Η Νορβηγία θα ενισχύσει περαιτέρω τους περιορισμούς και θα επιταχύνει τον εμβολιασμό, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την αναμενόμενη αύξηση της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στόερ.

Παρουσιάζοντας τον τέταρτο «γύρο» μέτρων σε δύο εβδομάδες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μεταξύ άλλων απαγόρευση σερβιρίσματος αλκοόλ σε μπαρ και εστιατόρια, κλείσιμο γυμναστηρίων και πισινών στους περισσότερους χρήστες και αυστηρότερους κανόνες στα σχολεία.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία – η νέα μετάλλαξη αλλάζει τους κανόνες. Γι’ αυτό πρέπει να δράσουμε ξανά- και γρήγορα», είπε ο Στόερ σε συνέντευξη Τύπου. «Για πολλούς αυτό θα μοιάζει σαν κλείδωμα, αν όχι της κοινωνίας, τότε της ζωής τους και των μέσων διαβίωσής τους».

Για να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός με αναμνηστικές δόσεις, η κυβέρνηση είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις, καθώς και τα φαρμακεία, θα βοηθήσουν στην εκστρατεία εμβολιασμού.

Ταυτόχρονα, οι καραντίνες θα ισχύουν ευρύτερα, πρόσθεσε η κυβέρνηση.

Η Νορβηγία σημειώνει υψηλά ρεκόρ τόσο σε ό,τι αφορά τις νέες μολύνσεις COVID-19 όσο και τις νοσηλείες, εν μέρει λόγω της εξάπλωσης της Όμικρον, η οποία αναμένεται να γίνει η κυρίαρχη μετάλλαξη τις επόμενες ημέρες.

«Η έλλειψη δράσης τώρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες αρνητικές συνέπειες για την κοινωνία, όχι μόνο για τις υπηρεσίες υγείας και τους δήμους», δήλωσε το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (FHI).

Αν δεν θεσπιστούν αποτελεσματικά μέτρα, το έθνος των 5,4 εκατομμυρίων ανθρώπων κινδυνεύει να έχει μεταξύ 90.000 και 300.000 νέες περιπτώσεις COVID-19 σε καθημερινή βάση από τις αρχές Ιανουαρίου, πρόσθεσε το FHI.

ΠΗΓΗ: Reuters