Την εικόνα ενός «αμετανόητου» πρωθυπουργού που συνεχίζει να αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του για όλες τις πτυχές της καταστροφικής διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. διακρίνει η ΝΔ, η οποία εξακολουθεί να δηλώνει αποφασισμένη να μην ακολουθήσει τον διχαστικό λόγο που επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας και από το βήμα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Τσίπρας είναι μάλλον ο τελευταίος Ελληνας που βλέπει μόνο επιτυχίες σε όσα έκανε η κυβέρνησή του από τον Ιανουάριο του 2015», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο της εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ., Μαρίας Σπυράκη, λίγο μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του πρωθυπουργού.

«Αρνήθηκε να αναλάβει και πάλι οποιαδήποτε ευθύνη. Από τα δισεκατομμύρια που φόρτωσε στους Ελληνες με τους πειραματισμούς του μέχρι και την εθνική τραγωδία στο Μάτι», υπογράμμισε η κ. Σπυράκη και πρόσθεσε:
«Αμετανόητος προσπάθησε και σήμερα να διχάσει. Δεν θα τον ακολουθήσουμε».

Στην αξιωματική αντιπολίτευση προεξοφλούν την αποτυχία της κυβέρνησης να αντιστρέψει την πορεία ραγδαίας φθοράς μέσα από τις αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ και τον επερχόμενο ανασχηματισμό. «Η εικόνα της απόλυτα απαξιωμένης κυβέρνησης δεν πρόκειται να αλλάξει στα μάτια των πολιτών, οι οποίοι ξέρουν ότι αδυνατεί να διαχειριστεί όλα τα κρίσιμα ζητήματα», επιμένουν στην Πειραιώς.

«Ουδείς ανασχηματισμός μπορεί να διασώσει μια κυβέρνηση που βρίσκεται σε αποδρομή», σημειώνουν γαλάζια στελέχη, ενώ σαφές ήταν και το μήνυμα της κ. Σπυράκη μετά τη γνωστοποίηση της πρότασης του κ. Τσίπρα για αλλαγή γραμματέα στο κυβερνών κόμμα. «Οσους μήνες του απομένουν, όσα πρόσωπα και αν ανακυκλώσει στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησή του, κανέναν πια δεν πείθει. Ούτε καν τους συντρόφους του που τον χειροκρότησαν σαν από υποχρέωση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικό ήταν εξάλλου και το σχόλιο της τομεάρχη Ανάπτυξης, Ντόρας Μπακογιάννη, εν όψει των επικείμενων αλλαγών στην κυβέρνηση: «Ενας ανασχηματισμός δεν θα προσφέρει τίποτα και δεν θα αλλάξει το κλίμα. Οι Ελληνες δεν αντέχουν άλλο τον συνειδητό εμπαιγμό της κοινής γνώμης».

Ο τομεάρχης Εθνικής Αμυνας Βασίλης Κικίλιας επισήμανε από την πλευρά του στον ANT1 ότι «η ανεπάρκεια, η διοικητική και διαχειριστική δυσχέρεια, η μη ανάληψη των ευθυνών και η προσπάθεια επικοινωνιακής συγκάλυψης της ανικανότητας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δεν μπορεί να καλυφθούν με το σόου της Ιθάκης ή με δευτερεύοντα θέματα όπως το ποιος θα γίνει γραμματέας στον ΣΥΡΙΖΑ».

Η επιλογή της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος -όπως επιβεβαιώθηκε και από τη χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα- να κλιμακώσει τη διχαστική ρητορική σε μια ύστατη προσπάθεια να συσπειρώσει το ακροατήριο που έχει απομείνει στον ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει, πάντως, ολοένα και περισσότερο στα μάτια των στελεχών της Ν.Δ. ως προσπάθεια διαχείρισης του τέλους της διακυβέρνησης η οποία γίνεται με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογική ήττα.

Πολύ χαρακτηριστικό επ’ αυτού ήταν και το σχόλιο της εκπρσώπου Τύπου της Ν.Δ.: «Η μόνη αλήθεια που είπε ο κ. Τσίπρας είναι ότι το κόμμα του είναι πλέον η απόλυτη προτεραιότητά του. Είναι η απόδειξη ότι το μόνο που τον απασχολεί είναι να κρατηθεί στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μετά την επερχόμενη ήττα του».

Την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση διατηρεί το βλέμμα της στραμμένο στις δικές της πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες της επόμενης ημέρας, θέτοντας ως βασική διαχωριστική γραμμή αυτή που υφίσταται ανάμεσα στους λαϊκιστές και στους μεταρρυθμιστές.

«Ο στόχος της Ν.Δ. είναι η αυτοδυναμία όχι όμως με την παλιά λογική, για να κυβερνήσει μόνη της, αλλά αντίθετα, θα αναζητήσει ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις», δήλωσε η κ. Μπακογιάννη στον ρ/σ 24/7, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει η Ν.Δ. να συνεργαστεί με το Ποτάμι, αφού -όπως είπε- «χρειαζόμαστε συνεργασίες με όλες τις δυνάμεις που αντιμάχονται τις λογικές που μας οδήγησαν στην κρίση».

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα τονίσει πως η Ν.Δ. ακόμη και αυτοδύναμη θα επιδιώξει συνεργασία με ένα γενικότερο προσκλητήριο δυνάμεων και έχει καταστήσει σαφές ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αποφασισμένο να σχηματίσει μετά τις εκλογές ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό μέτωπο δυνάμεων για ν’ αναταχθεί η χώρα.