Η επίσκεψη Δένδια στην Λιβύη, το θέμα των παρακολουθήσεων αλλά και τα μετεκλογικά σενάρια τέθηκαν από τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλη Κατρίνη, σε συνέντευξή του ”Παραπολιτικά fm 90.1”.

Ξεκινώντας από το ζήτημα των ελληνολιβυκών σχέσεων, «η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στη Λιβύη δεν ήταν καλά προετοιμασμένη και αυτό φάνηκε και από την τροπή που πήρε», ήταν το εισαγωγικό του σχόλιο. Και προσέθεσε: «Αλλά τέτοια συμβάντα είναι αχρείαστα όταν, ειδικά, σε αυτή τη συγκυρία η τουρκική προκλητικότητα είναι αυξημένη. Η κυβέρνηση θα πρέπει να υπηρετεί μια προσεκτική, συγκεκριμένη, όσο και μακροπρόθεσμη διπλωματική στρατηγική. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα πρέπει να διευρύνει τις συμμαχίες της, ενώ στα εθνικά θέματα θα πρέπει να υπάρχει μία ενιαία γραμμή. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ χαιρετίζουμε κάθε κίνηση προς την ανάδειξη της τουρκικής προκλητικότητας και της θέσης της χώρας ως θεματοφύλακα του διεθνούς δικαίου, ωστόσο οφείλουμε να πούμε ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη στη Λιβύη δημιούργησε περισσότερα προβλήματα, από όσα θετικά αποτελέσματα μπορεί να στόχευε», ανέφερε ο Μ. Κατρίνης.

Για το νομοσχέδιο των παρακολουθήσεων που φέρνει η κυβέρνηση, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι «η απόφαση της κυβέρνησης να φέρει σχέδιο νόμου για την ΕΥΠ και τις παρακολουθήσεις αποτελεί μια θεσμική δικαίωση για το ΠΑΣΟΚ» και προσέθεσε: «Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν ο πρώτος που κατήγγειλε το θέμα των υποκλοπών στις δικαστικές αρχές, ενώ από την αρχή λέγαμε ότι δεν υπάρχει διαδικασία νόμιμης ενημέρωσης γι’ αυτούς που παρακολουθούνται, παρά τα όσα υποστήριζε η κυβέρνηση. Το συγκεκριμένο πλαίσιο έχει σημαντικές αδυναμίες, ενώ δεν απαντά στο εύλογο αίτημα όσων υπήρξαν στόχοι παρακολούθησης, όπως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για έγκαιρη ενημέρωση -και όχι 3 χρόνια μετά- για τους λόγους που έγινε η παρακολούθηση, ενημέρωση που πρέπει να γίνει πριν τις εκλογές».

Και, στο «δια ταύτα», «εδώ και τέσσερις μήνες περιμένουμε, ακόμη, να μάθουμε την εξέλιξη της δικαστικής διερεύνησης μετά την καταγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, την ίδια στιγμή που κυκλοφορούν ανενόχλητοι όσοι εμπορεύονται και χρησιμοποιούν παράνομα λογισμικά σήμερα στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση, ενώ και η τροπή που πήρε η εξεταστική επιτροπή καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν θέλει πραγματικά να πληροφορηθούν οι πολίτες ποιοι και για ποιους λόγους έστησαν αυτόν τον παρακρατικό μηχανισμό παρακολουθήσεων πολιτικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών. Το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει μέχρι τέλους, προκειμένου να βγουν στην επιφάνεια οι λεπτομέρειες αυτής της πρωτοφανούς ιστορίας που διασύρει τη χώρα διεθνώς και που, δυστυχώς, αδικεί και την ίδια την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών».

Για την επόμενη ημέρα των εκλογών, τέλος, ο Μιχάλης Κατρίνης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «το ΠΑΣΟΚ θα πάρει ένα ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που προβλέπουν σήμερα οι πολιτικοί μας αντίπαλοι». «Την πολιτική μας πρόταση θα την αξιολογήσουν πρώτα οι πολίτες και με βάση το προγραμματικό μας πλαίσιο θα κινηθούμε μετά τις εκλογές» σημείωσε.

Σε κάθε περίπτωση, προσέθεσε, «δεν έχουμε καμία αγωνία να μπούμε στην οποιαδήποτε κυβέρνηση, για να μοιράσουμε θέσεις εξουσίας. Έχουμε αγωνία να είμαστε χρήσιμοι και ωφέλιμοι για τη χώρα και τους πολίτες που δοκιμάζονται εδώ και καιρό. Και οι πολίτες ξέρουν ότι ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ αποτελεί εγγύηση ασφάλειας και σταθερότητας για τη χώρα», κατέληξε.