Δήλωση «βόμβα» από τον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού, αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη. «Δεν περιμένουμε να έρθει κανείς να μας βοηθήσει. Ο,τι κάνουμε θα το κάνουμε μόνοι μας» είπε σχολιάζοντας την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και τόνισε αμέσως μετά, ερωτηθείς τι θα γίνει αν τουρκικό ερευνητικό πλοίο επιχειρήσει παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας: «Θα πάμε μπροστά, θα ρίξουμε και ό,τι γίνει…»

Είναι η πρώτη φορά που ένας ανώτατος στρατιωτικός τοποθετείται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας, οι οποίες κλιμακώνονται. Ο αρχηγός ΓΕΝ αφενός θέλησε να δείξει την αποφασιστικότητα του Πολεμικού Ναυτικού να υπερασπιστεί τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, αφετέρου, όπως εκτιμάται, αποφάσισε να στείλει ένα μήνυμα όχι μόνο προς την κυβέρνηση, παραμονή της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, αλλά και προς όλους τους Ελληνες πολιτικούς πως θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, παρά στην αναζήτηση στήριξης από τη Δύση, έναντι των τουρκικών αξιώσεων.

Οι Έλληνες στρατηγοί πιστεύουν πως όποιος θέλει ειρήνη προετοιμάζεται για πόλεμο. Σε αυτό το δόγμα κινήθηκε χθες ο αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, ο οποίος αποποιήθηκε τον τίτλο του «πολεμοχαρούς» και εξήγησε στη συνέχεια της συζήτησης που είχε με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας πως η τελική απόφαση είναι πάντα πολιτική, αλλά οι Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει πάντα να είναι έτοιμες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας και πρώην Α/ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει βοήθεια από άλλη χώρα σε μια πιθανή σύρραξη με την Τουρκία. Χθες, μάλιστα, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, μιλώντας για την ένταση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας υποστήριξε ότι «έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι» και τόνισε ότι η χώρα μας έχει ισχυρές Ενοπλες Δυνάμεις και μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην Τουρκία σε ενδεχόμενη σύγκρουση, κάτι που κάνει τους απέναντι να το… σκέφτονται.

Ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού αναφέρθηκε σε μια μάχη η οποία έχει χαθεί με την Τουρκία και αυτή είναι η επικοινωνιακή, καθώς, όπως παρατήρησε, ο ελληνικός λαός καθημερινά βομβαρδίζεται με ειδήσεις ανταποκριτών στην Τουρκία μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών, χωρίς η έκταση της κάλυψης να έχει κάποια σχετικότητα με την πραγματική σημασία των γεγονότων.

Παρουσίασε μάλιστα έναν χάρτη στον οποίο απεικονίζεται η δραματική αύξηση των παραβιάσεων των εθνικών χωρικών υδάτων την τελευταία τριετία.Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΝ, ενώ έως το 2016 οι μη αβλαβείς διελεύσεις των τουρκικών πλοίων, όπως τις χαρακτηρίζει, είναι κάτω από 400 τον χρόνο (μόνο το 2016 ήταν 414), το 2017 εκτοξεύτηκαν στις 1.998 και έκτοτε διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Το 2018 έφτασαν τις 1.249, ενώ στο τρέχον έτος, έως και τον Οκτώβριο, καταγράφηκαν 1.891 παραβιάσεις των εθνικών χωρικών υδάτων από τα τουρκικά πολεμικά πλοία.