“Το νομοσχέδιο για την παιδεία που ψηφίστηκε χθες, δεν θα μακροημερεύσει”, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91.4 FM».

Σημειώνοντας ότι θα έχει την τύχη του νόμου Διαμαντοπούλου, ανέφερε: “Είναι ένα νομοσχέδιο που βρίσκει απέναντί του τη συντριπτική πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας, ένα νομοσχέδιο που έρχεται να αλλοιώσει το χαρακτήρα μέσα από τον οποίο λειτουργεί, διοικείται και παράγει γνώση ένα δημοκρατικό, ανοιχτό στην κοινωνία, δημόσιο πανεπιστήμιο”.

“Η ΝΔ, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, κάνει δύο πράγματα στην εκπαίδευση: πρώτον, οξύνει τους ταξικούς φραγμούς, αποκλείοντας χιλιάδες παιδιά από το πανεπιστήμιο για να δημιουργήσει πελατεία για τα ιδιωτικά κολλέγια. Δεύτερον, υλοποιεί μια διαδικασία νεοφιλελεύθερης αναδιάρθρωσης του δημόσιου πανεπιστημίου, φτιάχνει ένα πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί με τα κριτήρια και τους κανόνες μιας επιχείρησης, με στόχο το κέρδος και όχι την παραγωγή γνώσης και την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών”, δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε: “αυτό σημαίνει ένα συγκεκριμένο μοντέλο διοίκησης με όρους management, σημαίνει ότι όλα τα μεταπτυχιακά θα είναι με πληρωμή -ενώ σήμερα η πλειοψηφία των μεταπτυχιακών στη χώρα είναι δωρεάν”. “Μέσα σε αυτά υπάρχουν και πινελιές νεοφιλελεύθερης λεηλασίας, όπως αυτό που σχετίζεται με την περιουσία του ΑΠΘ”, συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τη χθεσινή δήλωση του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου για τον “πολιτικό μύθο” του Πολυτεχνείου, ο Νάσος Ηλιόπουλος υπογράμμισε: “Είναι μια δήλωση που έρχεται για άλλη μια φορά να κάνει ξεκάθαρο ότι την ηγεμονία στο εσωτερικό της ΝΔ, την έχουν τα ‘ορφανά’ του ΛΑΟΣ”. “Όταν έχεις υπουργό Εσωτερικών τον πρώην γραμματέα της νεολαίας του χουντικού Παπαδόπουλου, τον κ. Βορίδη, όταν έχεις υπουργό Υγείας τον κ. Πλεύρη, αντιπρόεδρο της ΝΔ και υπουργό Ανάπτυξης τον κ. Γεωργιάδη, είναι φανερό ότι έχεις μία συνολική ακροδεξιά γραμμή, η οποία πάντα στην πίεση θα βγαίνει μπροστά”.

“Αυτό που είπε χθες ο κ. Συρίγος δεν είναι απλά μια προσπάθεια να ξαναγραφτεί η Ιστορία. Δείχνει ένα φόβο για το λαό που είχε και έχει η Δεξιά, αλλά δείχνει και μία Δεξιά αποενοχοποιημένη, που νομίζει ότι τώρα ήρθε η ώρα να αναιρέσει δημοκρατικές κατακτήσεις της μεταπολίτευσης”, εξήγησε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Αναφερθείς στην ακρίβεια και τις αντιδράσεις που ξεσήκωσαν τα πενιχρά ποσά του power pass, σημείωσε: “Μάλλον τα 600 ευρώ επιστροφή που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση ήταν ανά πολυκατοικία ή ανά οικοδομικό τετράγωνο…”. “Μιλάμε για μια ενίσχυση που μεσοσταθμικά είναι 17 ευρώ το μήνα. Από τα 4,2 εκ. νοικοκυριά που θα έπρεπε να έχουν πάρει ενίσχυση, 1,7 εκ. έμειναν εκτός. Επομένως και λιγότεροι άνθρωποι είχαν πρόσβαση και πολύ λιγότερα χρήματα δόθηκαν. Μία κυβέρνηση που κλέβει 10 και επιστρέφει 1”, υπογράμμισε.

“Αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι να ακυρωθεί αυτός ο μηχανισμός παραγωγής υπερκερδών, με την εισαγωγή πλαφόν στη χονδρική και με το να αποσυνδεθεί η τιμή του φυσικού αερίου από την τιμή του ρεύματος”, ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

“Το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι εταιρείες ενέργειας δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα τιμές για τον Αύγουστο. Αυτό συμβαίνει γιατί οι τιμές που ετοιμάζονταν να ανακοινώσουν ήταν ακόμα μεγαλύτερες από αυτές που έχουμε δει μέχρι τώρα”, είπε χαρακτηριστικά.

“Για το πρώτο τρίμηνο του 2022, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, η Ελλάδα είναι πρώτη σε αύξηση ενεργειακού κόστους σε επιχειρήσεις και τρίτη σε αύξηση ενεργειακού κόστους στα νοικοκυριά. Χρειάζονται άλλα μέτρα για την ενεργειακή πολιτική, πληρώνουμε ήδη πολύ ακριβά τη βίαιη απολιγνιτοποίηση που έκανε η κυβέρνηση. Επίσης, η ΔΕΗ πρέπει να έχει κοινωνική, αναπτυξιακή πολιτική και όχι να λειτουργεί με άγχος το πώς ο κ. Στάσσης θα βγάλει περισσότερα λεφτά”, είπε.

“Κάθε μέρα με κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μια χαμένη μέρα για τη χώρα”, επανέλαβε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Τέλος, ερωτηθείς για την αποφυλάκιση Λιγνάδη μετά την καταδίκη του για δύο βιασμούς ανηλίκων, σχολίασε: “Μία κοινωνία που αισθάνεται ότι πατάς τη Δικαιοσύνη στο λαιμό, μπορεί να αντιδράσει με άσχημους τρόπους”. “Έχουμε έναν καταδικασμένο βιαστή για δύο υποθέσεις, έναν άνθρωπο που η κυβέρνηση κάλυπτε, με την κ. Μενδώνη να μιλά για ανώνυμες καταγγελίες, με τις Αρχές να καθυστερούν να προχωρήσουν στις απαραίτητες έρευνες, γεγονός που έδινε χρόνο για εξαφάνιση στοιχείων”, τόνισε.

“Κι ενώ ο άνθρωπος αυτός καταδικάστηκε για δύο βιασμούς, πήρε αναστολή και αφέθηκε ελεύθερος, γιατί κρίθηκε ότι δεν είναι επικίνδυνος να διαπράξει νέα εγκλήματα. Πρόκειται για διάταξη του 2010, όποιος λέει ότι αποτελεί διάταξη που άλλαξε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, λέει συνειδητά ψέματα”, είπε.

“Η ντροπή για την υπόθεση Λιγνάδη είναι ντροπή της κυβέρνησης”, κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.