«Μπλόκο» σε δέκα τομείς δραστηριοτήτων – οι πέντε από τους οποίους (δημόσιο, τράπεζες, λιανεμπόριο, κομμωτήρια και εξωτερικούς χώρους εστίασης) ισχύουν από το ερχόμενο Σάββατο – έχουν οι ανεμβολίαστοι με σκοπό την αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού που έχει χτυπήσει «κόκκινο» φτάνοντας χθες τα 6.700 νέα κρούσματα.

Οι μη εμβολιασμένοι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στο σύνολο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, εκτός των απολύτως απαραίτητων δραστηριοτήτων, όπως η αγορά τροφίμων, τα φαρμακεία, οι εκκλησίες, μόνο με την επίδειξη αρνητικού τεστ. Την ίδια στιγμή, τα υποχρεωτικά rapid tests για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα αυξάνονται σε δύο την εβδομάδα.

Η θωράκιση κατά της Covid-19 είναι απαραίτητο να αυξηθεί και για τους εμβολιασμένους που έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση, μέσω της αναμνηστικής δόσης. Στο πλαίσιο αυτό, από την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για χορήγηση τρίτης δόσης σε όλες τις ηλικίες από 18 ετών και πάνω, εφόσον έχει παρέλθει εξάμηνο από τη δεύτερη δόση.

Τα μέτρα

Τις ανακοινώσεις για τις προσαρμογές στα υφιστάμενα μέτρα έκανε χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και αφού είχε προηγηθεί συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας που συνήλθε υπό τις άκρως ανησυχητικές εξελίξεις στο «μέτωπο» της πανδημίας. Ειδικότερα, από το ερχόμενο Σάββατο και για την προάσπιση της υγείας όλων των πολιτών θα ισχύουν τα εξής:

  • Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα κάνουν υποχρεωτικά δύο rapid tests για την προσέλευση στη δουλειά τους, είτε είναι στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των κληρικών στις εκκλησίες.
  • Η πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, σε όλους τους μεικτούς χώρους όπως οι εξωτερικοί χώροι εστίασης, στα εμπορικά καταστήματα και σε άλλες δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες, όπως είναι τα κομμωτήρια, θα γίνεται υποχρεωτικά με PCR ή rapid τεστ.
  • Οι ανεμβολίαστοι δεν θα χρειάζονται διαγνωστικό έλεγχο για την πρόσβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία αλλά και για την άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων, την προσέλευση δηλαδή στις εκκλησίες.
  • Αναβαθμίζονται και διπλασιάζονται οι ποινές. Τα πρόστιμα θα ξεκινούν από 5.000 ευρώ και θα προβλέπεται 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων.
  • Θα υπάρξει ποινή στις αθλητικές ομάδες που θα συνδυάζεται με την παρουσία φιλάθλων σε επόμενα παιχνίδια αν δεν τηρείται το μέτρο χρήσης της μάσκας και των άλλων υγειονομικών μέτρων στα γήπεδα.

Εως σήμερα, η υποχρέωση για επίδειξη αρνητικού τεστ από ανεμβολίαστους πολίτες ίσχυε για την προσέλευση στην εργασία, για τους φοιτητές στα πανεπιστήμια, για μεταφορές και ταξίδια μέσω αεροπλάνου, τρένου, πλοίου, ΚΤΕΛ, για θεατρικές παραστάσεις, σινεμά, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και για τα γυμναστήρια. Οσον αφορά στην εστίαση και τους χώρους διασκέδασης, οι εσωτερικοί χώροι ήταν έως σήμερα – και παραμένουν – αμιγείς, δηλαδή μόνο για εμβολιασμένους. Οι εξωτερικοί είναι μεικτοί, δηλαδή κάθονται και μη εμβολιασμένοι, με τη διαφορά ότι από το Σάββατο θα πρέπει να δείχνουν και για τους εξωτερικούς χώρους rapid test.

Με 48ωρη ισχύ

Η χρονική ισχύς των τεστ δεν ανακοινώθηκε από τον κ. Πλεύρη, ωστόσο εκτιμάται ότι θα είναι 48ώρου, όπως ισχύει σήμερα σε μεικτούς χώρους όπου προβλέπεται η επίδειξη αρνητικού τεστ. Η υποχρέωση για τεστ ουσιαστικά παντού εκτός από τις δραστηριότητες πρώτης ανάγκης, όπως είναι η πρόσβαση στο φαρμακείο ή το σούπερ μάρκετ, επιβαρύνει αρκετά τους ανεμβολίαστους. Υπενθυμίζεται ότι οι μη εμβολιασμένοι δεν μπορούν να εκδώσουν πιστοποιητικό αρνητικού τεστ μετά από εξέταση σε δημόσια δομή, «προνόμιο» που έχουν μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες.

Πρακτικά, με την εφαρμογή των νέων μέτρων, ένας εργαζόμενος θα επιβαρύνεται με επιπλέον δέκα ευρώ την εβδομάδα (τόσο κοστολογείται το rapid test), δηλαδή 80 ευρώ τον μήνα. Εάν σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται να κάνει επιπλέον τεστ για την πρόσβαση σε ανοιχτό χώρο εστίασης, για παράδειγμα, λόγω παρέλευσης 48ώρου, τότε θα πληρώνει ακόμη περισσότερα χρήματα. Σημαντική οικονομική επιβάρυνση θα έχουν και οι μη εργαζόμενοι που θα χρειάζονται τεστ για να κινηθούν στην κοινωνία.

Για τα παιδιά

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί θα προσδιορίζονται όλες οι λεπτομέρειες, μεταξύ των οποίων και η πρόσβαση των ανηλίκων σε μεικτούς χώρους. Για όσα παιδιά άνω των 12 ετών έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, η απάντηση είναι απλή καθώς θα επιδεικνύουν το πιστοποιητικό τους. Για τα υπόλοιπα μένει να διευκρινιστεί, αν και θεωρείται πιθανό να χρησιμοποιείται self test. Στα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν ισχύουν γενικά οι περιορισμοί λόγω μη αδειοδότησης του εμβολιασμού. Συνεπώς ή θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση παντού, ή θα χρησιμοποιείται το self test του σχολείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ανακοινώσεις δεν έγινε αναφορά για τη χρήση της μάσκας, ωστόσο, στη συνεδρίαση των ειδικών τονίστηκε η αναγκαιότητα της μάσκας παντού και για όλους, τόσο ανεμβολίαστους όσο και μη, όταν το επιβάλλουν οι συνθήκες. Οι ειδικοί θεωρούν ότι η μάσκα πρέπει να αφαιρείται εάν κάποιος είναι μόνος του ακόμη και σε εξωτερικό χώρο, δηλαδή περπατά μόνος του στον δρόμο.

Μηνύματα

«Στη βασική σκέψη της κυβέρνησης, όπως συμβαίνει και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, είναι ότι δεν μπορούμε να πάμε σε πιο έντονα περιοριστικά μέτρα, όπως αυτά τα οποία ζήσαμε πριν την ύπαρξη του εμβολίου. Το 73% σχεδόν των ενήλικων συμπολιτών μας έχει εμβολιαστεί και το 63% του γενικού πληθυσμού», σημείωσε ο υπουργός Υγείας αναλύοντας το σκεπτικό πίσω από τα νέα μέτρα.

Τόνισε ότι βρισκόμαστε σε μια αυξητική τάση της πανδημίας στην πατρίδα μας, όπως συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Η πίεση στους ανεμβολίαστους και η επικοινωνία για την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης εντάσσονται στη στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος που ακόμη έχει να «δώσει» πολύ υψηλά νούμερα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πολύ υψηλοί αριθμοί κρουσμάτων των τελευταίων 24ωρων θα αποτυπωθούν στο ΕΣΥ αλλά και σε θανάτους σε περίπου 15 ημέρες.

«Θα επεκτείνουμε όλη την καμπάνια για τον εμβολιασμό με αποστολή επιστολών, μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, με συνεχείς ενημερώσεις που θα γίνονται και με διαδραστικό τρόπο από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και με σποτ τα οποία θα υπάρξουν και θα αναφέρονται σε επιστημονικά στοιχεία, προκειμένου να πειστούν οι συμπολίτες μας να εμβολιαστούν», ανέφερε ο κ. Πλεύρης για τα μηνύματα που αναμένονται στους ανεμβολίαστους πολίτες για τα οφέλη του εμβολιασμού. Τόνισε δε ότι όσοι είναι εμβολιασμένοι έχουν 30 φορές μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά.

Από Παρασκευή

Παράλληλα, όμως, με την πειθώ για τους ανεμβολίαστους είναι ύψιστης σημασίας η διατήρηση της προστασίας για τους εμβολιασμένους μέσω της τρίτης δόσης όταν συμπληρώνονται έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Για τον λόγο αυτό, από την ερχόμενη Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για όλους τους ενηλίκους από 18 και άνω που έχουν συμπληρώσει το εξάμηνο να μπορούν να πάνε να κάνουν την 3η δόση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας.

«Η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα, προκειμένου να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας και προς τούτο έχουμε υπερδιπλασιάσει τις κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες φτάνουν τις 1.300 και βρίσκονται πάνω από 2.000 μόνιμοι γιατροί- καινούργιες προσλήψεις- καθώς και πάνω από 2.000 επικουρικοί γιατροί και συνολικά 12.000 επικουρικό προσωπικό», σημείωσε σε σχέση με την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Στο μεταξύ η κόπωση των υγειονομικών δεν έχει όριο. Ο διευθυντής της κλινικής covid του νοσοκομείου της Λάρισας κατέρρευσε χθες ενώ έκανε δηλώσεις μπροστά στις κάμερες, γεγονός που δείχνει ότι οι γιατροί και το προσωπικό «πρώτης γραμμής» δοκιμάζουν τις αντοχές τους τόσους μήνες πανδημίας.

Τα δέκα «μπλόκα» στους ανεμβολίαστους 

  • Εργασιακοί χώροι
  • Πανεπιστήμια
  • Μεταφορές (αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και ΚΤΕΛ)
  • Εστίαση
  • Λιανεμπόριο
  • Δημόσιες υπηρεσίες
  • Τράπεζες
  • Κομμωτήρια
  • Θέατρα, σινεμά, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι
  • Γυμναστήρια