Σε νέα μέτρα που θα λαμβάνονται σε… κύματα οδηγείται η χώρα μας προκειμένου να περιχαρακωθεί για την επερχόμενη επέλαση της παραλλαγής «Ομικρον». Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε χθες προς την κυβέρνηση άμεσα μέτρα για να προληφθεί η διασπορά την εορταστική περίοδο και υπό την απειλή του νέου μεταλλαγμένου στελέχους: Αναβολή χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, στο πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, και υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους και, μάλιστα, σε ΜΜΜ και σούπερ μάρκετ να είναι υψηλής προστασίας ή διπλή. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένονται σήμερα και δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανακοινώσεις λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ η Επιτροπή έχει ανανεώσει το… ραντεβού της για την επόμενη εβδομάδα με σκοπό να συζητήσει περισσότερα μέτρα.

Τα τελευταία 24ωρα, οι πληροφορίες για παρεμβάσεις είναι αλλεπάλληλες και αφορούν τόσο στο διάστημα μέσα στις γιορτές, όταν και η κινητικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη, όσο και μετά από αυτές. Υπενθυμίζεται ότι υπήρξαν εισηγήσεις για υποχρεωτικό rapid test από εμβολιασμένους πολίτες προκειμένου να μπουν σε εσωτερικούς χώρους εστίασης και διασκέδασης τις εορταστικές ημέρες «αιχμής», όπως είναι η παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Τέλος σε αυτό το ενδεχόμενο έβαλε ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας επιπλέον δύο self tests για την εορταστική περίοδο.

Οι παρεμβάσεις

Χθες, ωστόσο, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συγκλήθηκε με σκοπό της συνάντησης τον καθορισμό του πλαισίου μετά τις εορτές και προκειμένου να προληφθεί όσο γίνεται η τεράστια εξάπλωση της «Ομικρον». Οι ειδικοί, εκτός από το επόμενο διάστημα που θα εξετάσουν επιπλέον μέτρα, εισηγούνται και άλλες παρεμβάσεις ώστε να ληφθούν άμεσα. Ειδικότερα:

  • Να αναβληθούν όλες οι ανοιχτές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί ένας δήμος να διοργανώσει ρεβεγιόν σε πλατεία. Ωστόσο, τα χριστουγεννιάτικα χωριά θα λειτουργούν, χωρίς όμως τη δυνατότητα εκδηλώσεων, όπως είναι φεστιβάλ και events.
  • Η χρήση της μάσκας να είναι υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, χωρίς αστερίσκους. Επιπλέον, οι ειδικοί εισηγούνται σε χώρους με πολύ συνωστισμό, όπως είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σούπερ μάρκετ, να είναι υποχρεωτική η υψηλής προστασίας μάσκα (ΚΝ95) ή εναλλακτικά η διπλή μάσκα.
  • Ολοι οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό προς την Ελλάδα να υποβάλλονται σε rapid test τη 2η και την 4η ημέρα. Υπενθυμίζεται ότι οι ταξιδιωτικές οδηγίες ήδη περιλαμβάνουν την υποχρεωτική διενέργεια τεστ πριν από την είσοδο στην Ελλάδα λόγω της παραλλαγής «Ομικρον» και τουλάχιστον για την εορταστική περίοδο.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα νέα μέτρα αναμένονται σήμερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Και νέο «πακέτο»

Σημειώνεται ότι πρέπει να θεωρείται σίγουρη η λήψη επιπρόσθετων μέτρων, σε δεύτερο χρόνο. Οπως προκύπτει από πηγές από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, στο «τραπέζι» έχουν τεθεί πολλά μέτρα, τα οποία οι ειδικοί θα συζητήσουν την ερχόμενη εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζονται η λειτουργία των γηπέδων χωρίς θεατές, η επέκταση της τηλεργασίας και η επιβολή συγκεκριμένου ωραρίου για καταστήματα εστίασης και κέντρα διασκέδασης. Οσο για τη λειτουργία των σχολείων, η πρόθεση των ειδικών είναι να «κρατηθούν» ανοιχτά έως και την τελευταία στιγμή.

Μέσα στις γιορτές οι ειδικοί συστήνουν τον διαρκή αυτοδιαγνωστικό έλεγχο όλων των πολιτών, εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, προκειμένου να υπάρχει όσο γίνεται πιο «καθαρή» εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης.

Η πλατφόρμα για self tests

Μετά την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό για δωρεάν διάθεση δύο self tests σε όλους τους πολίτες αυτές τις ημέρες, άνοιξε χθες η πλατφόρμα για τη διάθεση από τα φαρμακεία. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), «τo σύστημα διάθεσης self tests άνοιξε σήμερα (σ.σ.: χθες) Τετάρτη 22/12/2021 8:00 έως και Παρασκευή 31/12 20:00. Θα διανέμονται δύο (2) self tests σε όλους τους πολίτες άνω των 5 ετών». Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, δεν εξαιρούνται οι εμβολιασμένοι πολίτες.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 5.641 νέα κρούσματα κορονοϊού, που αντιστοιχούν σε 346.845 τεστ και η θετικότητα διαμορφώνεται στο 1,62%. Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 2.307 εντοπίζονται στην Αττική, ενώ η διασπορά έχει μειωθεί στη Θεσσαλονίκη, με 776 νέα περιστατικά χθες. Συνολικά, ο δείκτης θετικότητας της εβδομάδας είναι 1,33%, ενώ ο δείκτης αναπαραγωγής (Rt) ανέρχεται βάσει των τελευταίων στοιχείων του ΕΟΔΥ σε 0,96. Ο αριθμός των θανάτων έπεσε ελαφρώς χθες στους 69 για το τελευταίο 24ωρο, όπως και των διασωληνωμένων, που έως χθες ανέρχονταν σε 665. Επίσης, την εβδομάδα 13 με 19 Δεκεμβρίου νόσησαν συνολικά με κορονοϊό 8.355 παιδιά ηλικίας 4-18 ετών, αποτελώντας το 27% του συνόλου των κρουσμάτων.