Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κληθείς να απαντήσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για όσα εκείνος είπε περί επιστροφής στην εποχή του Γιάννου Παπαντωνίου και του Άκη Τσοχατζόπουλου δήλωσε τα εξής: «Όλο αυτό το ντεκόρ στην συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν παρά η απελπισμένη προσπάθεια του κ. Τσίπρα να δικαιολογήσει γιατί το αντιπολιτευτικό του μένος τον οδηγεί απέναντι σε μια εθνική επιτυχία».

Ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για άθλιους υπαινιγμούς και πρόσθεσε: «Αν θέλει περισσότερες πληροφορίες για εποχή που ανέφερε έχει στο περιβάλλον του πολλούς ανθρώπους».

Σχετικά με τις προκλητικές δηλώσεις των κ.κ Τσαβούσογλου και Ταταρ ο κ. Οικονόμου παρέπεμψε στις απαντήσεις του υπουργείου εξωτερικών και υπογράμμισε πως όλοι αντιλαμβανόμαστε γιατί δείχνει η Τουρκία νευρικότητα μετά τη συμφωνία.

«Επιβεβαιώνει πόσο σημαντική εθνική επιτυχία είναι η συμφωνία με τους Γάλλους», επισήμανε.

Επίσης μετά από σχετική ερώτηση είπε ότι τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή όταν η κυβέρνηση κρίνει ότι είναι ο κατάλληλος χρόνος.

Για το ενδεχόμενο πλήρους κατάργησης των lockdown και τα μέτρα που θα ανακοινωθούν για τους εμβολιασμένους παρέπεμψε στις ανακοινώσεις αύριο του υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη.

Παράλληλα σημείωσε ότι «προφανώς οι εμβολιασμένοι δικαιούνται και πρέπει να έχουν προνόμια που να αντιστοιχούν στη συνδρομή τους στην μάχη κατά της πανδημίας».

Σχετικά με την κριτική στην κυβέρνηση που έκαναν οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Αλέξης Τσίπρας με αφορμή των αριθμό των θανάτων τους τελευταίους μήνες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως ο υψηλός αριθμός των θανάτων είναι ένα εξαιρετικά λυπηρό και στενάχωρο φαινόμενο το οποίο κανείς δεν μπορεί να το προσπερνά αδιάφορος.

Είναι θλιβερό, είπε, όπως κι αν το προσεγγίζει κάνεις και σημείωσε πως πρόκειται για θέμα που πρωτίστως έχει επιστημονική διάσταση και μετά πολιτική.

«Όταν εξηγηθεί επιστημονικά και υπάρχει περιθώριο πολιτικής εξήγησης η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί», συμπλήρωσε.

Ανέφερε επίσης ότι δεν μπορεί να είναι ομολογία αποτυχίας το γεγονός ότι δυο στους τρεις έχουν αντισώματα και πως η κυβερνητική πολιτική ανταποκρίνεται στις συνθήκες.

«Παρατηρώντας τους αριθμούς, τους ανθρώπους που είναι διασωληνωμένοι και τις απώλειες, βλέπει κανείς ότι αφορά σε πολύ μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστους. Ας είναι ένα ακόμη μήνυμα σε όσους επιλέγουν να μην κάνουν χρήση εμβολίου», πρόσθεσε ενώ επανέλαβε ότι η χώρα δεν υπάρχει περίπτωση να ξανακλείσει.

Ερωτηθείς αν είναι οριστική η απόφαση της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή των στρατιωτικών παρελάσεων, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι φέτος δεν είναι όπως πέρσι γιατί έχουμε το εμβόλιο και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει εμβολιαστεί ενώ ο εμβολιασμός συνεχίζεται.

«Ο κόσμος δικαιούται, αξίζει και θα έχει την κανονικότητα και θα έχει πίσω την επιστροφή της ζωής του», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση γιατί αφού είναι επιτυχημένη η διαχείριση της πανδημίας αλλάζουν πολλά από τα πρόσωπα απάντησε «γιατί η πανδημία χαρακτηρίζεται από κύκλους».

Σημείωσε επίσης ότι έχουμε περάσει σε ένα δεύτερο κύκλο μετά τους εμβολιασμούς, αναδύονται νέες ανάγκες και προκλήσεις και αναδιατάσσεται το δυναμικό σε όλα τα επίπεδα.

Σε ότι αφορά το γεγονός ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος τελευταία διατυπώνει ενστάσεις και στρώνει την αντιπολιτευτική ατζέντα, δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει τη δική της πολιτική η οποία στηρίζεται στο προεκλογικό πρόγραμμα και πετυχαίνει αποτελέσματα.

«Η πολιτική της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκης δεν ετεροκαθορίζεται. Αν άλλα κόμματα βλέπουν την ανάγκη να ετεροκαθορίζονται είναι δικό τους ζήτημα», υπογράμμισε.

Σε ότι αφορά τις ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως σύντομα, ενδεχομένως μέσα στην εβδομάδα, θα γίνουν ανακοινώσεις στήριξης και για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, όπως είχαν ληφθεί μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Τέλος ερωτηθείς αν θεωρεί ότι είναι συντονισμένη η δράση ακροδεξιών ομάδων, απάντησε πως αυτό αποτελεί αντικείμενο έρευνας των διωκτικών αρχών. «Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε εργαλειοποίηση και μιμητισμό, να εμποδίσουμε τη νεκρανάσταση ακραίων νεοναζιστικών συμμοριών», τόνισε.