Νέα μέτρα: Με μάσκες θα ψάλλουν τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα οι μικροί μαθητές καθώς στη σκιά της Όμικρον επιστρέφει η υποχρεωτική χρήση της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους.

Τα νέα μέτρα ώστε να μπει «φρένο» στην μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού αποφασίστηκαν και ανακοινώθηκαν. Τίθενται σε ισχύ ήδη από τις 6 το πρωί της Παρασκευής, 24.12.2021, ωστόσο υπάρχουν ερωτήματα σενάρια για το δεύτερο πακέτο μέτρων που θα ισχύσει από τις 3 Ιανουαρίου του 2022 και θα αφορά στη διασκέδαση, τα σχολεία και τα γήπεδα.

Πέντε νέα μέτρα τα οποία τίθενται σε ισχύ από τις 24/12 στις 6 το πρωί, έως το πρωί της 3ης Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Όπως είπε η Επιτροπή των ειδικών θα συνέλθει εκ νέου στις 27 Δεκεμβρίου για να αξιολογήσει τα δεδομένα προκειμένου να εκτιμηθεί η εξάπλωση οπότε και θα υπάρξει η πλήρης αποκωδικοποίηση για μέτρα που θα ισχύσουν από 3/1 και μετά.

Σύμφωνα με τον υπουργό η Επιτροπή εισηγήθηκε νέα μέτρα σε δύο στάδια και θα συνεδριάσει εκ νέου στις 27 Δεκεμβρίου.

Έτσι από αύριο 24/12 έως τις 3/1 ισχύουν τα εξής μέτρα:

  1. Υποχρεωτική η μάσκα σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους λόγω κινητικότητας και συνωστισμού
    (διασκέδαση και γυμναστήρια) ακόμα και για είσοδο στο χώρο εστίασης υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας
  2. Ειδικά για σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ διπλή μάσκα υποχρεωτικά ή υψηλής προστασίας (Ν95)
  3. Απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις τις ημέρες των γιορτών
  4. Επισκέπτες στην Ελλάδα πέραν του PCR ή του rapid τεστ θα υποχρεώνονται με ισχυρή σύσταση για επανάληψη του τεστ την 4η και 8η μέρα
  5. Ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από διασκέδαση και πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης οι νέοι πρέπει να διασκεδάσουν τηρώντας τα μέτρα αλλά να προσέξουν τις επαφές τους με τους μεγαλύτερους και τόνισε ότι παραμένουν οι κανόνες των ισχυρών συστάσεων για τεστ.

Μετά τις 3 Ιανουαρίου, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, θα υπάρξουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα στην διασκέδαση (ωράριο), στην τηλεργασία αλλά και γενικότερα μέτρα που θα αφορούν δραστηριότητες που δεν είναι αναγκαίες.

«Κανονικά θα ανοίξουν τα σχολεία»

Για το θέμα των σχολείων ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου και αν χρειαστεί θα επανεξεταστεί το πρωτόκολλο λειτουργίας τους.

Διευκρίνισε επίσης ότι δεν υπάρχει συζήτηση ή εισήγηση για αποστολή SMS για τις μετακινήσεις των πολιτών.

Για τις εκκλησίες είπε ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και οι έλεγχοι, που είναι ήδη πολλοί, θα συνεχιστούν.

Στα ΜΜΜ διευκρίνισε ότι πάντα έχει σημασία η χρήση μάσκας, ειδικά της διπλής, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο Μεταφορών έχει αυξήσει τα δρομολόγια προκειμένου να μην δημιουργείται συνωστισμός.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι το πρόστιμο για τη χρήση μάσκας δεν άλλαξε. Αυτό που είχε αλλάξει είναι ότι η μάσκα είναι ξανά υποχρεωτική για τους εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συγχρωτισμός και αυτό έγινε για να μην υπάρχουν αντιφατικά μέτρα.

Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι η επιλογή της κυβέρνησης στους άνω των 60 έχει αποδώσει καθώς 90% έχουν κάνει το εμβόλιο ή έχουν κλείσει για εμβολιασμό. Από τους 580.000 οι 140.000 έχουν εμβολιαστεί.

Μετάλλαξη Όμικρον: «Έκρηξη» με 33 επιβεβαιωμένα κρούσματα – Δύο νοσηλεύονται και 98 ύποπτα

Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 33 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, ανέφερε ο Θεοκλής Ζαούτης πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, εκ των οποίων τα 18 εντοπίστηκαν στην Κρήτη.

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν και 98 ύποπτα κρούσματα. Ο κ. Ζαούτης εκτίμησε ότι τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα.

«Η πρώτη ερώτηση, για την μεταδοτικότητά της, φαίνεται να έχει απαντηθεί, αφού είναι μεγαλύτερη από την μετάλλαξη Δέλτα. Έχουμε 33 επιβεβαιωμένα κρούσματα της Όμικρον στην Ελλάδα. Τα 18 βρίσκονται στην Κρήτη. Πέρα από τα επιβεβαιωμένα έχουμε 98 ύποπτα κρούσματα. Τα περιστατικά αυτά με μετάλλαξη Όμικρον έχουν ήπια συμπτώματα με μέση διάρκεια τις τρεις ημέρες» ανέφερε ο κ. Ζαούτης.