Ο κακός χαμός γίνεται στο ΚΙΝΑΛ λόγω του Ποινικού Κώδικα και τη διαφορετική στάση που τήρησε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι θα υπερψηφίσει (επί της αρχής) τους νέους Ποινικούς Κώδικες ενώ στη Χαριλάου Τρικούπη είχαν αποφασίσει να ψηφίσουν «παρών», διαφωνώντας με συγκεκριμένα άρθρα.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου που στηρίζει τον Ανδρέα Λοβέρδο για τις εκλογές αποφάσισε να αποσυρθεί από εισηγήτρια επί του νομοσχεδίου, καθώς διαφωνούσε με τη στάση του κόμματος. Τη θέση της, μάλιστα, πήρε αρχικά ο Ιλχάν Αχμέτ και σήμερα ο Γ. Μουλκιώτης.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου που στηρίζει τον Γιώργο Παπανδρέου εξέδωσε ανακοίνωση υπό την «ομπρέλα» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τονίζοντας ότι η απόφαση για το «παρών» αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της ΚΟ: «Το Κίνημα Αλλαγής, πιστό στις αρχές και τις πολιτικές του παραδόσεις, χαράσσει το δικό του διακριτό στίγμα. Χωρίς ετεροπροσδιορισμό. Χωρίς νομικό ακτιβισμό ή δογματικές προσκολλήσεις. Επιδιώκουμε ένα Ποινικό Δίκαιο όχι μόνο «τιμωρητικό», αλλά κυρίως βαθιά παιδευτικό. «Εργαλείο» του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας. Για την ασφάλεια του πολίτη και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Αυτό επιβεβαιώνεται σήμερα με τη στάση μας απέναντι στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως αυτή αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας».

Στην ίδια ανακοίνωση, τονίζει ότι η χώρα δεν χρειάζεται «μπαλώματα», αλλά αντεγκληματική πολιτική. «Διαφωνούμε με το ψευδεπίγραφο δίλημμα: αυστηροποίηση ή εγκληματικότητα, που «λανσάρει» με επικοινωνιακό επιφανειακό τρόπο η Κυβέρνηση. Η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και η ασφάλεια για τον πολίτη δεν έρχεται μόνο με ποινές, αλλά με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης. Η χώρα έχει ανάγκη από νέα αντεγκληματική και σωφρονιστική πολιτική. Όχι άλλα μπαλώματα», υποστηρίζει μεταξύ άλλων η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.