1. Με βάση την εμπειρία σας ως υποψήφιος ευρωβουλευτής 2014-2019, πώς θα πρέπει να εκλαμβάνεται ο θεσμός και ο ρόλος που αντιπροσωπεύει ο κάθε υποψήφιος μέσα από τα πολιτικά τεκταινόμενα της 8ετίας της κρίσης και ποιες οι προτάσεις του κόμματος που εκπροσωπείτε.

 Απάντηση: O κάθε υποψήφιοs, μέσω τηs πολιτικήs παράταξηs που εκπροσωπεί, πρέπει να έχει να προτείνει λύσειs για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μαs λόγω τηs οικονομικήs κρίσηs την τελευταία δεκαετία.

Εμείs, ωs ΑΝΕΛ, έχουμε να προτείνουμε:

– Μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών υποχρεώσεων για εργαζόμενουs ωs 25 ετών.

– Κίνητρα πρόσληψηs ανέργων με επιδότηση διατήρησηs θέσεων εργασίαs.

– Διαγραφή οφειλών και προσαυξήσεων στιs εισφορέs υγείαs ελ. επαγγελματιών για υπηρεσίεs υγείαs που δεν τουs έχουν παρασχεθεί επί σειρά ετών.

– Ενίσχυση ελ. Επαγγελματιών, νέων επιχειρηματιών και νέων επιστημόνων μέσω χρηματοδότησηs από την Αναπτυξιακή τράπεζα, που την ίδρυση τηs προτείνουμε στο οικονομικό μαs πρόγραμμα.

– Επίδομα 1000 ευρώ για κάθε νέο παιδί.

– Επιδότηση ενοικίου για τρίτεκνουs και πολύτεκνουs.

– Ρύθμιση των χρεών των πολιτών εώs και 120 δόσειs σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

– Μείωση φορολογίαs για κάθε επενδυτική πράξη των Ελληνικών επιχειρήσεων.

2. Είδαμε τα κράτη του Νότου της Ε.Ε. να σφυροκοπούνται με σκοπό την οικονομική εξυγίανση από την Β. Ευρώπη. Πόσο θα επηρεάσει αυτό την ψήφο των εν δυνάμει ευρωβουλευτών και ποιες οι κοινές θέσεις που πρέπει να πάρουν στο ευρωκοινοβούλιο εφόσον εκλεγούν;

Απάντηση: Η Ευρώπη, όπως την οραματίστηκαν και οι ιδρυτές της, δημιουργήθηκε με σκοπό τη  συνεργασία, την αλληλεγγύη, την ισότητα και ισονομία των Ευρωπαϊκών λαών, με στόχο την ειρήνη, την συνανάπτυξη και την ευημερία.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη άλλαξε πορεία, υιοθετώντας ένα μοντέλο κατά το οποίο την εξουσία ανέλαβαν όργανα που δεν εκλέχτηκαν ποτέ από τους λαούς. Τα όργανα αυτά αποφασίζουν τη μετάλλαξη της Ευρώπης από μία κοινότητα εθνών – κρατών σε μία ένωση όπου οι εξουσίες φεύγουν από τις εθνικές κυβερνήσεις και μεταφέρονται σε μια κεντρική αρχή στις Βρυξέλες (ο Ανδρέας Παπανδρέου προειδοποίησε γι αυτό, μιλώντας το 1995 για ένα διευθυντήριο που θέλει να ελέγχει ολοκληρωτικά τους Ευρωπαϊκούς λαούς).

Το μοναδικό όργανο της Ε.Ε. που υποβαθμίζεται είναι το Ευρωκοινοβούλιο, που     είναι το μόνο δημοκρατικά νομιμοποιημένο, καθώς εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες.

Τα αποτελέσματα αυτού του μοντέλου είναι να κερδίζουν τις τελευταίες δύο δεκαετίες συγκεκριμένες χώρες (κυρίως του Ευρωπαϊκού Βορρά) εις βάρος των υπολοίπων, ενώ από την οικονομική κρίση έγινε εμφανές ότι οι λαοί δεν αντιμετωπίζονται με ισότητα και σεβασμό στη βούλησή τους.

Ποια Ευρώπη θέλουμε;

Η Ευρώπη που θέλουμε είναι εκείνη που σέβεται την κυριαρχία των εθνών–κρατών, των οποίων οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις έχουν την     υποχρέωση να ακολουθούν τη βούληση των πολιτών τους.

Η Ευρώπη όπου οι λαοί θα συνεχίσουν να θεωρούνται ίσοι, ανεξαρτήτως  μεγέθους ή δύναμης και κάθε απόφαση θα παίρνεται ομόφωνα. Αν κάποιος λαός διαφωνεί πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν η διαφωνία του ως κυρίαρχου.

Η Ευρώπη όπου η Εθνική ταυτότητα και η εθνική παράδοση θα γίνονται σεβαστές και θα προστατεύονται. Όπου τα εθνικά χαρακτηριστικά κάθε λαού θα θεωρούνται πλούτος που πρέπει να διαφυλαχθεί, ως βασική πηγή  πολιτισμού.

Η Ευρώπη στην οποία και η Ιδρυτική Διακήρυξη των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ   ΕΛΛΗΝΩΝ αναφέρεται. Της Αλληλεγγύης, της συνεργασίας, όπου όλα τα Κράτη Μέλη είναι ισότιμα, διατηρώντας την Εθνική τους Υπόσταση και Αξιοπρέπεια.

3. Πώς και πόσο θα επηρεαστεί το ευρωκοινοβούλιο από την άνθιση των εθνικών κομμάτων και τον ευρωσκεπτικισμό απέναντι στα αριστερά και σοσιαλιστικά ευρωπαϊκά κόμματα;

Απάντηση: Ευρωσκεπτικισμός σημαίνει αλλαγή προς μια καλύτερη Ευρώπη που θα σέβεται την ύπαρξη και την ανεξαρτησία των εθνών, που θα σέβεται τη θέληση των λαών. Που θα δέχεται τις ιδιαιτερότητες κάθε μέλους, ακολουθώντας την αρχή της ομοφωνίας στις αποφάσεις της.

Ευρωσκεπτικισμός σημαίνει αμφισβήτηση μιας Ευρώπης όπως δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια, που σβήνει τις εθνικές ταυτότητες και τα εθνικά χαρακτηριστικά και προωθεί ένα οικοδόμημα ομογενοποίησης των λαών, οι οποίοι θα χάνουν την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους.

Οι εθνικές ταυτότητες είναι ο πλούτος της Ευρώπης, η δύναμή της να δημιουργεί πολιτισμό και η ενίσχυσή τους ο μόνος τρόπος να μην καταρρεύσει ολόκληρο το οικοδόμημα.

Ευρωσκεπτικισμός σημαίνει περισσότερη δημοκρατία στην Ευρώπη, με ίσες ευκαιρίες και όχι αντικοινωνικές συμπεριφορές, όπως για παράδειγμα η λιτότητα στα χρόνια της κρίσης. Με τις αποφάσεις να παίρνονται από τους λαούς και όχι από φορείς και όργανα που δεν έχουν καμία δημοκρατική νομιμοποίηση, παρά μόνο τη στήριξη των ελίτ. Το σημερινό μοντέλο πνίγει την άποψη των λαών, λειτουργώντας με τρόπο ώστε κάποια ευρωπαϊκά «θεσμικά» όργανα και πολιτικές/οικονομικές ελίτ να αποφασίζουν ερήμην των λαών.

Ευρωσκεπτικισμός σημαίνει αλλαγή του μοντέλου κατά το οποίο κάποιες χώρες κερδίζουν πολλά εις βάρος κάποιων άλλων, μέσω ενός άδικου και σκληρού οικονομικού μοντέλου.

Ευρωσκεπτικισμός σημαίνει καλύτερο και πιο σίγουρο μέλλον για την  Ευρώπη, καθώς αν συνεχιστεί η σημερινή πολιτική, με την καταπίεση και την αδικία που ασκείται στους πολίτες και την αμφισβήτηση της ανεξαρτησίας και  της κυριαρχίας των εθνών-κρατών, αυτό θα οδηγήσει και στην καταστροφή του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Ευρωσκεπτικισμός είναι η απάντηση στον φεντεραλισμό και την ομοσπονδοποίηση της Ευρώπης, δηλαδή στην ύπαρξη μιας αρχής που θα αποφασίζει μόνη της κεντρικά για τα σημαντικά πολιτικά ζητήματα, την  οικονομική πολιτική και όλα τα θέματα που απασχολούν τη ζωή και το  μέλλον των πολιτών.

Ευρωσκεπτικισμός σημαίνει επιστροφή στις πανανθρώπινες αρχές και τις αξίες του Ελληνισμού, δηλαδή του ανθρωπισμού και τηs δημοκρατίαs.

4. α. Πόσο η Συμφωνία των Πρεσπών και μια είσοδος στην Ε.Ε. θα επηρεάσει το Βαλκανικό τόξο;

Απάντηση: Σίγουρα μία είσοδοs των Σκοπίων στην Ε.Ε. θα επηρέασει και την  πατρίδα μαs και το βαλκανικό τόξο ευρύτερα.

Εμείs, ωs ΑΝΕΛ, δώσαμε αγώνα για να μην υπογραφεί η συμφωνία των Πρεσπών περισσότερο από όλα τα κόμματα.

Ο Πάνοs Καμμένοs παραιτήθηκε και από Υπουργόs  Εθνικήs Αμύνηs και από την κυβέρνηση και καταψήφισε την Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνεs καταθέσαμε ένσταση Αντισυνταγματικότηταs για τη συμφωνία των Πρεσπών, την στιγμή που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σφυρούσαν αδιάφορα…

5. Πόσο επηρεάζονται τα ορθόδοξα κράτη μέσα από τις νομοθεσίες, ηθικές ελευθερίες π.χ. σύμφωνο συμβίωσης, σπάζοντας το πρωτόκολλο των μέχρι σήμερα θεσμών, στις κοινωνίες των κρατών. Πού οδηγεί αυτό, ποιες οι θέσεις σας;

Απάντηση: Εμείs ωs ΑΝΕΛ, είμαστε κατά των νομοθετικών ρυθμίσεων που οδηγούν στην διάλυση των πατροπαράδοτων αξιών του έθνουs μαs, και συγκεκριμένα είμαστε κατά του συμφώνου συμβίωσηs του ιδίου φύλου και ειδικά όταν  πρόκειται να θέλουν να μεγαλώσουν και παιδί, κάτι το οποίο θεωρούμε απαράδεκτο για την κοινωνία μαs.

6. Κατά πόσο σήμερα η ελληνική ναυτιλία και το ελληνικό εφοπλιστικό λόμπι θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά την οικονομία της Ελλάδος σύμφωνα με την υπάρχουσα οικονομική νομοθεσία;

Απάντηση: Τα οφέλη για τη χώρα μας είναι από την ναυτιλία είναι προφανή. Τα τελευταία χρόνια η ελληνική ναυτιλία προσφέρει δισεκατομμύρια ευρώ σε συνάλλαγμα στην ελληνική οικονομία, χωρίς να απαιτεί τις επενδύσεις που χρειάζονται άλλοι παραγωγικοί τομείς της οικονομίας μας, όπως ο τουρισμός.

Βασική θέση του προγράμματος μαs είναι ότι η ναυτιλία δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν υπάρξει ουσιαστική συνεργασία μεταξύ του τριπτύχου «Ναυτικοί – Εφοπλιστές – Πολιτεία».

Για την αναβάθμιση του τομέα ναυτιλίας, προτείνουμε:

– Την προώθηση κατασκευής πλοίων για την ακτοπλοΐα, από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί, υπό προϋποθέσεις, μέχρι και το 90% του κόστους ναυπήγησης, και η επαναδραστηριοποίηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας προς τις εμπορικές δραστηριότητες.

 Την κατασκευή πλοίων ειδικά για τις άγονες γραμμές,  με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Το ελληνικό κράτος στη συνέχεια να προκηρύξει διαγωνισμό για τη διαχείριση των πλοίων αυτών από ιδιώτες.

– Την ενίσχυση στο πλαίσιο αυτό των Ναυπηγείων Σύρου (με δεδομένο ότι για τη διανησιωτική συγκοινωνία, πλοία έως και 85 μέτρων μπορούν να κατασκευαστούν στο «Νεώριο»).

– Την άμεση μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια επιβατών και οχημάτων από το 13% και 23% που είναι σήμερα, σε επίπεδα αντίστοιχα με τις ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή 8%10%.

– Την παροχή πλήρους αφορολόγητου καυσίμου στην ακτοπλοΐα και περαιτέρω χρηματοδότησης αυτού (εφόσον είναι αυτό είναι απαραίτητο).

– Την επαναφορά των συμβάσεων πολύχρονης διάρκειας στις άγονες γραμμές, με έμφαση στην αξιοπιστία (τήρηση δρομολογίων, καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζόμενους, σύγχρονα πλοία, κλπ.) των εταιριών που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς.

– Την περαιτέρω απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την εγγραφή πλοίου στο ελληνικό νηολόγιο.

– Την ενίσχυση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης με ειδικά φορολογικά κίνητρα, όπως π.χ. οι φόροι για τις πρώτες ύλες (οι οποίοι πρέπει να είναι αντίστοιχοι ή και χαμηλότεροι των ανταγωνιστριών χωρών).

– Την μείωση της φορολογίας σε όλες τις ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις, ώστε να μην είναι μεγαλύτερη από αυτή των επιχειρήσεων σε ανταγωνιστικές χώρες. Το ίδιο να ισχύει και σε ναυπηγεία εκτός Αττικής, όπως στο Νεώριο της Σύρου.

– Την ενίσχυση των ΑΕΝ και τον εκσυγχρονισμός των προγραμμάτων σπουδών. Σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, αλλά και με όσους συμμετέχουν στο ναυτιλιακό συνεργατικό σχηματισμό, προτείνεται η καταβολή στις ΑΕΝ ποσού ανάλογου με τον ετήσιο κύκλο εργασιών.

7. Ποιες οι πολιτικές διαφωνίες που σας οδήγησαν σε διάσπαση με το ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τα πρώτα χρόνια συγκυβέρνησής σας;

Απάντηση: Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στήριξαν την κυβέρνηση Σύριζα, ενώ ο Σύριζα έφερε προς υπογραφή τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Σύριζα είχε διαβεβαιώσει ότι αν έρθει σε συμφωνία με τα Σκόπια, τη συμφωνία αυτή θα τη φέρει προς ψήφιση στη Βουλή μόνο μετά από εκλογές, ώστε να μιλήσει πρώτα ο λαός.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή δημοψήφισμα, ώστε την απόφαση για όποια συμφωνία να την πάρουν οι Έλληνες πολίτες.

Η συμφωνία με τον Σύριζα περιοριζόταν στην έξοδο από τα μνημόνια και στην πάταξη της διαφθοράς.

8. Τι σημαίνει για εσάς η εθνική ομάδα της Α.Ε.Κ.;

Απάντηση: ΑΕΚ είναι κάτι παραπάνω από μια ομάδα, γιατί το έμβλημα τηs είναι ένα σύμβολο: Το σύμβολο τηs Ορθοδοξίαs και τηs Βυζαντινήs Αυτοκρατορίαs.

Για μένα είναι η ίδια μου η ζωή. Την παρακολουθώ από το 1982, ενώ το 2001ήμουν εκ των ιδρυτών του Συνδέσμου AEKFANS, με σημαντικέs πρωτοβουλίεs και σε κοινωνικά επίπεδα (αιμοδοσίεs, δωρεέs σε ιδρύματα, κτλ).

– Ήμουν υπεύθυνοs του τμήματοs χάντμπολ τηs ΑΕΚ από το 2006 μέχρι το 2009 που πήραμε το κύπελλο Ελλάδοs.

– Το 2011 ανέλαβα ωs πρόεδροs την ομάδα μπάσκετ τηs ΑΕΚ από την Α2 και το 2014 την ανεβάσαμε στην Α1.

9. Τι σημαίνει για εσάς Ποντιακός Ελληνισμός και ποια η σχέση σας με την Καππαδοκία;

Απάντηση: Πόντοs, Μικρά Ασία και Καππαδοκία είναι οι αλύτρωτεs πατρίδεs μαs.

Για μένα είναι η καρδιά του Ελληνισμού και οι άνθρωποι που ήρθαν από εκεί (κυνηγημένοι από τουs Τούρκουs), πρόσφεραν πολλά σε όλα τα επίπεδα.

Ο παππούs του παππού μου, Αριστείδηs Γεωργαντζόγλου, που γεννήθηκε το 1850 στην Καισάρεια (στο ίδιο σπίτι που γεννήθηκε και ο παππούs μου ο Νίκοs) ήταν βουλευτήs Σμύρνηs από το 1908 εώs το 1911, προασπίζονταs τα δικαιώματα των Ελλήνων τηs Μικράs Ασίαs. Ο πατέραs μου, Χρήστοs Γεωργαντζόγλου, είναι επί χρόνια χορηγόs των   Καππαδοκικών Σωματείων στην Ελλάδα, προσφέρονταs πάρα πολλέs δωρεέs.

10. Ποια η θέση σας για την γενοκτονία των Ποντίων και τι απαντάτε στους διαφωνούντες σε αυτό;

Απάντηση: H θέση μου είναι ότι πρέπει να αναγνωριστεί η γενοκτονία των Ποντίων στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο. Το γεγονόs ότι πρόσφατα 20 από τουs 27 Έλληνεs και Κύπριουs Ευρωβουλευτέs απείχαν από την συνεδρίαση για την αναγνώριση τηs γενοκτονίαs, είναι για μένα απαράδεκτο…

Δημοσιογραφική επιμέλεια
Γεωργιάδης Παναγιώτης.