Από την Παρασκευή 16 Ιουλίου και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών και μόνο καθήμενους.

Από εκείνη την ημέρα θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί.

Τα καταστήματα θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων. Όμως και οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί. Η εξειδίκευση των μέτρων θα γίνει αύριο Τρίτη 13 Ιουλίου στις 12:30, στο Υπουργείο Υγείας, από τον Υπουργό Υγεία Βασίλη Κικίλια, τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.

Θα αναφερθούν τόσο στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού όσο και στο πλαίσιο λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας.

Η χρήση της εφαρμογής πραγματοποιείται από τους ιδιοκτήτες ή νόμιμους εκπροσώπους ή υπαλλήλους των επιχειρήσεων εστίασης, προβολής κινηματογραφικών ταινιών, κέντρων διασκέδασης, θεαμάτων και ακροαμάτων ή πολιτιστικών /αθλητικών/εορταστικών εκδηλώσεων, οι οποίες στεγάζονται ή διοργανώνονται σε κλειστούς και σε υπαίθριους χώρους.

Κατά τη σάρωση του QR code στην εφαρμογή, που ετοιμάζεται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εμφανίζονται αποκλειστικά τα εξής στοιχεία:

  • Ονοματεπώνυμο φυσικού προσώπου.
  • Ενδειξη σχετικά με την εγκυρότητα/ γνησιότητα/ακεραιότητα ή μη του σαρωθέντος πιστοποιητικού.

Ανάλογα με το τι θα «σκανάρει» η εφαρμογή, θα εμφανίζεται και το αντίστοιχο χρώμα. Το «πράσινο» θα ανάβει για τους εμβολιασμένους και όσους έχουν νοσήσει από Covid το τελευταίο εξάμηνο, το «κίτρινο» θα δείχνει αυτούς που έχουν αρνητικό rapid ή μοριακό τεστ και το «κόκκινο» θα αφορά τα μη έγκυρα πιστοποιητικά, οπότε και δεν θα επιτρέπεται η είσοδος των πολιτών στους προαναφερθέντες χώρους.

Οπως αναφέρεται στην τροπολογία, ο έλεγχος θα γίνεται χωρίς να αποθηκεύονται δεδομένα ή ιστορικό ελέγχων, καθώς υλοποιείται με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.