«Η σημασία της υποκλοπής των συνομιλιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν ότι ανέτρεψαν το σενάριο συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη». Αυτό υπογραμμίζει ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στο LIBRE.

«Έως τώρα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερνε να πείθει ένα 40% της κοινωνίας ότι όλα τα δεινά που έπληξαν τον λαό ήταν εισαγόμενα (πανδημία, προσφυγικό, Ερντογάν, ακρίβεια, κόστος ενέργειας). Επιστρατεύοντας τα συστημικά ΜΜΕ, τα οποία ελέγχει πλήρως, κατάφερνε να αποκρύπτει τον ρόλο της ως πολλαπλασιαστή των εισαγόμενων κραδασμών, αυτοπαρουσιαζόμενη ως καλή διαχειρίστρια κρίσεων για τις οποίες δεν ευθύνεται. Αυτή η επιτυχία επέτρεπε στον κ. Μητσοτάκη να ελπίζει στην παραμονή του στο Μαξίμου μετά τις διπλές κάλπες ως πρωθυπουργό κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ», σημειώνει χαρακτηριστικά. «Ακόμα και σήμερα ένα 40% εναντιώνεται στην παραίτηση του κ. Μητσοτάκη. Η σημασία της υποκλοπής των συνομιλιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν ότι ανέτρεψαν αυτό το σενάριο. Για αυτό είπα στην Βουλή ότι το χειροκρότημα που εισέπραξε ο κ. Μητσοτάκης από τους βουλευτές του ήταν αποχαιρετιστήριο, καθώς όλοι κοιτούν πλέον στην μετά τον Μητσοτάκη εποχή», εξηγεί.

Όσον αφορά την περίοδο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν αρχηγός της ΕΥΠ ήταν ο κ. Ρουμπάτης, ο Γ. Βαρουφάκης επαναλαμβάνει όσα είπε στη Βουλή, δηλαδή πως «το ΜέΡΑ25, από την πρώτη στιγμή, εγκαλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή άφησαν τον δικό τους αρχηγό της ΕΥΠ να σπέρνει ψεύδη προ του δημοψηφίσματος, επειδή επί προεδρίας Βούτση, εδώ στη Βουλή, δεν ενημέρωνε τους πολιτικούς αρχηγούς (όπως επιβαλλόταν σύμφωνα με τον νόμο του 1994) για τις εκθετικά αυξανόμενες άρσεις απορρήτου Ελλήνων πολιτών, επειδή δεν επανέφερε τουλάχιστον τις δημοκρατικές δικλίδες ασφάλειας, προστασίας των πολιτών που είχε ο νόμος του ΠΑΣΟΚ του 1994». Αλλά προσέθεσα, “…αυτά, όμως, κύριε Μητσοτάκη, είναι πλημμελήματα μπροστά στα δικά σας προσωπικά εγκλήματα”», επισημαίνει.

Σχετικά με το θέμα της ακρίβειας, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 τονίζει την ανάγκη «κατάργησης των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, με πρώτο και καλύτερο το λεγόμενο Χρηματιστήριο Ενέργειας, και αντικατάστασής τους από ένα δημόσιο, κοινωνικοποιημένο δίκτυο παραγωγής και διανομής ενέργειας».

«Δεν είναι δυνατόν οι κιλοβατώρες που παράγονται με μηδενικό μεταβλητό κόστος (πχ από υδροηλεκτρικά ή φωτοβολταϊκά) να χρεώνονται σα να είχαν παραχθεί από το πιο ακριβό υγροποιημένο φυσικό αέριο που εισάγεται από το Τέξας. Το ΜέΡΑ25 έχουμε καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο ενός δημόσιου, κοινωνικοποιημένου δημόσιου συστήματος», σημειώνει.