“Εδώ, από την όμορφη Λέσβο, στέλνουμε μήνυμα σταθερότητας, ειρήνης, φιλίας αλλά ταυτόχρονα επιβεβαιώνουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας παραμένουν σε πλήρη εγρήγορση με το βλέμμα τους στραμμένο στο γαλάζιο του ουρανού μας, του Αιγαίου μας, της σημαίας μας και της πατρίδας μας.

Αυτό κατέστησε σαφές ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, με δήλωσή του, μετά το τέλος των εορταστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο νησί με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 110 χρόνων από την απελευθέρωση της Μυτιλήνης από τον τουρκικό ζυγό. Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις θυσίες των προγόνων μας, “αγώνες και θυσίες που αποτελούν τη μοναδική παρακαταθήκη μας” και ευχήθηκε χρόνια πολλά στη Λέσβο και στην Πολεμική μας Αεροπορία.

Το πρωί υφυπουργός Εθνικής Άμυνας παρακολούθησε την επίσημη δοξολογία που τελέσθηκε στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Μυτιλήνης, Ερεσού & Πλωμαρίου κ.κ. Ιακώβου και στη συνέχεια μετέβη στην περιοχή «Κιόσκι» όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο Πεσόντων. Περαιτέρω παρακολούθησε παρέλαση με τη συμμετοχή μαθητών, πολιτιστικών συλλόγων και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν επίσης ο βουλευτής Λέσβου και Β’ αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου, οι βουλευτές Λέσβου Ιωάννης Μπουρνούς και Μαρία Κομνηνάκα και Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Εμμανουήλ Κουτουλάκης, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο δήμαρχος Μυτιλήνης Ευστράτιος Κύτελης, ο διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων, αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, ο διοικητής της 98 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής, υποστράτηγος Γρηγόριος Μπουντλιάκης, καθώς και εκπρόσωποι λοιπών φορέων.

Μετά το πέρας της παρέλασης ο κ. Χαρδαλιάς επισκέφθηκε το πλοίο ΛΣ-600 του Λιμενικού Σώματος και αντάλλαξε ευχές με τα στελέχη του. Το συγκεκριμένο πλοίο φέρει το όνομα του αποβιώσαντος Υποπλοίαρχου Λ.Σ. Κυριάκου Παπαδόπουλου, ο οποίος ως κυβερνήτης του περιπολικού σκάφους ΛΣ-602, έλαβε μέρος σε δεκάδες επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων και μεταναστών στα νερά του Αιγαίου, στο πέρασμα ανάμεσα στη Λέσβο και τις μικρασιατικές ακτές.