Ήρεμη είναι σήμερα το πρωί η κατάσταση στον καταυλισμό της Μόριας. Ήδη έχει ξεκινήσει η διανομή φαγητού, ενώ έχει αποκλεισθεί το καμένο από χθες τμήμα του καταυλισμού, αλλά και τα κατεστραμμένα κοντέινερ όπως αυτά, της Διοίκησης του ΚΥΤ.

Από εχθές το μεσημέρι είναι σε εξέλιξη ένα «θρίλερ» όσον αφορά στον απολογισμό από τα χθεσινά εκτεταμένα επεισόδια στη Μόρια.  Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά και την ε0πίσημη ανακοίνωση του υπουργείο Υγείας,  υπάρχει ένας επιβεβαιωμένος νεκρός και πρόκειται για μια γυναίκα που βρέθηκε απανθρακωμένη και μεταφέρθηκε με ΙΧ στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.  Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή στο νεκροτομείο του νοσοκομείου Μυτιλήνης, Θεόδωρο Νούτσια στα χέρια τους έχει παραδοθεί μόνο μια σορός.

Η ανακοίνωση του υπ. Υγείας: 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από το ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης συνολικά εννέα άνδρες, έξι γυναίκες και δύο παιδιά, εκ των οποίων ένα βρέφος.

«Η πλειονότητα των τραυματιών έχει ορθοπαιδικά τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα. Κανείς από τους τραυματίες δεν διατρέχει κίνδυνο και αναμένεται να λάβουν εξιτήριο εντός των προσεχών ημερών. Επίσης, μεταφέρθηκε με επιβατικό αυτοκίνητο απανθρακωμένο πτώμα γυναίκας, το οποίο βρίσκεται στο νεκροτομείο του νοσοκομείου.

Το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης και το ΕΚΑΒ παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Βίντεο-ντοκουμέντο

Βίντεο από την έκρυθμη κατάσταση με τις φωτιές στον καταυλισμό των μεταναστών στη Μόρια παρουσιάζει το eleftherostypos.gr. Στις εικόνες φαίνονται ένα πλήθος μεταναστών συγκεντρωμένο έξω από κτίριο που βγαίνουν καπνοί να φωνάζουν. Κάποιοι από αυτούς κρατούν στα χέρια τους πυροσβεστική μάνικα, ενώ στο βάθος φαίνονται τα οχήματα της Πυροσβεστικής.

Loading video

Σύμφωνα με τις εικόνες που δημοσίευσαν οι ίδιοι, δέχτηκαν  επίθεση με πέτρες και καταστράφηκαν πυροσβεστικά οχήματα.

Στο Facebook αναρτήθηκαν βίντεο και φωτογραφίες που δείχνουν τις ζημιές όπως το σπασμένο παρμπρίζ του οχήματος αλλά και τις πέτρες που έριξαν οι μετανάστες. Στο βίντεο μάλιστα ακούγεται και ένας από τους πυροσβέστες  να λέει: «Έχουμε γυναίκα και παιδιά, να γυρίσουμε στο σπίτι».

Αστυνομικοί Λέσβου: Φώναζαν «kill police»

Ως μια πολύ δύσκολη κατάσταση περιέγραψε όσα συνέβησαν το απόγευμα της Κυριακής στη Μόρια ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Λέσβου, Βασίλης Ροδόπουλος. Όπως είπε χαρακτηριστικά στον ΘΕΜΑ 104,6 «για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια φώναζαν «kill police»». «Η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Είχαν πολύ επιθετική συμπεριφορά, δεν άφηναν τα πυροσβεστικά για την κατάσβεση. Όταν είδαν το πτώμα χάρη στην εμπειρία συναδέλφων και από τύχη δεν είχαμε θύματα» πρόσθεσε ο κ. Ροδόπουλος. «Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το πράγμα» συμπλήρωσε ο ίδιος περιγράφοντας ότι στο κέντρο υποδοχής της Μόριας βρίσκονται αυτή τη στιγμή «13.000 άνθρωποι από πάνω από 17 διαφορετικές φυλές».

Η Συνέντευξη Τύπου

Συνέντευξη Τύπου δόθηκε στην αίθουσα συσκέψεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, του αρχηγού της Αστυνομίας και του γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Και οι τρεις μετέβησαν αργά χθες το βράδυ, στη Μυτιλήνη προκειμένου να συντονίσουν την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στη Μόρια.