Δύο εβδομάδες πριν από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, 20-22 Μαΐου στο γήπεδο του Τάε Κβο Ντο, και δυο μέρες μετά την «συγκλονιστική και απρόσμενη», συμμετοχή για την επιλογή του ονόματος, των νέων κομματικών οργάνων και των αντιπροσώπων, όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε, ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε, με τον επικεφαλής του In Social και πρώην υπουργό Νίκο Χριστοδουλάκη και το σύμβουλο επί οικονομικών θεμάτων της ΚΟ Ηλία Κικίλια, το προγραμματικό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Ένα πλαίσιο προγραμματικών θέσεων με εμφανές σοσιαλδημοκρατικό στίγμα, όπου προσδιορίζονται οι πολιτικές κατευθύνσεις και μεταρρυθμίσεις ώστε να υπάρξουν απαντήσεις στα μείζονα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες και την πορεία της χώρας, εν μέσω των νέων συνθηκών που διαμορφώνει ο πόλεμος στην Ουκρανία σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του κόμματος και οι κκ Χριστοδουλάκης και Κικίλιας, αναφέρθηκαν στη διαμόρφωση και τη διαρκή επικαιροποίηση του προγραμματικού σχεδίου «ως μελλοντικής κυβερνητικής δύναμης», όπως είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρώην υπουργός και ομότιμος καθηγητής στο ΟΠΑ, Νίκος Χριστοδουλάκης, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες, επεξεργασμένες και μελετημένες προτάσεις που θα είναι η βάση ενός ανοιχτού δημόσιου διαλόγου το αμέσως προσεχές διάστημα. Μίλησε για την ανάγκη επανακαθαρισμού των προτεραιοτήτων του Ταμείου Ανάκαμψης, την ουσιαστική μεταρρύθμιση στη Παιδεία που θα βοηθήσει στην ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής και της μεταποίησης. Επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των παραγωγικών επενδύσεων και των υποδομών, παρεμβάσεων στο φορολογικό σύστημα με στόχευση στη φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών και των υπερκερδών.

Από την πλευρά του, ο Ηλίας Κικίλιας τόνισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού και διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης της χώρας με ενίσχυση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, προκειμένου να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας. «Το σχέδιο έχει ως επίκεντρο τη νέα γενιά», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι «είναι ένα συμβόλαιο μαζί της».

Ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις κατηγορίες ότι δεν καταθέτει προτάσεις και θέσεις. «Η κυβέρνηση είναι τροχονόμος των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Πώς γίνεται εμείς να μην έχουμε θέσεις και να βάζουν μετά στο στόμα τους τις προτάσεις μας, οι της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ;» επεσήμανε ο κ. Ανδρουλάκης, ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να εξηγήσει ποια παράταξη έχει την ευθύνη όταν περιέγραψε την Ευρώπη ως αργοκίνητο καράβι που δεν θα περιμένει να στρίψει. «Η ευρωπαϊκή δεξιά που επιμένει στην ομοφωνία, δίνοντας ευκαιρία στον κάθε Όρμπαν να αρνείται», υποστήριξε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ως σαφές δείγμα μιας σύγχρονης σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σημείωσε το πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας, τονίζοντας ότι «είναι κρίσιμο να υπάρχει απόθεμα κοινωνικής στέγης ώστε τα νέα ζευγάρια να μπορούν να χτίσουν τη ζωή τους με καλύτερους όρους. Αυτό δείχνει ότι εμείς δεν περιφρονούμε τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της εποχής. Χρειάζεται βούληση, σχέδιο. Γι’ αυτό καλούμε τον προοδευτικό λαό, τους δημοκράτες πολίτες, τα μέλη μας, να συζητήσουμε και να βάλουμε ψηφίδα-ψηφίδα αυτό το νέο κάδρο πολιτικής που έχει ανάγκη ο τόπος».

Ο κ. Ανδρουλάκης χαιρέτισε τη μαζική συμμετοχή των μελών του Κινήματος στις εκλογές της 8ης Μαΐου, λέγοντας πως όλες οι γενιές μαζί έστειλαν την Κυριακή ένα μεγάλο και ισχυρό μήνυμα για ένα σύγχρονο και θεσμικό κόμμα που η κατεύθυνσή του είναι ξεκάθαρα προοδευτική, σοσιαλδημοκρατική.

Το προγραμματικό πλαίσιο θα αναρτηθεί στην ψηφιακή πύλη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής προς διαβούλευση και το επόμενο διάστημα θα διοργανωθεί σειρά θεματικών εκδηλώσεων. Στην τελική του μορφή θα εγκριθεί σε προγραμματική συνδιάσκεψη το φθινόπωρο, για να αποτελέσει το εκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ακρίβεια στα προϊόντα και τα καύσιμα, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Σε αυτή την περιπέτεια που περνάει η Ευρώπη, η χώρα μας είναι περισσότερο ευάλωτη, διότι ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία έκαναν την πατρίδα μας βαθιά εξαρτώμενη από ένα εισαγόμενο ορυκτό καύσιμο χωρίς κανέναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό σε ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα όπως είναι η ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο όφελος από το κράτος λόγω του πληθωρισμού. Αυτά τα χρήματα πώς μπαίνουν στην ελληνική οικονομία για να θωρακίσουν τον πιο ευάλωτο Έλληνα; Εμείς μιλήσαμε συγκεκριμένα για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, είπαμε για τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Όσον αφορά στο πλαφόν, θα σας δώσω μια καθαρή λύση. Τί σημαίνει πλαφόν στη λιανική; Σημαίνει ότι αύριο το πρωί ο καταναλωτής βλέπει στο τιμολόγιο του τη διαφορά».