Με προσκεκλημένο τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια συνεδρίασε χθες το Δ.Σ. του ΞΕΕ, όπου συζητήθηκαν διεξοδικά οι προκλήσεις της συγκυρίας για το ελληνικό ξενοδοχείο και οι προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής φιλοξενίας.

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός επεσήμανε πως η επανεκκίνηση δεν σημαίνει αυτόματα και ανάκαμψη, σημειώνοντας τις έντονες διαφοροποιήσεις που υπάρχουν κυρίως σε ό,τι αφορά τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία των πόλεων και του ορεινού όγκου της χώρας. Ο κ. Βασιλικός τόνισε πως με δεδομένες τις αβεβαιότητες που υπάρχουν ακόμη στην παγκόσμια τουριστική αγορά είναι ανάγκη για συνέχιση της στοχευμένης κρατικής στήριξης, εκεί όπου πραγματικά υπάρχει ανάγκη.

Ατμομηχανή

Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας στο πλαίσιο της παρέμβασής του μεταξύ άλλων τόνισε: «O τουρισμός είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας αλλά δεν λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο. Οι επαγγελματίες του ελληνικού τουρισμού και ειδικά οι Ελληνες ξενοδόχοι, μεγάλων αλλά και των μικρών μονάδων, είναι αυτοί οι οποίοι διαχρονικά δημιουργούν θέσεις εργασίας και εισόδημα, που κινούν την οικονομία και φέρνουν ανάπτυξη στη χώρα. Η δική μου δουλειά είναι να στηριχθούν όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου, να αναβαθμιστούν οι ξενοδοχειακές μονάδες τους, να αναδειχθούν μέσα από δράσεις προβολής, να καταστούν βιώσιμες και φιλικές στο περιβάλλον. Η ελληνική φιλοξενία, η μοναδικότητα του τουριστικού προϊόντος, το ισχυρό μας brand είναι οι βάσεις για να προσελκύσουμε περισσότερο και πιο ποιοτικό τουρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Για αυτό εργαζόμαστε πάνω σε 4 πυλώνες:

* Tην αναβάθμιση των υποδομών.

* Tη δημιουργία task force crisis management.

* Tην ψηφιοποίηση του τουριστικού προϊόντος.

* Tο upskilling και reskilling, δηλαδή την αναμόρφωση και αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Συμμετείχα στη συνεδρίαση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στο πλαίσιο της στενής και καθημερινής συνεργασίας με τον θεσμικό σύμβουλο της Πολιτείας σε θέματα Ξενοδοχίας. Οπως και στην πρόσφατη συνάντησή μου με τον πρόεδρο του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρο Βασιλικό, έτσι και σήμερα διαπίστωσα τη συναντίληψή μας ώστε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της επόμενης μέρας».

Προκλήσεις

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για την ελληνική φιλοξενία στις κατευθύνσεις της βιωσιμότητας, του ψηφιακού μετασχηματισμού, της ποιότητας, της δημιουργίας νέων υποδομών και της αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού. Οι κατευθύνσεις αυτές, όπως τόνισε ο κ. Βασιλικός, συνάδουν απόλυτα με τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως αποτυπώνονται στους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης και του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Τέλος, ο πρόεδρος του ΞΕΕ υπογράμμισε με έμφαση την προσφορά της φιλοξενίας στην κοινωνία και αναφέρθηκε διεξοδικά σε δύο εμβληματικές πρωτοβουλίες του ΞΕΕ για την επόμενη περίοδο, όπως το νέο πρόγραμμα για τη βιωσιμότητα στα ξενοδοχεία και τον νέο φορέα «HOTELS FOR».