Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι επαφές του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν στη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των εργασιών της υπουργικής συνόδου της Ατλαντικής Συμμαχίας (σε επίπεδο ΥΠΕΞ) που πραγματοποιήθηκε και έληξε χθες στις Βρυξέλλες.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Οι πιο σημαντικές πρόσωπο με πρόσωπο συναντήσεις του ήταν με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ως και τον επίτροπο της Ε.Ε. για τα εξωτερικά ζητήματα, άμυνα και ασφάλεια Ζοζέπ Μπορέλ.

Παρά τη συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ και τη σχετική «σύγκλιση» σε διάφορα ζητήματα (Συρία-Λιβύη και Αφγανιστάν), στο κρίσιμο (ειδικά για τους Αμερικανούς) διμερές θέμα των S-400 δεν φαίνεται προς το παρόν να έχει επιτευχθεί κάποια αλλαγή στάσης από την Αγκυρα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τσαβούσογλου φέρεται να εξήγησε στον Μπλίνκεν ότι η Τουρκία το 2017 στράφηκε προς τη Μόσχα γιατί οι ΗΠΑ (επί Ομπάμα από το 2016) δεν προχώρησαν στη διάθεση του αντιαεροπορικού/αντιπυραυλικού συστήματος PATRIOT-3. Κατόπιν τούτου, ισχυρίσθηκε ο Τσαβούσογλου, «προχωρήσαμε στην αγορά των ρωσικών S-400» και μάλιστα με εμφατικό τρόπο του είπε ότι «η συγκεκριμένη συμφωνία έχει περατωθεί και δεν μπορεί να αλλάξει».

Πρόταση

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέφερε την πρόταση για τη σύσταση μίας επιτροπής από Τούρκους-Αμερικανούς και νατοϊκούς ειδικούς για να εξετάσουν από κοινού τεχνικά ζητήματα της αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ και του ρωσικού συστήματος (αν και κατά πόσο αποτελεί απειλή για τα αεροσκάφη 5ης γενιάς του ΝΑΤΟ), ενώ του «υπενθύμισε» ότι σειρά κρατών-μελών της Συμμαχίας διαθέτουν ρωσικά όπλα όπως η Βουλγαρία, η Σλοβακία και η Ελλάδα. Επιπλέον υποστήριξε ότι καμία άλλη χώρα από το κονσόρτσιουμ των F-35 δεν έχει προβάλει «αντιρρήσεις» (Νορβηγία-Ολλανδία-Ιταλία-Μ. Βρετανία).

Την περίπτωση των S-400 συζήτησε εκτενώς και κατ΄ ιδίαν ο Μπλίνκεν με τον Νορβηγό γ.γ./ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς και με τον ανώτατο διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη Αμερικανό πτέραρχο Τοντ Ουόλτερς και προφανώς οι επαφές των δύο πλευρών θα συνεχιστούν προσεχώς. Επίσης η αμερικανική μόνιμη αντιπροσωπεία στην Ατλαντική Συμμαχία έδωσε στον Μπλίνκεν ένα φάκελο με διάφορες λεπτομέρειες από συζητήσεις που έχουν λάβει χώρα στο ΝΑΤΟ αναφορικά με το ρωσικό σύστημα.

Πάντως, λόγω του επιθετικού ρωσικού παράγοντα, μεταξύ των δύο υπουργών στα περιφερειακά θέματα παρατηρήθηκε «σύγκλιση» απόψεων ειδικά στη βόρεια Συρία αλλά και στην ανάληψη πρωτοβουλιών της Αγκυρας με την υποστήριξη των Αμερικανών στις ειρηνευτικές συζητήσεις για το Αφγανιστάν.

Συνεργασία με Ε.Ε.

Στη συνάντηση Μπλίνκεν-Μπορέλ συμφωνήθηκε η πλήρης συνεργασία των ΗΠΑ με την Ε.Ε. στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, στα παγκοσμιοποιημένα ζητήματα, καθώς και στην καταγραφή των κινεζικών ενεργειών και κινήσεων που προβληματίζουν τους διατλαντικούς συμμάχους. Αναφορικά με τη συμπεριφορά της Μόσχας και οι δύο πλευρές διαπίστωσαν προκλητική συμπεριφορά σε πολλά επιμέρους θέματα, ενώ συμφώνησαν στην περαιτέρω ανταλλαγή πληροφοριών για θέματα Ασίας-Ειρηνικού-Μαύρης Θάλασσας, πυρηνικά, αρκτικών εξελίξεων, τρομοκρατίας κ.ά..

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής