υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι μια επιλογή που υπάρχει στην εργαλειοθήκη μας» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης πολιτικών συντακτών ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «στη διαχείριση της πανδημίας ο σκοπός δεν είναι να διασπείρουμε σύγχυση».

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «μας ενδιαφέρει να αυξήσουμε τους ρυθμούς του εμβολιασμού. Κυρίως μας ενδιαφέρει να τους αυξήσουμε εξηγώντας σε όλο τον κόσμο από τη μια πλευρά πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο και από την άλλη πλευρά ότι είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας για να αναχαιτίσουμε την επέλαση της πανδημίας και το χτίσιμο τείχος ανοσίας».

Όπως εξήγησε « αν χρειαστεί να αυξήσουμε την υποχρεωτικότητα, αυτό θα γίνει σε κείνες τις κατηγορίες, επαγγελματικές ή άλλες με βάση στοιχείων που θα έχουμε στα χέρια μας, όπως τα ποσοστά εμβολιασμού, τον κίνδυνο μετάδοσης, αν για παράδειγμα έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο και προφανώς με τις δυνατότητες να ελεγχθεί αλλά και τις συνέπειες»

«Προτού μετρηθούν όλα αυτά και αξιολογηθούν με βάση και τις απόψεις της ιατρικής αλλά και τα όσα νομικά ισχύουν, δε θα ήταν φρόνιμο να ανταποκριθούμε στα σενάρια» ξεκαθάρισε»

Από τη στιγμή που η μετάλλαξη Δέλτα επιμένει, η κυβέρνηση όφειλε να λάβει μέτρα τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Όπως είπε ωστόσο, πάνω από 6 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί και δεν διανοούνται να βάλουν τη ζωή τους σε αγκύλες ή να βάλουν στη ζωή τους αστερίσκους.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι θα ήταν λάθος να υπάρχουν οριζόντιοι περιορισμοί καθώς η κοινωνία υψώνει ασπίδα με τους εμβολιασμούς. «Οι εμβολιασμένοι βρίσκονται de facto σε άλλη θέση από τους μη» ενώ υποστήριξε ότι θα ήταν παράλογο και επικίνδυνο να ισχύουν τα ίδια μέτρα για όλους.