Από την πρώτη στιγμή μετά την ορκωμοσία των νέων μελών της, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. βρίσκεται αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις από τη διαχειριστική της ανεπάρκεια σε όλους τους τομείς, από την οικονομία και τη δημόσια ασφάλεια μέχρι την εξωτερική πολιτική και το μεταναστευτικό, επισημαίνει η ΝΔ.

Μία ημέρα μετά και την επισήμανση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «ο βασικός πυρήνας της κυβέρνησης δεν άλλαξε» και ότι «οι υπεύθυνοι για την κατάντια της χώρας εξακολουθούν να βρίσκονται στις καρέκλες τους αμετακίνητοι», η ίδια η πραγματικότητα αναδεικνύει πολλές από τις πτυχές της κυβερνητικής αναποτελεσματικότητας επιβεβαιώνοντας και στην πράξη ότι κανένας ανασχηματισμός δεν μπορεί «να ρίξει στάχτη στα μάτια» των πολιτών, οι οποίοι βιώνουν τις συνέπειές της.

«Ο ανασχηματισμός προφανώς δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες και τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και με το αισιόδοξο αύριο που θέλουν οι Ελληνες. Γνωρίζοντας τι θα του συμβεί, χτίζει τις εσωτερικές, εσωκομματικές του συμμαχίες για την επόμενη μέρα», σχολίασε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο συντονιστής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Ν.Δ., Τάκης Θεοδωρικάκος.

Τα γαλάζια στελέχη ανεβάζουν τους τόνους της κριτικής σε όλους τους τομείς με αιχμή πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, αλλά και αδιέξοδα που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική.

«Η κυβέρνηση που θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ για άλλη μία φορά τον αυξάνει», σχολίασε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., Λευτέρης Αυγενάκης στον απόηχο της επιβάρυνσης για χιλιάδες φορολογούμενους, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Δένδιας, υπογράμμισε ότι «ακόμη και οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε λαϊκές γειτονιές της Αττικής καλούνται να πληρώσουν μεγαλύτερο ποσό για τον φετινό ΕΝΦΙΑ, λόγω της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών».

Στελέχη της Ν.Δ. συνεχίζουν, την ίδια ώρα, να επικρίνουν την επικοινωνιακή διαχείριση που ασκείται από την κυβέρνηση στο ζήτημα της περικοπής των συντάξεων που η ίδια έχει ψηφίσει. «Στην πλάτη των Ελλήνων συνταξιούχων παίζεται ένα άθλιο πολιτικό παιχνίδι επικοινωνιακής φύσεως για να καλύψουμε τις πολιτικές και επικοινωνιακές μας ανάγκες, χωρίς να λαμβάνει κανείς υπόψη τους ανθρώπους που αύριο το πρωί θα τους κοπεί η σύνταξη», κατήγγειλε η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ντόρα Μπακογιάννη.

Η κυβέρνηση βρίσκεται όμως αντιμέτωπη και με τις επιπτώσεις των επιλογών της σε σχέση με το Σκοπιανό, στον απόηχο των αντιδράσεων για τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, οι οποίες επαναφέρουν στο προσκήνιο και τις διαφορετικές προσεγγίσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων.

«Οταν έχεις μια κυβέρνηση και εκπροσωπείς μια χώρα, δεν μπορεί αυτή η χώρα να εμφανίζεται για τόσο σοβαρά θέματα και να διαπραγματεύεται με τους ξένους δίνοντας την εικόνα ότι είναι ένας θίασος επί σκηνής», σχολίασε στον 9.84 η κ. Μπακογιάννη, στον απόηχο και της επισήμανσης του γαλάζιου τομεάρχη Εξωτερικών, Γιώργου Κουμουτσάκου, ότι οι δηλώσεις Ντιμιτρόφ «έρχονται να επιβεβαιώσουν δυστυχώς την κριτική που ασκεί η Ν.Δ. στην επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών» και της προειδοποίησής του ότι «ο συνδυασμός του ονόματος “Βόρεια Μακεδονία”, “μακεδονικής” γλώσσας και “μακεδονικής” εθνότητας είναι το θερμοκήπιο για την ανάπτυξη του εθνικισμού και του αλυτρωτισμού των Σκοπίων».

Στο προσκήνιο, με αρνητικό για τη χώρα τρόπο, παραμένει και το μεταναστευτικό, όπου με αφορμή το ρεπορτάζ του BBC για τη Μόρια Λέσβου, ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ν.Δ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι «για πολλοστή φορά, το διεθνές κύρος της χώρας μας υφίσταται σοβαρότατο πλήγμα».
«O υπαίτιος αυτού του εθνικού εξευτελισμού είναι ένας: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Μια κυβέρνηση που λαμβάνει γενναία χρηματοδότηση για το μεταναστευτικό, όμως η ανικανότητά της να τη διαχειριστεί είναι παροιμιώδης», πρόσθεσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Με τα όσα συμβαίνουν στη Μόρια της Λέσβου και προκαλούν τη διεθνή κατακραυγή, αποκαλύπτεται για μία ακόμη φορά ο “ανθρωπισμός” μιας παντελώς ανυπόληπτης κυβέρνησης», σχολίασε από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας.

Την ώρα που τα πραγματικά προβλήματα επισκιάζουν ήδη κάθε επικοινωνιακό απόηχο του ανασχηματισμού, στη Ν.Δ. διαπιστώνουν ότι πέφτει στο κενό και η προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει εικόνα αμφίπλευρης διεύρυνσης.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι στο περιβόητο άνοιγμά του ο κ. Τσίπρας περιορίστηκε να τηλεφωνήσει μόνο στην κ. Ξενογιαννακοπούλου και την κ. Παπακώστα. Προφανώς κάλεσε περισσότερους, αλλά “έφαγε πόρτα”. Είναι πια σε πολιτική καραντίνα», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος εκτίμησε στο news 24/7 ότι «αυτοακυρώνεται το αφήγημα του Αλ. Τσίπρα ότι εκφράζει το νέο και είναι απέναντι στην Aκροδεξιά», καθώς «χρησιμοποιεί στελέχη των “μνημονιακών” κυβερνήσεων Παπανδρέου και Σαμαρά, συνεργάζεται με πρόσωπα που δεν ανήκουν στην εκσυγχρονιστική Δεξιά αλλά στη λαϊκίστικη Δεξιά, όπως ο κ. Καμμένος και η κ. Παπακώστα».

Από την πλευρά της η κ. Μπακογιάννη σχολίασε ότι «όποιος πιστεύει ότι μπορεί εν ονόματι του Κώστα Καραμανλή να κάνει αυτόνομες πολιτικές πορείες εις βάρος της παράταξης είναι βαθιά νυχτωμένος. Και τον Κώστα Καραμανλή δεν ξέρει και την παράταξη δεν ξέρει».

Μητσοτάκης: Τι μου ζήτησαν οι βοσκοί στα Γρεβενά

Μια ασυνήθιστη ανάρτηση έκανε ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατά την επίσκεψή του στα Γρεβενά. Οπως αποκάλυψε στο Διαδίκτυο, κατεβαίνοντας από τη Σαμαρίνα συνάντησε δύο βοσκούς, πατέρα και γιο, με τους οποίους συζήτησε για μερικά λεπτά για τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κτηνοτροφία.

«Κατεβαίνοντας από τη Σαμαρίνα, το ορεινότερο χωριό των Βαλκανίων, όπως μου είπαν με υπερηφάνεια οι κάτοικοί του, συνάντησα στο δρόμο τον Μιλτιάδη. 45 χρόνια βοσκός. Στο τέλος κάθε καλοκαιριού κάνει, όπως πάντα, με τα πόδια τη διαδρομή από τη Σαμαρίνα στο θεσσαλικό κάμπο. 22 μέρες στο δρόμο με το γιο του, τον Κώστα, και 10 τσοπανόσκυλα που φυλάνε περισσότερα από 600 πρόβατα. Ο Κώστας έχει σπουδάσει, αλλά μου είπε ότι αυτή τη δουλειά αγαπάει και αυτή θέλει να συνεχίσει να κάνει. Να μείνει στον τόπο του και στον κλάδο της ορεινής μετακινούμενης κτηνοτροφίας», σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και συνέχισε:

«Ο Μιλτιάδης, ο Κώστας και χιλιάδες άλλοι κτηνοτρόφοι προσφέρουν πολλά στη χώρα μας. Τα ορεινά χωριά ζουν από την κτηνοτροφία. Ζουν από τους βοσκούς μας. Δεν μου ζήτησαν ούτε διορισμούς ούτε επιδοτήσεις ούτε φορολογικές απαλλαγές. Μου ζήτησαν το αυτονόητο. Να ελέγξουμε τις παράνομες εισαγωγές γάλακτος για να μη βαφτίζεται το εισαγόμενο ως ελληνικό και να μην πέφτουν οι τιμές της εγχώριας παραγωγής. Φέτος το ελληνικό γάλα είχε τη χαμηλότερη τιμή της τελευταίας 15ετίας.

Το θέμα αυτό θα το λύσω. Είναι στοιχειώδης υποχρέωσή μας απέναντι στους ανθρώπους που κρατούν ζωντανή την ελληνική ύπαιθρο.

“Είναι ακόμη καλός ο καιρός, γιατί κατεβαίνετε από τώρα;”, τους ρώτησα λίγο πριν τους αποχαιρετήσω. “Εχουμε χαρές. Παντρεύω την κόρη μου”, μου είπε με ένα πλατύ χαμόγελο ο Μιλτιάδης. Του ευχήθηκα κάθε καλό και σύντομα και παππούς…».