Η Ντάουνινγκ Στριτ αντιμετωπίζει ερωτήματα για το αν ο Μπόρις Τζόνσον και η σύζυγός του, Κάρι, παραβίασαν το λοκντάουν περνώντας τα περασμένα Χριστούγεννα με μια φίλη τους στην πρωθυπουργική κατοικία.

Μια πηγή ισχυρίζεται ότι η φίλη του ζευγαριού, Νίμκο Αλί, παρέμεινε μαζί τους για την εορταστική περίοδο του 2020 παρά τους αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες που ίσχυαν στο Λονδίνο εν μέσω μιας τεράστιας αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Τζόνσον αρνήθηκε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός παραβίασε τους κανόνες. Κανείς δεν έχει διαψεύσει, ωστόσο, το ότι η Αλί βρισκόταν πράγματι στην πρωθυπουργική κατοικία για τα Χριστούγεννα.

Εκείνη την περίοδο, επιτρεπόταν η επίσκεψη από τρίτους στο σπίτι μιας οικογένειας, μόνον εάν οι «ξένοι» έπρεπε να βρίσκονται εκεί για να προσέχουν τα παιδιά. Ο κανονισμός έλεγε ότι «δεν μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τη ρύθμιση αυτή για άλλους λόγους, η εξαίρεση αφορά μόνον τη φροντίδα των παιδιών».

Οι ισχυρισμοί πρωτοεμφανίστηκαν στις ΗΠΑ στο περιοδικό Harper’s, που ισχυρίστηκε ότι η κα Άλι, η οποία είναι νονά του 17χρονου γιου των Τζόνσον, Γουίλφρεντ, «πέρασε τα Χριστούγεννα με το ζευγάρι παρά τους περιορισμούς στις συγκεντρώσεις των διακοπών».

«Ο Πρωθυπουργός και η κυρία Τζόνσον έχουν ακολουθήσει τους κανόνες του κορωνοϊού με συνέπεια. Είναι εντελώς αναληθές να υπαινισσόμαστε το αντίθετο», έλεγε η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ. Παρόμοια σχόλια έγιναν και από την εκπρόσωπο της Κάρι Τζόνσον.

Ωστόσο, ούτε η εκπρόσωπος της κυρίας Τζόνσον ούτε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το αν η κα Άλι πέρασε τα Χριστούγεννα με το ζευγάρι.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η κυρία Άλι, η οποία είναι η καλύτερη φίλη της Κάρι Τζόνσον, ανέλαβε ως σύμβουλος του Υπουργείου Εσωτερικών για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, θέση από την οποία πληρώνεται, σύμφωνα με αναφορές, 350 λίρες την ημέρα.

Στην σχετική ανακοίνωσή της, η υπουργός Εσωτερικών της Μ. Βρετανίας, Πρίτι Πατέλ, είχε πει: «Η αφοσίωση της Νίμκο Άλι στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την ενοχλητική πρακτική του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων και την υπεράσπιση των θυμάτων βίας με βάση το φύλο, σημαίνει ότι είναι σε ιδανική θέση για να συμβουλεύσει την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτών των φρικτών εγκλημάτων».