Την εικόνα πολιτικής κυριαρχίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ. έναν χρόνο μετά την πολιτική αλλαγή της 7ης Ιουλίου 2019 επιβεβαιώνουν και οι δύο νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας στον κυριακάτικο Τύπο.

Η συμπλήρωση ενός έτους από την εκλογική νίκη της Ν.Δ. χαρακτηρίζεται από έναν πολύ υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης της ελληνικής κοινωνίας προς την κυβέρνηση, ο οποίος αποτυπώνεται τόσο στη θετική αξιολόγηση των πολιτών για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε αυτούς τους δώδεκα μήνες μείζονα ζητήματα και έκτακτες κρίσεις όσο και στην πρόθεση ψήφου όπως αυτή καταγράφεται σήμερα για τα δύο μεγάλα κόμματα. Η διαφορά της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε επίπεδα γύρω στις 20 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ενδεικτική της πολιτικής κυριαρχίας του κυβερνώντος κόμματος είναι και το γεγονός ότι το ποσοστό του καταγράφεται ακόμη και σε διπλάσια επίπεδα σε σχέση με εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση της Marc που δημοσιεύθηκε στο Πρώτο Θέμα, η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό πρόθεσης ψήφου 42% έναντι 20,5% του ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί προβάδισμα 21,5 ποσοστιαίων μονάδων.

Στο +18

Σε πολύ υψηλά επίπεδα, στις 18 μονάδες, καταγράφεται η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων και στη δημοσκόπηση της Μetron Αnalysis για το Βήμα της Κυριακής, όπου η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό πρόθεσης ψήφου 37,7% έναντι 19,3% του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Marc προκύπτει ότι το 67,8% των πολιτών κρίνουν θετικά το έργο της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αξιοσημείωτο το γεγονός ότι σε αυτούς που εκφράζουν θετική άποψη συμπεριλαμβάνονται και οι 4 στους 10 που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ.

Η πολιτική υπεροχή του κ. Μητσοτάκη είναι μεγάλη και σε επίπεδο προσωπικής σύγκρισης με τον πρώην πρωθυπουργό, καθώς οι 6 στους 10 πολίτες θεωρούν τον σημερινό πρωθυπουργό καταλληλότερο από τον Αλέξη Τσίπρα.

Με βάση τα επίπεδα του 5% κινούνται τα ποσοστά για το Κίνημα Αλλαγής (5,2% και 5,6%) και το ΚΚΕ (4,8% και 5,7%), ενώ στην περιοχή του 3% καταγράφονται στις δύο δημοσκοπήσεις η Ελληνική Λύση (2,9% και 3,5%) και το ΜέΡΑ 25 (2% και 3%).

Αξιοσημείωτο είναι ότι στη δημοσκόπηση της Metron Analysis οι πολίτες προσδιορίζουν ως πρωταρχική ανησυχία την οικονομία με 40% και ακολουθούν η ανεργία και η ιατρική περίθαλψη και η πανδημία του κορονοϊού, ενώ χαμηλότερα κάτω του 10% βρίσκονται ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, αλλά και οι εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική.