Αιφνίδια, παράτυπη και προκλητική Navtex εξέδωσε χθες η Τουρκία, δεσμεύοντας μεγάλη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου στον άξονα Ακάμα – Πέγειας – Πάφου – Πισσουρίου, με το νότιο όριο της περιοχής να φτάνει σε λιγότερο από εφτά ναυτικά μίλια από το λιμανάκι της Κάτω Πάφου.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», η Navtex εκδόθηκε χθες στις 15.39 το απόγευμα και αφορούσε ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού από το μεσημέρι μέχρι και αργά το απόγευμα.

Κατά την ίδια πηγή, η περιοχή της αιφνίδιας άσκησης δυτικά της Κύπρου έχει συνολική έκταση 850 τετραγωνικών ναυτικών μιλίων και όλα δείχνουν ότι πρόκειται για αντίδραση σε θαλάσσιες ασκήσεις που ανακοίνωσε η Λευκωσία.

Η εν λόγω προκλητική κίνηση γίνεται μετά από την ηρεμία που προηγήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στον τομέα. Μάλιστα, η καθυστερημένη χρονικά και κατεπείγουσα παράτυπη Navtex, αποπειράται να προλάβει τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, που έχει την ευθύνη έρευνας και διάσωσης αλλά και έκδοσης τέτοιων ειδοποιήσεων για την περιοχή, τονίζοντας ότι οι ναυτιλλόμενοι πρέπει να έρχονται σε συνεννόηση μόνο με το κέντρο Αττάλειας.