Περίπου 2,88 εκατομμύρια φορολογούμενοι, οι οποίοι έλαβαν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα για τις φετινές τους δηλώσεις, θα πρέπει να έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα το βράδυ, μέσω του τραπεζικού συστήματος, τουλάχιστον 695 εκατ. ευρώ, από τα 2,78 δισ. ευρώ που χρεώθηκαν συνολικά σε φόρους εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης, με τα εκκαθαριστικά τους.

Στις 20 ή στις 21 Σεπτεμβρίου πάνω από 7,35 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα λάβουν στους λογαριασμούς τους, στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων myaade.gov.gr, η οποία διαδέχεται το Τaxisnet, τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) του τρέχοντος έτους. Από τους φορολογούμενους αυτούς, περίπου 6,2 εκατομμύρια θα κληθούν να πληρώσουν τον συγκεκριμένο φόρο είτε στο 100% είτε μειωμένο κατά 50%, λόγω μερικής απαλλαγής χορηγούμενης βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Το συνολικό ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν υπερβαίνει τα 2,4 δισ. ευρώ.

Εως τις 30 Σεπτεμβρίου οι 2,88 εκατομμύρια φορολογούμενοι που έλαβαν ήδη χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα για τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει και την τρίτη δόση των φόρων που αναγράφουν τα εκκαθαριστικά αυτά. Μετά την πληρωμή της δόσης αυτής θα απομένουν άλλες πέντε μηνιαίες προς καταβολή, με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της καθεμίας την τελευταία εργάσιμη ημέρα καθενός από τους επόμενους πέντε μήνες (Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο 2021, Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2022). Το ύψος του ποσού που θα πρέπει να έχουν πληρώσει ως τρίτη δόση ανέρχεται σε 347,5 εκατ. ευρώ.

Εως την 30ή Σεπτεμβρίου, εξάλλου, οι 6,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι που θα έχουν λάβει τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 9-10 μέρες πιο πριν θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει και την πρώτη από τις συνολικά έξι μηνιαίες δόσεις του συγκεκριμένου φόρου. Οι υπόλοιπες πέντε μηνιαίες δόσεις λήγουν στις τελευταίες εργάσιμες ημέρες των επόμενων πέντε μηνών. Το ποσό που θα πρέπει να έχουν καταβάλει υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ.