως, ως κράτος μέλος της Ε.Ε. να εργαστούμε κατά τρόπο που η λύση να γίνεται αποδεκτή από διεθνή παράγοντα, αλλά ιδιαίτερα από όσους θα επηρεάζει, τους κατοίκους της Κύπρου». Πρόσθεσε επίσης ότι, «πρέπει να απαντήσουμε στις ανησυχίες των τουρκοκυπριών αλλά να μην παραγνωρίσουμε τις ανησυχίες των ελληνοκυπρίων».

Συνέχισε μάλιστα αναφερομένος στον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η ίδια η Τουρκία, λέγοντας πως «ταυτόχρονα θα πρέπει και η Τουρκία αν όντως θέλει να βοηθήσει – που από την ίδια εξαρτάται η λύση του Κυπριακού – να δείξει καλή βούληση τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειες ή την ενθάρρυνση ενεργειών που αντί να δημιουργούν κλίμα εμπιστοσύνης, υποσκάπτουν, ή δημιουργούν κλίμα δυσπιστίας ή εντείνουν το κλίμα δυσπιστίας».

Στο θέμα του φυσικού αερίου ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «συναντώμεθα για αντιμετωπίσουμε ακριβώς αυτούς τους κινδύνους, δηλαδή κλιμάκωσης της έντασης, αδιεξόδων και τελικά επιδίωξης μιας λύσης που δεν είναι εντός των προδιαγεγραμμένων, ή των όσων έχουν συμφωνηθεί».

Από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακιντζί δεν έκανε δηλώσεις αναχωρώντας από τα κατεχόμενα για την οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη, κοντά στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, όπου θα αρχίσει σε λίγο η άτυπη συνάντηση των δύο ηγετών.

Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, δεν έχει προκαθοριστεί κατά πόσο ο κ. Ακιντζί θα προβεί σε δηλώσεις.

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου