Τι θα γίνει αν ο Ντόναλντ Τραμπ αρνηθεί να εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο αφότου θα έχει συμπληρώσει δυο θητείες; Το ερώτημα τέθηκε από το «Politico», μόνο και μόνο για να ωθήσει σε συζήτηση σχετικά με τον πιο απρόβλεπτο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Με δεδομένη τη μέχρι τώρα πορεία του, ο πρόεδρος Τραμπ θα μπορούσε να κάνει ακόμη κι αυτό: να αμφισβητήσει τον άγραφο νόμο στις ΗΠΑ, που θέλει τους προέδρους να εγκαταλείπουν τον Λευκό Οίκο ύστερα από δύο θητείες. Επειδή πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις στους κανόνες, ο πρόεδρος Τραμπ θα μπορούσε να ζηλέψει τον Φραγκλίνο Ρούσβελτ, ο οποίος, ενθαρρυμένος από το περιβάλλον του, κέρδισε και τρίτη θητεία. Προς το παρόν, ο Τραμπ επαναλαμβάνει ορισμένα λάθη του Ρίτσαρντ Νίξον, ο οποίος τα είχε βάλει με τα ΜΜΕ, που κατά τη γνώμη του «τον κυνηγούσαν».

Στα μισά της θητείας του, έξι εβδομάδες πριν από τις σημαντικές «ενδιάμεσες» εκλογές για την ανανέωση των εδρών του Κογκρέσου, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει προλάβει να δημιουργήσει στρατιές εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών. Οι πόλεμοι του Τραμπ -εσωτερικοί κι εξωτερικοί- είναι πολλοί και από την έκβασή τους θα κριθεί αν θα οδεύσει για δεύτερη θητεία (ή… για τρίτη;)

Σε μόνιμη κόντρα με τα ΜΜΕ

Αμοιβαία η αντιπάθεια. Ο Αμερικανός πρόεδρος περιφρονεί τα μέσα ενημέρωσης, κατηγορώντας τα για «fake news» και «κυνήγι μαγισσών» κι εκείνα δεν τον αφήνουν σε χλωρό κλαρί. Η πιο πρόσφατη «μάχη» δόθηκε μεταξύ του Τραμπ και των «New York Times», που φιλοξένησαν ένα άρθρο-καταπέλτη αξιωματούχου του Λ. Οίκου. Το άρθρο ήταν ανυπόγραφο και εν ολίγοις μιλούσε για εικόνα χάους στο προεδρικό Οβάλ Γραφείο με τους υπουργούς και τους αξιωματούχους να μη δίνουν σημασία στα λεγόμενα του προέδρου και να προετοιμάζουν «σιωπηρή ανταρσία».

Βιβλίο τον παρομοιάζει με τον Ρίτσαρντ Νίξον

Ο βραβευμένος παλαίμαχος δημοσιογράφος Μπομπ Γούντγουορντ εξέδωσε το βιβλίο «Φόβος: Ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο», στο οποίο παρουσιάζει έναν πρόεδρο ευέξαπτο και εκτός πολιτικού πλαισίου, τον οποίο «μαζεύουν» συνεχώς οι συνεργάτες του! Ο Γούντγουορντ είναι ο δημοσιογράφος που μαζί με το συνάδελφό του Καρλ Μπερνστάιν αποκάλυψαν το περιβόητο «σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ» που οδήγησε στην παραίτηση του Ρίτσαρντ Νίξον.

Russia-gate και μετωπική με τη Δικαιοσύνη

Αλλος ένας εσωτερικός «πόλεμος» του Ντόναλντ Τραμπ, αυτός εναντίον της Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα κατά του ανεξάρτητου εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ που έχει αναλάβει την έρευνα για το σκάνδαλο με τη φημολογούμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 (γνωστό ως «Ρωσία-γκέιτ»), βρίσκεται σε εξέλιξη. Η έρευνα για το κατά πόσον υπήρξε σύμπραξη του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ με Ρώσους -ώστε να «βοηθηθεί» η υποψηφιότητα Τραμπ- έχει οδηγήσει πολλούς πρώην συμβούλους του Τραμπ στη φυλακή ενώ άλλοι συνεργάζονται με το FBI για να αποφύγουν τη φυλάκιση.

Οι πρώην σύμβουλοι Μάικλ Φλιν και Τζορτζ Παπαδόπουλος έχουν δηλώσει ένοχοι για ψευδή κατάθεση στο FBI σχετικά με τις επαφές τους με Ρώσους αξιωματούχους. Επίσης, έχει ασκηθεί δίωξη εναντίον άλλων δύο συνεργατών του Τραμπ, του Πολ Μάναφορτ και του Ρίτσαρντ Γκέιτς. Η έρευνα του Μάλερ έχει επίσης οδηγήσει τις σχέσεις του προέδρου με τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς στο ναδίρ. Αιτία, η αυτοεξαίρεση του Σέσιονς από την έρευνα που διεξάγει ο Μάλερ για το σκάνδαλο.

Εμπορική αντιπαλότητα με την Κίνα

O εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη κλιμακώνεται συνεχώς, καθώς ο Τραμπ ανακοινώνει όλο και νέους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα. Η Κίνα απαντά επίσης με δασμούς σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα και η σύγκρουση εντείνεται, σε βαθμό που απειλεί εταιρίες και καταναλωτές και στις δύο χώρες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε την Κίνα ότι «επιχειρεί να επηρεάσει» τις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές μέσω των εμπορικών κυρώσεων. Από τις 24 Σεπτεμβρίου θα επιβληθούν δασμοί ύψους 10% σε κινεζικά εισαγόμενα αγαθά συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων. Στην κινεζική λίστα με τα προϊόντα που θα δασμολογηθούν βρίσκονται 5.207 αμερικανικά αγαθά που εισάγονται στην Κίνα και οι δασμοί θα κυμαίνονται μεταξύ 5% και 10%.

Ρήξεις με συμμάχους, φιλίες με Πούτιν

O Τραμπ έχει χωρίσει με το δικό του τρόπο τον κόσμο, ανάλογα με το προσωπικό του σχέδιο, που θέτει την «Αμερική πρώτα» έναντι όλων των άλλων. Μέσα σε σχεδόν δύο χρόνια άνοιξε πολλά μέτωπα με το δυτικό κόσμο, τους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, ενώ ανέπτυξε μια ειδικού τύπου σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Αν και οι ΗΠΑ δεν έχουν χαλαρώσει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και την αντιμετωπίζουν ως αντίπαλο στη διεθνή σκακιέρα, ο Τραμπ δεν δίστασε να τον συναντήσει σε φιλική ατμόσφαιρα στο Ελσίνκι και να καταστήσει σαφές ότι έρχονται αλλαγές! Προσφάτως το «Politico» έδωσε μια άλλη εξήγηση στο γιατί ο πρόεδρος Τραμπ αντιμετωπίζει «μαλακά» τη Μόσχα: Ο Τραμπ φοβάται όσα περιγράφονται στο λεγόμενο «φάκελο Στιλ» (πρώην Βρετανός πράκτορας), που αναφέρει ότι το Κρεμλίνο κρατά ένα ερωτικό βίντεο στο οποίο πρωταγωνιστούν ο Τραμπ με πόρνες σε εντελώς ακατάλληλες σκηνές, που γυρίστηκαν σε σουίτα του ξενοδοχείου «Ritz Carlton» στη Μόσχα το 2013.

Τα ροζ σκάνδαλα

Η πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς -κατά κόσμον Στέφανι Κλίφορντ- έχει έτοιμο το βιβλίο της (θα εκδοθεί στις 2 Οκτωβρίου) όπου θα αποκαλύπτει όλες τις πιπεράτες λεπτομέρειες για τις νύχτες που πέρασε με τον Ντόναλντ Τραμπ το 2006. Η Στόρμι έκανε ό,τι μπορούσε για να διαφημίσει το βιβλίο της, εμφανιζόμενη σε όλα τα τηλεοπτικά σόου, όπου περιέγραψε όχι μόνο… ανατομικά τον πρόεδρο αλλά και ότι πληρώθηκε για να μη μιλήσει για το παρελθόν. Η 34χρονη πορνοστάρ και το πρώην κουνελάκι του «Playboy» Κάρεν Μακ Ντούγκαλ κατήγγειλαν πως έλαβαν υψηλά ποσά το 2016 για να αποσιωπήσουν τις σχέσεις τους με τον Τραμπ. Ο δικηγόρος του Τραμπ, που φέρεται να είχε αναλάβει να κλείσει τα στόματα των γυναικών αυτών, συνεργάζεται τώρα με τη Δικαιοσύνη κι ενδέχεται να στραφεί εναντίον του προέδρου, προκειμένου να γλιτώσει την κάθειρξη.