Την ανάγκη «να απομακρυνθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, ενόψει του συνεδρίου του κόμματος που ξεκινά αύριο, απευθύνοντας κάλεσμα για τη δημιουργία «μιας προοδευτικής διακυβέρνησης». Στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ προανήγγειλε την αυριανή έναρξη της συνεδριακής διαδικασίας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και τόνισε: «Κεντρική ύλη του συνεδρίου μας είναι μια συνολική στρατηγική για την πολιτική αλλαγή στη χώρα, στη βάση συνεργασιών στις οποίες πιστεύουμε».

Ο κ. Ηλιόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου: «Τα σοβαρά αποτελέσματα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία για την οικονομία μας δεν έχουν έρθει ακόμη. Και δυστυχώς δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στις προβλέψεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ακρίβεια».

«Η ίδια κυβέρνηση μας έλεγε τον Σεπτέμβρη ότι οι αυξήσεις στο ρεύμα θα είναι δύο με τρία ευρώ, και ότι θα τελειώνουμε μέχρι τα Χριστούγεννα. Τότε ήδη εμείς λέγαμε ότι το ενεργειακό πρόβλημα θα μας απασχολήσει για ενάμιση χρόνο τουλάχιστον και το κόστος θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Σήμερα τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα», είπε και συνέχισε: «Με βάση τα στοιχεία της Κομισιόν ο μέσος όρος αύξησης της ενέργειας σε τιμές λιανικής πανευρωπαϊκά είναι 30%. Στην Ελλάδα προσεγγίζει το 100%».

Ο κ. Ηλιόπουλος δήλωσε στη συνέχεια: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα βάλει πλαφόν στην τιμή του ρεύματος. Θα αυξήσουμε άμεσα τον βασικό μισθό στα 800 ευρώ. Την τελευταία φορά που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον αύξησε, βελτιώθηκαν και τα δημόσια έσοδα. Και πολύ σημαντική για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ρύθμιση -με διαγραφή σημαντικού μέρους- του πανδημικού χρέους. Τέλος, θα φορολογήσουμε τα ουρανοκατέβατα κέρδη των μεγάλων εταιρειών ενέργειας».

Ο ίδιος σχολίασε: «Όσο περιμένει η κυβέρνηση της ΝΔ τη ΡΑΕ να της πει γι’ αυτά τα κέρδη και η ΔΕΗ αυξάνει 36% την τιμή στα τιμολόγιά της, μια σειρά από χώρες -Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία- έχουν φορολογήσει αυτά τα ουρανοκατέβατα υπερκέρδη».

Στο μεταξύ, κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την «υγειονομική τραγωδία» της χώρας: «Δυστυχώς στην πανδημία τα πράγματα πήγαν πάρα πολύ άσχημα. Από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα σχεδόν 7.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και για την κυβέρνηση είναι σαν να μην έχει συμβεί, σαν να είναι αόρατοι αυτοί οι άνθρωποι. Έχουμε αναλογικά περισσότερες απώλειες από το Βέλγιο και την Ιταλία. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα έχει ζήσει μια υγειονομική τραγωδία. Στο μεταξύ, η κατάσταση στα νοσοκομεία εξακολουθεί να μην είναι καλή. Δυόμιση χρόνια πανδημίας άφησαν πίσω μια σειρά από άλλες νοσηρότητες. Αυτή η πίεση τώρα προστίθεται στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα του ΕΣΥ».

«Να μην ξανακάνουμε το εύκολο λάθος θεωρώντας ότι όλα έχουν τελειώσει με την πανδημία, το πληρώσαμε ήδη ακριβά γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πίστεψε ποτέ και δεν πιστεύει στο δημόσιο σύστημα υγείας», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.