Σε πρώτο γύρο ήπιας αντιπαράθεσης και κατάθεσης προτάσεων προσανατολίζονται οι έξι υποψήφιοι για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, ένα μήνα πριν από την πρώτη Κυριακή των εσωκομματικών εκλογών.

Εφόσον αποφεύχθηκε η σύγκρουση για τα… οφίτσια και υπήρξε συμφωνία για τον αντικαταστάτη της Φώφης Γεννηματά στο δίδυμο Σκανδαλίδη – Κεγκέρογλου, όλα δείχνουν ότι οι μνηστήρες, κυρίως οι Γ. ΠαπανδρέουΑ. Λοβέρδος και Νίκος Ανδρουλάκης (σ.σ.  τα τρία φαβορί για τον Β΄ γύρο σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση), αφήνουν την πόλωση για τον Β΄ γύρο.

Λίγοι σημείωσαν ότι οι δύο πρώτες δημοσκοπήσεις, που έχουν μετρήσει την αιφνίδια απόφαση της Φώφης Γεννηματά, τον σύντομο και συγκινητικό τρόπο που έφυγε, το κύμα συμπαράστασης, τις αντιδράσεις των υποψηφίων και τις πρώτες ημέρες της αναμέτρησης, έχουν ανεβάσει το ποσοστό του Κινήματος Αλλαγής στην πρόθεση ψήφου κατά 1 (Pulse) ή 1,5 (GPO) ποσοστιαία μονάδα. Και οι υποψήφιοι θέλουν να διαφυλάξουν το ενδιαφέρον που φαίνεται ότι υπάρχει σε αυτές τις πρώτες ημέρες.

Αλλες εποχές, οι συνεννοήσεις για το αν και πότε θα γίνουν debate, πώς θα είναι και πώς θα διεξαχθούν θα είχαν προκαλέσει τεχνητή αλλά μεγάλη ένταση, ενώ σήμερα οι διαπραγματεύσεις για αυτά τα θέματα μεταξύ των επιτελείων των υποψηφίων διεξάγονται σε χαμηλούς τόνους.

Στρατηγικές

Ολα δείχνουν ότι με πιεσμένα προγράμματα και περιοδείες στην περιφέρεια (π.χ. Γ. Παπανδρέου και Χ. Καστανίδης θα βρεθούν και οι δύο στην Κρήτη αυτήν την εβδομάδα), κριτική ίσων αποστάσεων σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, σχολιασμό και θέσεις πάνω στα θέματα της επικαιρότητας, θα πάνε οι υποψήφιοι μέχρι την 5η Δεκεμβρίου.

* Ο Νίκος Ανδρουλάκης προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι είναι ο δεύτερος νεαρότερος υποψήφιος. Κάνει συνεχείς αναφορές στην ανάγκη ανανέωσης και στο μέλλον και στις ανάγκες της γενιάς του. Πρότεινε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους δημόσιους λειτουργούς που έρχονται σε επαφή με το κοινό και δεν διαφωνεί με τον Ανδρέα Λοβέρδο στην ανάγκη να ψηφίσει το Κίνημα Αλλαγής την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για υποχρεωτικό τεστ στους ανεμβολίαστους πιστούς. Επιταχύνει σταδιακά τον βηματισμό του και σκοπεύει να καταθέσει προτάσεις για μείζονα ζητήματα ακόμα και εκτός επικαιρότητας όπως η αξιοποίηση του ευρωπαϊκού πακέτου των 70 δισ. ευρώ κ.ά.

* Ο Παύλος Γερουλάνος ξεκίνησε την περιοδεία του από τα Ιωάννινα και δείχνει ότι έχει προετοιμαστεί να διεξαγάγει θεματική εκστρατεία μιλώντας για την ανάγκη αλλαγής του αναπτυξιακού μοντέλου, την ενίσχυση της λογοδοσίας, την ποιότητα της Δημοκρατίας. Ηταν εκείνος που πρότεινε τη διεξαγωγή τεσσάρων θεματικών debates στην περιφέρεια καθώς και ηλεκτρονική ψηφοφορία για τους αποδήμους (σ.σ. αυτό φαίνεται ότι δεν υπάρχει ο χρόνος να προετοιμαστεί), ενώ αναφέρεται συνεχώς στην ανάγκη ενότητας της παράταξης.

* Ο Χάρης Καστανίδης έχει ξεκινήσει πολιτικές συγκεντρώσεις, περιοδείες και συνεντεύξεις. Ποντάρει στην πόλη του, τη Θεσσαλονίκη, και μιλά συνεχώς για την πρόοδο και τον σοσιαλισμό, με αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά σκληρή, επιθετική κριτική στη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση.

* Ο Ανδρέας Λοβέρδος βρίσκεται πιο μπροστά από τους άλλους, καθώς έχει ξεκινήσει τον αγώνα του αρκετά πριν. Προσπαθεί να διεγείρει το συναίσθημα των οπαδών του ΠΑΣΟΚ δηλώνοντας ότι θα επαναφέρει το όνομα ΠΑΣΟΚ, τον πράσινο ήλιο και τα σύμβολα, ενώ δεν ξάφνιασε κανέναν με τη δήλωσή του ότι συμφωνεί με την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για υποχρεωτικό τεστ των πιστών, καθώς έτσι απαντά σε όσους του λένε ότι είναι κοντά στη Νέα Δημοκρατία και μακριά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Φροντίζει ωστόσο να διατηρεί ψηλά το ότι με τον ίδιο στο τιμόνι δεν υπάρχει  το παραμικρό περιθώριο για πιθανή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που αναμένεται να επαναλάβει και στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί την ερχόμενη Τετάρτη.

Στο επιτελείο του εκτιμούν ότι θα είναι στον δεύτερο γύρο με τον Γ. Παπανδρέου (σ.σ. το ίδιο εκτιμούν και στο επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη), ενώ οι πληροφορίες τον θέλουν όσο πλησιάζουμε προς την 5η Δεκεμβρίου να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις

* Ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκίνησε τελευταίος την κούρσα και τρέχει να προλάβει να καλύψει το χαμένο έδαφος. Επιτίθεται με μεγαλύτερη σφοδρότητα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες ημέρες της εκστρατείας του, προφανώς για να απαντήσει σε όσους έχουν αφήσει σχετικές αιχμές ότι έχει σκοπό να συνεργαστεί μετεκλογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν επικρατήσει. Εχει πει για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι συντηρητικό κόμμα, τον κατηγόρησε ότι συνεργάστηκε με την ακροδεξιά του κ. Καμμένου, ότι επιχείρησε να παρέμβει στα ΜΜΕ και τη Δικαιοσύνη και ότι η συνεργασία μαζί του δεν αποτελεί προοδευτική διακυβέρνηση.

* Το χαρτί των νέων αλλά και του παραδοσιακού ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι προσπαθεί να παίξει ο Παύλος Χρηστίδης, ο νεαρότερος εκ των υποψηφίων, ο οποίος, μετά τον Χάρη Καστανίδη φαίνεται να είναι ο δεύτερος που δεν τηρεί τον άτυπο κανόνα των ίσων αποστάσεων έναντι της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είναι ιδιαίτερα επικριτικός κατά της κυβέρνησης, ενώ η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στα διάφορα μεγάλα ή μικρά θέματα απουσιάζει από τον δημόσιο λόγο του.

Αντιπαράθεση

Σε ό,τι αφορά τα debate, ενώ δημοσίως όλοι συμφωνούν με τη διεξαγωγή τους και οι προτάσεις που έχουν κάνει προς την αρμόδια επιτροπή δεν απέχουν και πολύ μεταξύ τους, πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα επιτελεία των υποψηφίων, επιμένει ότι για τον Α΄ γύρο δεν θα στοιχημάτιζε ότι θα γίνει debate, ενώ για τον Β΄ γύρο θα γίνει τουλάχιστον ένα ανάμεσα στους δύο υποψηφίους, προς τη 12η Δεκεμβρίου.