«Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ θα εστιάσει στο προγραμματικό σκέλος και θα απαντήσει στο τι σημαίνει προοδευτική διακυβέρνηση για την κοινωνική πλειοψηφία», προανήγγειλε ο Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας στον ρ/σ “Στο Κόκκινο 105,5”.

Προσέθεσε ότι θα είναι ομιλία «με άμεσα μέτρα για τα ζητήματα της ακρίβειας και του ενεργειακού κόστους, που αφορούν χιλιάδες εργαζομένους, αυτοαπασχολούμενους και νέους ανθρώπους», ενώ παράλληλα θα εστιάσει και «στο διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο που συνολικά η χώρα χρειάζεται».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι το πρόβλημα με την ενέργεια και την ακρίβεια δεν είναι απλώς δημοσιονομικό αυτή τη στιγμή, αλλά ρυθμιστικό, ζήτημα αλλαγής μοντέλου. Ειδικότερα ανέφερε ότι χρειάζεται η αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου, πλαφόν στη χονδρική, δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού. «Χρειάζεται να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας», είπε.

 

Ο κ. Ηλιόπουλος σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ δεν αναφέρθηκε καθόλου στο Ταμείο Ανάκαμψης «και αυτό γιατί τα πρώτα 500 εκατ. ευρώ από το Ταμείο πηγαίνουν σε λιγότερους από 20 επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της «η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και οι αυτοαπασχολούμενοι είναι καθολικά αποκλεισμένοι από το Ταμείο Ανάκαμψης». «Για εμάς όμως», σημείωσε, «είναι μια βασική πηγή χρηματοδότησης» και «δεύτερη πηγή χρηματοδότησης είναι η φορολόγηση των υπερκερδών, που δεν αφορά μόνο στην ενέργεια αλλά και στις εταιρείες πετρελαίου». Σε αυτό το πλαίσιο κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «εξίσου σε αυτό το πεδίο δεν έχει κάνει τίποτα».

 

Με τη φράση «η δημοκρατία είναι το οξυγόνο της κοινωνίας» ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι κομβικό το ζήτημα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, ενώ υποστήριξε πως «όταν έχεις μια κυβέρνηση που λειτουργεί με παρακρατικούς όρους και καλύπτει την ανομία, είναι σίγουρο ότι δεν ενδιαφέρεται ούτε για το αν ο κόσμος μπορεί να βγάλει το μήνα». Χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως «κυβέρνηση ανομίας», σχολιάζοντας: «Ποιος άνθρωπος στη χώρα θα εμπιστευόταν κάποιον που παρακολουθεί το κινητό του; Αυτό ακριβώς έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και αυτό μας αφορά όλους, αφορά τον κάθε πολίτη, αφορά την ελευθερία μας».

 

Σχετικά με την Εξεταστική για το ζήτημα των παρακολουθήσεων είπε ότι ο διοικητής της ΕΥΠ επί Αντώνη Σαμαρά και ο διοικητής επί Αλέξη Τσίπρα μίλησαν κανονικά στην επιτροπή, ενώ «ο μόνος που πήγε στην επιτροπή για να κρυφτεί από το απόρρητο είναι ο διοικητής της ΕΥΠ επί Κυριάκου Μητσοτάκη». «Και δεν μένω», είπε, «στη συζήτηση ότι δεν υπάρχει απόρρητο απέναντι στη Βουλή, αλλά στην τεράστια προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου με χαρακτηριστικά πολιτικής εκτροπής». «Αυτό, δε, που παρά το απόρρητο ακούσαμε χθες είναι τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ να λέει ότι ενημέρωνε συνέχεια τους κ.κ. Δημητριάδη και Γεραπετρίτη. Περιμένουμε λοιπόν συγκεκριμένες απαντήσεις για αυτό το ζήτημα», υπογράμμισε.

 

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να πάει σε εκλογές άμεσα», ότι «καμία παραίτηση δεν διορθώνει το πρόβλημα» και πως «με τη νέα προοδευτική διακυβέρνηση στη Βουλή θα συσταθεί προανακριτική επιτροπή για το σκάνδαλο».

 

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα για χρηματοδότηση ευρωπαϊκών κομμάτων από τον Πούτιν, ο κ. Ηλιόπουλος απάντησε στη σχετική ανακοίνωση της ΝΔ, σχολιάζοντας: «Με πολύ μεγάλη χαρά να δούμε ποιους αφορά». Είπε ειδικότερα ότι «η ΝΔ ήταν αυτή που ξέπλενε τους νεοναζί όταν συμμετείχαν μαζί στα συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών στην περίοδο που αναφέρονται τα δημοσιεύματα, την ίδια περίοδο που υπήρξε ρωσική παρέμβαση για να μην ψηφιστεί η συμφωνία. Τότε που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες και πάλευε μόνη της απέναντι σε ακροδεξιές φωνές». «Να δούμε λοιπόν ποιοι πήραν χρήματα στην Ελλάδα για να πολεμήσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν νομίζω η ΝΔ να χαρεί από αυτή τη συζήτηση…», σχολίασε καταληκτικά.