εύθυνη, αν όχι εγκληματική”, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας τη στρατηγική της κυβέρνησης την ώρα που έχουμε μπροστά μας ένα εκρηκτικό μείγμα, λόγω των προβλημάτων στην οικονομία και της ακρίβειας, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, στη διάρκεια της σύσκεψης που είχε με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της επίσκεψής του στην 85η Διεθνή Έκθεση το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Σεπτεμβρίου.
Η στρατηγική της κυβέρνησης να παρακολουθεί ως θεατής εναρμονισμένες πρακτικές, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, και να μην παρεμβαίνει, δηλώνοντας ότι η αγορά μπορεί να αυτορυθμιστεί από μόνη της, είναι μία ανεύθυνη αν όχι εγκληματική στρατηγική”, είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως το ενεργειακό κόστος έχει εκτοξευτεί σε όλο τον κόσμο αλλά αυτή τη στιγμή το κόστος ενέργειας στη χώρα μας είναι το ακριβότερο σε όλη την Ευρώπη.

“Τρομακτικές αυξήσεις σε ενέργεια, πρώτες ύλες, βασικά αγαθά”

“Σήμερα, μαζί με όλα τα υπόλοιπα προβλήματα,που αφορούν την υπερχρέωση, την έλλειψη ρευστότητας, έρχεται να προστεθεί και ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας”, σημείωσε και πρόσθεσε: “Αφορά όχι μόνο την επιχειρηματικότητα, αφορά κάθε νοικοκυριό, κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα και είναι το τρομακτικό, θα έλεγα, κύμα ακρίβειας στο οποίο βρισκόμαστε μπροστά. Σε ένα κύμα ανατιμήσεων το οποίο δεν απειλεί μόνο την αγοραστική δύναμη των πολιτών, απειλεί και τη μικρή και μεσαία επιχείρηση η οποία αναγκάζεται να ακολουθήσει στο κύμα των ανατιμήσεων, ακριβώς γιατί έχει τρομακτικές αυξήσεις να αντιμετωπίσει συν τα χρέη, συν την έλλειψη ρευστότητας. Έχει να αντιμετωπίσει τρομακτικές αυξήσεις τόσο στην ενέργεια όσο και στις πρώτες ύλες στα βασικά αγαθά”.

“Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αυτό ίσως είναι το τελειωτικό χτύπημα. Από την πλευρά των καταναλωτών είναι απολύτως σαφής η δυσκολία, η μείωση της αγοραστικής δύναμης με τους μισθούς στάσιμους. Από την πλευρά του επιχειρηματία ή του παραγωγού η αύξηση των τιμών θα οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης. ‘Αρα μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο άρα λοιπόν νομίζω είναι η ώρα να έρθουμε να δούμε με ποιον τρόπο θα παρέμβουμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν προκύψει πριν αυτά γίνουν ανυπέρβλητα”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

“Συνολικά στον τόπο μας βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εκρηκτικό μείγμα”, είπε και συνέχισε: “Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, όπου η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε συνθήκες εντατικής θεραπείας, θα έλεγε κανείς, σε συνθήκες μηχανικής υποστήριξης, αρχίζουμε σιγά-σιγά, με την πανδημία να μην έχει τελειώσει, να βιώνουμε τις μεγάλες δυσκολίες αποσύνδεσης από τη μηχανική υποστήριξη και τις μεγάλες εκπτώσεις, που έχει επιφέρει η ατολμία της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι δεν είχε οικονομικούς περιορισμούς, να έρθουν εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης όπως είχαμε προτείνει”.

Επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας-Προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε “τρομακτική” την αύξηση στο τιμολόγιο της ΔΕΗ και τόνισε πως είναι “αναγκαία, κρίσιμη και επιτακτική η παρέμβαση σε αυτές τις εναρμονισμένες πρακτικές που δυστυχώς και η ΔΕΗ συμμετέχει”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πρότεινε να υπάρξει ουσιαστική ρύθμιση της αγοράς ενέργειας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να λειτουργήσει ορθά ο ανταγωνισμός και να μειωθούν τα τιμολόγια, να υπάρξει μία διαφορετική τιμολογιακή πολιτική από τη ΔΕΗ.

“Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το κύμα της ακρίβειας αν δεν υπάρχει παρέμβαση σε ότι αφορά τη μείωση ή και το πάγωμα, σε ορισμένες περιπτώσεις, του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα”, επισήμανε.

Πρότεινε:

– Αναστολή του φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.

– Πάγωμα του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο.

– Αναστολή του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης για τα νοικοκυριά.