Τόνοι κοκαΐνης ξεβράζονται σε απομακρυσμένες παραλίες νησιών του Ειρηνικού Ωκεανού. Δεν πρόκειται για κάποια ατυχή στιγμή ναρκωβαρόνων που έχασαν το εμπόρευμα, αλλά για τις τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών που κρύβουν οι ίδιοι στην «καρδιά» κοραλλιογενών υφάλων και αποθηκεύουν σε αλιευτικά δίχτυα στον βυθό των παραλιών, τοποθετώντας μηχανισμούς εντοπισμού.

Οι παραλίες των νησιών Φίτζι, Βανουάτου, Παπούα Νέα Γουινέα, Τόνγκα και Νέα Καληδονία έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια η νέα δίοδος των συμμοριών μεταφοράς ναρκωτικών, χρησιμοποιώντας τα ειδυλλιακά νησιά ως ενδιάμεσο σταθμό για να μεταφέρουν κοκαΐνη, κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη και κάνναβη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Λατινική Αμερική προς την Αυστραλία. Εδώ και πέντε χρόνια, έχει καταγραφεί ένας τεράστιος, αυξανόμενος αριθμός καραβιών, γιοτ και σκαφών που μεταφέρουν κοκαΐνη, κάποιες φορές ακόμη και έναν τόνο (!) ταξιδεύοντας κατά μήκος του Ειρηνικού Ωκεανού, στον λεγόμενο «Κρυσταλλικό δρόμο», για να… ταΐσουν τον εθισμό των Αυστραλών που ολοένα αυξάνεται.

Ο Ειρηνικός αποτελεί εδώ και δεκαετίες σημείο «τράνζιτ», ενδιάμεσος σταθμός για όσους θέλουν να μεταφέρουν ναρκωτικά στην Αυστραλία, όμως τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει ξεφύγει. Ενδεικτικό είναι πως από το 2014 η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει εμπλακεί στην κατάσχεση 7,5 τόνων κοκαΐνης, πακεταρισμένα σε μικρά σκάφη με προορισμό την Αυστραλία. «Τράβηξε μια γραμμή από την Μπογκοτά (Κολομβία) ως την Καμπέρα (Αυστραλία) και θα περάσει κατευθείαν μέσα από τα νησιά», δηλώνει ο δρ Αντρέας Σλένχαρντ, καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου της Κουινσλάνδης.

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να μεγεθύνει

Κατασχέσεις

Η μεθαμφεταμίνη και η κοκαΐνη συσκευάζονται σε πακέτα του ενός κιλού και στοιβάζονται σε σκάφη από τη Λατινική Αμερική και τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, αφήνοντας τα ίχνη τους στα νησιά του Ειρηνικού όπου περνάνε.

Οπως αναφέρει επιτόπιο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», αστυνομικοί και λιμενικοί έχουν αυξήσει τις περιπολίες με τα ευρήματα να κλιμακώνεται χρόνο με τον χρόνο.

Το 2004, η Αστυνομία κατάσχεσε 120 κιλά κοκαΐνης στο Βανουάτου, με το Γαλλικό Πρακτορείο να τη χαρακτηρίζει τότε «τη μεγαλύτερη λεία στην ιστορία των νησιών του Ειρηνικού». Εννιά χρόνια αργότερα, η Αστυνομία προχώρησε σε κατάσχεση ποσότητας έξι φορές μεγαλύτερης, επιχείρηση ενδεικτική των μεγεθών. Από το 2016 έχουν καταγραφεί έξι μεγάλες κατασχέσεις ναρκωτικών στη Γαλλική Πολυνησία. Το 2017, στη Νέα Καληδονία βρέθηκε κρυμμένος 1,464 τόνος κοκαΐνης σε σκάφος και ένα άλλο κατασχέθηκε στην ανατολική ακτή της Αυστραλίας με 1,4 τόνο κοκαΐνης. Καθένα από τα παραπάνω εμπορεύματα είχε αξία 200 εκατομμύρια δολάρια.

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ

Ευνοϊκές οι συνθήκες για κυριαρχία των ναρκωβαρόνων

Η παραγωγή κοκαΐνης παγκοσμίως βρίσκεται στο υψηλότερο ποσοστό, την ώρα που η χρήση της σε Αυστραλία και Ν. Ζηλανδία συνεχώς αυξάνεται, μετρώντας τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης κατά κεφαλή στον κόσμο. Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί πληρώνουν πιο ακριβά τον εθισμό τους (180 στερλίνες το γραμμάριο) από άλλους λαούς, αποτελώντας μια προσοδοφόρα αγορά. Τα ναρκωτικά φτάνουν στην Αυστραλία με διάφορα μέσα, φορτηγά πλοία, κρουαζιερόπλοια και αερομεταφορές, ωστόσο με τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, τους ελέγχους στα τελωνεία και εξαιτίας των ελάχιστων απευθείας πτήσεων από τη Λατινική Αμερική, η μεταφορά τους μέσω θαλάσσης περνώντας από νησιωτικά κράτη έχει γίνει τα τελευταία χρόνια εξαιρετικά δημοφιλής τρόπος για τους ναρκεμπόρους για να μεταφέρουν τα ναρκωτικά.

Οι αρμόδιες Αρχές επισημαίνουν πως η αύξηση της χρήσης ναρκωτικών σε Φίτζι, Τόνγκα και Σαμόα πυροδοτείται από έναν συνδυασμό παραγόντων: Αναπτυσσόμενες οικονομίες, τουριστική αγορά που ανθεί και το γεγονός ότι αυτές οι χώρες βρίσκονται στη μέση μιας θαλάσσιας διαδρομής μεταφοράς ναρκωτικών. Τα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού Ωκεανού καταγράφουν πλέον υψηλά ποσοστά εθισμού στην κοκαΐνη και τη μεθαμφεταμίνη, την ώρα που τα κρούσματα βίας μεταξύ συμμοριών, των εγκλημάτων και της διαφθοράς της Αστυνομίας καλπάζει.
Η μεταφορά των ναρκωτικών μέσω του Ειρηνικού δεν είναι ο μόνος λόγος του εγχώριου προβλήματος χρήσης και εθισμού. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η άνθηση του τουρισμού στις νησιωτικές χώρες έχει αυξήσει τον πλούτο, γεγονός που συμβάλλει στη διαιώνιση του προβλήματος.

Το εγκληματικό τοπίο αναπτύσσεται ταχύτερα απ’ όσο περίμεναν οι ειδικοί και φυσικά πιο γρήγορα από την αντίδραση των Αρχών. Μάλιστα, αν δεν υπάρξουν πιο αποφασιστικά μέτρα για να διακοπεί η νέα διαδρομή των ναρκωτικών, η κυριαρχία των ναρκωβαρόνων θα επηρεάσει τον κρατικό μηχανισμό, θα βάλει βαθιές ρίζες διαφθοράς στο σύστημα επιβολής νόμου, στα τελωνεία και στη βιομηχανία του τουρισμού – ένας κρίσιμος παράγοντας εσόδων για πολλές οικονομίες του Ειρηνικού.

Τα προβλήματα διογκώνονται και τα κράτη είναι ανέτοιμα και χωρίς τα μέσα για να τα διαχειριστούν. Παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί μιλούν για αλματώδη αύξηση της χρήσης, δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τα νησιά Φίτζι. Επιπλέον δεν υπάρχουν κέντρα απεξάρτησης και ειδικευμένο προσωπικό. Αν κάποιος χρειάζεται θεραπεία, θα πρέπει να επισκεφτεί το Σεντ Ζιλς, το ψυχιατρικό νοσοκομείο στο νησί Σούβα, όπου το 20% των ασθενών από τον Μάιο έως τον Απρίλιο του 2018 υποβλήθηκε σε θεραπεία για κατάχρηση ουσιών, κυρίως μεθαμφεταμίνης. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία και Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να συνεργαστούν για το ζήτημα, να αυστηροποιήσουν τους ελέγχους και να επανεξετάσουν τις πολιτικές ώστε να καμφθεί ο «κρυσταλλικός δρόμος», πριν να είναι αργά.