Κυβερνοεπίθεση δέχθηκε το ιαπωνικό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Liquid, με τους χάκερς να αποσπούν λεία αξίας 97 εκατ. δολαρίων σε ψηφιακά νομίσματα.

Την ανακοίνωση της κλοπής έκανε το ανταλλακτήριο Liquid την Πέμπτη, αναφέροντας ότι “παραβιάστηκαν” ορισμένα από τα ψηφιακά της πορτοφόλια, με τους χάκερς να μεταφέρουν τη λεία σε τέσσερα άλλα “πορτοφόλια”.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη κλοπή κρυπτονομισμάτων που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες. Την περασμένη εβδομάδα, σημειώθηκε η μεγαλύτερη κλοπή κρυπτονομισμάτων στην πλατφόρμα Poly Network, όπου κλάπηκαν 600 εκατ. δολάρια.

«Με λύπη ανακοινώνουμε ότι τα ζεστά πορτοφόλια της #LiquidGlobal παραβιάστηκαν, μεταφέρουμε περιουσιακά στοιχεία στο ψυχρό πορτοφόλι», έγραψε η εταιρεία στο Twitter.

Τα «ζεστά» ψηφιακά πορτοφόλια είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο και έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στα κρυπτονομίσματά τους. Τα «ψυχρά» πορτοφόλια από την άλλη, δεν είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο, δεν είναι εύσκολα προσβάσιμα και είναι επομένως πιο ασφαλή.

Σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης blockchain Elliptic, κλάπηκαν περίπου 97 εκατ. δολάρια σε κρυπτονομίσματα Bitcoin και Ethereum.

Η Liquid δήλωσε ότι παρακολουθεί την κίνηση των κλεμμένων κρυπτονομισμάτων και συνεργάζεται με άλλα ανταλλακτήρια για να παγώσει και να ανακτήσει τα περιουσιακά στοιχεία.

Το ανταλλακτήριο ιδρύθηκε το 2014, λειτουργεί σε περισσότερες από 100 χώρες και εξυπηρετεί εκατομμύρια πελάτες σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα από τα 20 μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, με βάση τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών, σύμφωνα με τα στοιχεία της CoinMarketCap.

Την περασμένη εβδομάδα, 600 εκατ. δολάρια κλάπηκαν από την πλατφόρμα blockchain Poly Network, αφού ένας χάκερ εκμεταλλεύτηκε μια ευπάθεια στο σύστημά της. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες κλοπές κρυπτονομισμάτων. Έκτοτε ο χάκερ, ο οποίος είναι γνωστός με το όνομα Mr White Hat, επέστρεψε περίπου 427 εκατ. δολάρια από τα περιουσιακά στοιχεία που είχε κλέψει.

Η Liquid όμως δεν είναι η μόνη ιαπωνική πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων που πλήττεται από μεγάλη ληστεία. Το 2014, το ανταλλακτήριο MtGox με έδρα το Τόκιο, κατέρρευσε μετά την εξαφάνιση σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων σε bitcoin, ενώ το χρηματιστήριο Coincheck έπεσε θύμα χάκερ όπου εκλάπησαν 530 εκατομμύρια δολάρια το 2018.