Την «ανάγκη εθνικής ομοψυχίας για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσής τους στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ ανακοίνωσε ότι αναχωρεί για το Κίεβο.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Δένδιας, η εθνική ομοψυχία για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι απαραίτητη. Ειδικά «σήμερα, περισσότερο από ποτέ, εξαιτίας της έντασης που υφίσταται, η συναίνεση αυτή είναι απαραίτητη. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτοφανείς», ανέφερε.

Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις επαφές του στο Κάιρο, στη Βαλέττα, στο Λονδίνο και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων χθες στο Λουξεμβούργο, αναφερόμενος και στο «μνημόνιο» μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας.

«Κρίνω ότι είναι απολύτως θετικό ότι πέρα από τις δηλώσεις που έγιναν τον τελευταίο καιρό, υπήρξε σαφής κατανόηση των ελληνικών θέσεων. Θέσεων που βασίζονται σε μια στέρεη βάση, στη διεθνή νομιμότητα και στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας και εξυπηρετούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Μεσόγειο», τόνισε.

Αναφέρθηκε ακόμη στο παράδειγμα του Ισραήλ και του Λιβάνου και την πρόσφατη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ τους για τις θαλάσσιες ζώνες τους. «Μια συμφωνία που ενισχύει το ελληνικό αφήγημα καθώς έχει συμβολική σημασία για όλη την περιοχή», υπογράμμισε ο υπουργός.

«Η ελληνοτουρκική διαφορά μπορεί κάλλιστα να λυθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», επεσήμανε ο κ. Δένδιας και προσέθεσε: «Όμως η Τουρκία δεν τείνει ευήκοον ου σ’ αυτές τις προκλήσεις. Προτιμά την παραβατική συμπεριφορά και θέλω να καταστήσω σαφές ότι εμείς αυτή την παραβατική συμπεριφορά θα συνεχίσουμε να την αναδεικνύουμε και να την προβάλλουμε».

Ενημέρωσε ακόμη για τη μετάβασή του στο Κίεβο, την τρίτη επίσκεψή του στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι δύο προηγούμενες ήταν στην Οδησσό, μια πόλη με τεράστια σημασία για τον ελληνισμό, όπως είπε.

Η επίσκεψή του στην Ουκρανία πέρα από την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, έχει και ένα έντονο στοιχείο συμβολισμού, το γεγονός, όπως είπε, «ότι η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική κοινωνία, ο ελληνικός λαός στο σύνολό του, στέκεται δίπλα στις χώρες των οποίων απειλείται η εθνική ανεξαρτησία και η εθνική κυριαρχία».

«Το διεθνές δίκαιο, ο καταστατικός χάρτης των Ηνωμένων Εθνών είναι “ευαγγέλιο” για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Αυτά θα επαναλάβω και στο Κίεβο», κατέληξε.