Το άσπρο…μαύρο προσπάθησε να βαφτίσει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στη διάσκεψη πρεσβευτών, καθώς κατηγόρησε την Ελλάδα ότι αυτή προκαλεί την ένταση του Αιγαίου, λίγες ώρες μετά το σοβαρό επεισόδιο με Τούρκους ψαράδες που πυροβόλησαν κατά Ελλήνων αλιέων στη Λέρο.

Η Ελλάδα «κάνει περίεργα πράγματα», «παρά το γεγονός ότι η Τουρκία ήταν πάντα δίπλα στην Ελλάδα στις δύσκολες στιγμές της» είπε ο Τσαβούσογλού.

Επίσης, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δεν παρέλειψε να εξαπολύσει πυρά και κατά της Κύπρου, υποστηρίζοντας ότι και αυτή κρατά επιθετική στάση προς την Τουρκία, εμποδίζοντας τη λύση στο Κυπριακό.

Συγκεκριμένα είπε «για να φτάσουμε σε λύση στην Κύπρο, πρέπει να ξεκινήσει μία καινούρια διαδικασία. Οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να συνεργαστούν. Κι αυτό το είδαμε πέρυσι. Το είδαμε στη Γενεύη, το είδαμε στο Κραν Μοντανά. Και η Ελλάδα δεν είναι διαφορετική. Στις δύσκολες ημέρες τους πάντα είμαστε δίπλα τους. Αλλά στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο πάλι αυξάνουν την ένταση κάνουν πράγματα πολύ περίεργα, που δεν γίνονται. Όλοι μας δεν θέλουμε η ανατολική Μεσόγειος να εξελιχθεί σε μία περιοχή ειρήνης και ευημερίας;».