Η επιστημονική μελέτη των κ. Τσίοδρα και Λύτρα δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, δεν είχε παραδοθεί ούτε στον πρωθυπουργό ούτε σε κανέναν συνεργάτη του στο Μέγαρο Μαξίμου πριν την επίσημη δημοσίευσή της, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών.

Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως ευτελίζει για κομματικά συμφέροντα τις επιστημονικές έρευνες και δείχνει πως δεν κατανοεί, ούτε σέβεται, αντίθετα κανιβαλίζει μια μελέτη για να τη φέρει στα δικά του μέτρα.

Για τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πως σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ο πρωθυπουργός θα είχε παραιτηθεί, απάντησε με σκληρή γλώσσα λέγοντας ότι «θέλει πολύ θράσος να μιλά για παραίτηση αυτός που είναι παραιτημένος από την πραγματικότητα και την ευθύνη, για ένα ζήτημα τόσο σημαντικό».

Ειδικότερα για τη μελέτη, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι επαναλαμβάνει τις γνωστές διαπιστώσεις για αυξημένη θνητότητα όταν το σύστημα υγείας δέχεται πίεση αλλά και για τις αδυναμίες που υπάρχουν σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι τα δεδομένα αυτά συζητούνται καθημερινά και πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί για την ανάγκη ανασυγκρότησης του συστήματος υγείας.