Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε σήμερα την απαγόρευση εξαγωγών ειδών πολυτελείας στη Ρωσία και τη Λευκορωσία ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.

«Δεν θα επιτρέψουμε στον (Βλαντίμιρ) Πούτιν και τους φίλους του να συνεχίσουν να ζουν σε χλιδή ενώ προκαλούν τεράστια δεινά σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη», δήλωσε η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο.

Αυτή η νέα ανακοίνωση έρχεται αφότου ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το κανονικό καθεστώς αμοιβαιότητας που διέπει το παγκόσμιο εμπόριο.

Η απαγόρευση του αμερικανικού υπουργείου στοχεύει επίσης Ρώσους και Λευκορώσους ολιγάρχες που ζουν στο εξωτερικό και «στηρίζουν τον Πούτιν».

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι τα άτομα αυτά βρίσκονται στη μαύρη λίστα του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

«Η σημερινή ενέργεια πρέπει να υπενθυμίσει στον Πούτιν και στους Ρώσους και Λευκορώσους φίλους του ότι ο κόσμος καταδικάζει σθεναρά τη φρίκη που διαπράττουν».

Η Ουάσινγκτον αποφάσισε να βάλει στο στόχαστρο Ρώσους και Λευκορώσους που κρίνει ότι ασκούν «επιρροή» για να τους αποτρέψει από το να παρέχουν «υποστήριξη στις ενέργειες της ρωσικής κυβέρνησης στην Ουκρανία».

Μεταξύ των ειδών πολυτελείας αμερικανικής προέλευσης που επηρεάζονται από τις κυρώσεις είναι οινοπνευματώδη ποτά, προϊόντα καπνού, ρούχα, κοσμήματα, οχήματα και αντίκες.

Μέχρι στιγμής, οι απαγορεύσεις σε είδη πολυτελείας ίσχυαν μόνο για τη Βόρεια Κορέα, ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου.