Μειώσεις στην άμεση και την έμμεση φορολογία, με στόχο την περαιτέρω ουσιαστική στήριξη εκατομμυρίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται οικονομικά από την πανδημία του κορονοϊού, ετοιμάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Ταυτόχρονα, βελτιώνει τα ήδη ληφθέντα μέτρα φορολογικών ελαφρύνσεων και διευκολύνσεων ώστε οι ωφελούμενοι να είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι και να περιοριστούν ή ακόμη και να μηδενιστούν οι παραλείψεις και οι αδικίες.

Στο τραπέζι

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει μια νέα λίστα φορολογικών ελαφρύνσεων και διευκολύνσεων για περισσότερους από 6.000.000 φορολογούμενους. Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται τα ακόλουθα μἐτρα:

1 Η μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 100% στο 50% ή και χαμηλότερα για επιχειρήσεις και ελευθέρους επαγγελματίες που υφίστανται φέτος τεράστιες απώλειες εισοδήματος και μετέρχονται απότομα από κερδοφόρα σε ζημιογόνα θέση εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.

2 Η θέσπιση πλήρους απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος της χρήσης του 2020 ή του 2019 για χιλιάδες επιχειρήσεις και ελευθέρους επαγγελματίες που θα υποστούν φέτος πολύ μεγάλη οικονομική ζημία λόγω κορονοϊού.

3 Η μείωση του τέλους επιτηδεύματος της χρήσης του 2020 ή του 2019 για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

4 Ο συμψηφισμός των ζημιών που θα έχουν φέτος εκατοντάδες χιλιάδες ατομικές επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας αγαθών με καθαρά κέρδη που θα εμφανίσουν την επόμενη πενταετία (2021-2025).

5 Η θέσπιση έκπτωσης φόρου εισοδήματος για ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων οι οποίοι θα υποστούν φέτος εισοδηματικές απώλειες λόγω της αναγκαστικής μείωσης των ενοικίων των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου κατά 40%.

6 Η μείωση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης από το 13% στο 11%.

7 Η σημαντική μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης για τα εισοδήματα του 2020, που θα δηλωθούν και θα φορολογηθούν το 2021.

8 Η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για την επόμενη χειμερινή περίοδο.

9 Η αύξηση του αριθμού των δόσεων αποπληρωμής του φετινού φόρου εισοδήματος. Εξετάζεται η παροχή εναλλακτικής δυνατότητας εξόφλησης σε 6-8 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον φετινό Ιούλιο, αντί για τις 3 διμηνιαίες που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

10 Η θέσπιση κινήτρων για την εφάπαξ εξόφληση του φετινού φόρου εισοδήματος και του φετινού ΕΝΦΙΑ. Εξετάζεται η παροχή έκπτωσης 5%-9% επί της συνολικής οφειλής φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ σε περιπτώσεις εξόφλησης πριν την εκπνοή της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης.

Παρατάσεις

Εν τω μεταξύ με τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εξέδωσε η κυβέρνηση και δημοσιεύθηκε προχθές στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προβλέπονται βελτιώσεις σε ορισμένα από τα ήδη ληφθέντα μέτρα φορολογικών διευκολύνσεων για όσους πλήττονται από τον κορονοϊό. Συγκεκριμένα, το άρθρο 2 της νέας ΠΝΠ προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι:

* Παρέχεται εκ των υστέρων έκπτωση 25% και στα ποσά των βεβαιωμένων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση και στα ποσά των μηνιαίων δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών για τα οποία οι κανονικές προθεσμίες πληρωμής έληγαν την περίοδο από 30 Μαρτίου έως 30 Απριλίου 2020, εφόσον καταβλήθηκαν εμπρόθεσμα, κατά το χρονικό διάστημα από 11 έως 29 Μαρτίου. Το 25% των ποσών αυτών θα συμψηφιστεί με τα ποσά των οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση για τα οποία οι προθεσμίες καταβολής λήγουν μετά από την 1η Ιουνίου 2020.

* Παρατείνεται έως 15 Μαΐου η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.