Την πρώτη του ενέργεια σε περιοχή αμερικανικού ενδιαφέροντος, που σηματοδοτεί την επαναφορά του χαρακτηρισμού «πλανητάρχης», επιχείρησε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αποστέλλοντας μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες.

Ο αμερικανικός στρατός έπληξε ιρανικούς στόχους σε περιοχή της Συρίας σε αντίποινα για τις πρόσφατες επιθέσεις με πυραύλους εναντίον του αμερικανικού προσωπικού.

Τα αμερικανικά πλήγματα κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν παραστρατιωτικές ιρανικές οργανώσεις, στο συριακό έδαφος.

Οι σιιτικές οργανώσεις που στηρίζονται και εξοπλίζονται από το Ιράν και έχουν τις εγκαταστάσεις τους στο ανατολικό τμήμα της Συρίας είναι, μεταξύ άλλων, η «Κατάεμπ Χεζμπολάχ» και η «Κατάεμπ Σάγεντ αλ Σουχάντα», σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, που τις θεωρεί υπεύθυνες για τις επιθέσεις εναντίον του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού στο Ερμπίλ του Ιράκ.

Το Πεντάγωνο επίσης ανακοίνωσε ότι η επίθεση εναντίον ιρανικών στόχων στο συριακό έδαφος έγινε κατόπιν διαταγής του προέδρου Μπάιντεν, προκειμένου «να προστατευθεί το αμερικανικό και συμμαχικό προσωπικό». Από τη χθεσινή επίθεση σκοτώθηκε ένα άτομο ενώ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφερε πως τουλάχιστον 22 μέλη της «Κατάεμπ Χεζμπολάχ» σκοτώθηκαν από την αμερικανική επίθεση.

Η σιιτική οργάνωση αρνείται κάθε ανάμιξη σε προηγούμενα πλήγματα εναντίον Αμερικανών στο Ιράκ, ωστόσο ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, τόνισε με βεβαιότητα ότι οι υπεύθυνοι ανήκουν στην οργάνωση αυτή.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, η περιοχή που έπληξαν οι ΗΠΑ πιστεύεται ότι χρησιμοποιείται ως βάση επιχείρησης λαθρεμπορίου όπλων από τις πολιτοφυλακές.

Σε Τουρκία και Ρωσία

Με την επίθεση αυτή, η κυβέρνηση Μπάιντεν υπογραμμίζει με αδρές γραμμές τη θέση της από την προηγούμενη διοίκηση Τραμπ, που είχε αποσυρθεί από παρεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο, προσφέροντας χώρο στην Τουρκία και τη Ρωσία.

Ταυτόχρονα, ο Μπάιντεν στέλνει μήνυμα και στο Ιράν ότι η πρόθεση της Ουάσιγκτον για επαναφορά της συμφωνίας του 2015 δεν σημαίνει πως η αμερικανική διοίκηση θα είναι ανεκτική σε οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια της Τεχεράνης.

Το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει στην αρχή του μήνα το θάνατο ενός πολίτη και τον τραυματισμό άλλων πέντε από επίθεση με ρουκέτες κοντά στην περιοχή του Ερμπίλ, όπου υπάρχει στρατιωτική βάση την οποία χρησιμοποιούν Αμερικανοί.

Ρουκέτες επίσης είχαν πλήξει την Πράσινη Ζώνη έξω από τη Βαγδάτη, όπου διαμένουν πολλοί Αμερικανοί στρατιωτικοί και διπλωμάτες και εδρεύει η αμερικανική πρεσβεία, καθώς και την αεροπορική βάση Μπαλάντ, βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας, που φιλοξενεί αμερικανική αμυντική εταιρία. Στο Ιράκ παραμένουν 2.500 Αμερικανοί στρατιώτες για να βοηθούν τους Ιρακινούς στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκη, είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θεωρούν το Ιράν υπεύθυνο για τις πράξεις των αντιπροσώπων του. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Σάιντιτ Κατιμπζάντεχ, απέρριψε τις κατηγορίες για ιρανική ανάμιξη στις επιθέσεις εναντίον Αμερικανών.

Ορισμένοι θεωρούν ότι αυτή η κλιμάκωση ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν θα μπλοκάρει τις συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, είχε συνομιλίες με τη Δαμασκό για τα αμερικανικά πλήγματα.

Σε «νέες βάσεις» οι σχέσεις με Σαουδική Αραβία

Σε «νέες βάσεις» επιθυμεί ο Τζο Μπάιντεν να τεθούν οι σχέσεις ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας, με έμφαση στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου.

Αυτό τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον βασιλιά Σαλμάν της Σ. Αραβίας, λίγο πριν από τη δημοσιοποίηση της αμερικανικής έκθεσης για το θάνατο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Η έκθεση αναμένεται να εμπλέξει τον πρίγκιπα διάδοχο του βασιλείου του Ριάντ, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στη δολοφονία του Κασόγκι, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2018 στην Κωνσταντινούπολη από πράκτορες μέσα στο προξενείο της Σ. Αραβίας.

Οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας έχουν παραδεχθεί πως η δολοφονία του Κασόγκι ήταν μια βρόμικη επιχείρηση που οργανώθηκε από μυστικούς πράκτορες εν αγνοία του καθεστώτος – καταδικάστηκαν μάλιστα 5 άτομα σε κάθειρξη 20 ετών για την πράξη αυτή.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε αναπτύξει ιδιαίτερα στενές σχέσεις με το βασίλειο της Σ. Αραβίας και αρνήθηκε να εκδώσει έκθεση για τη δολοφονία Κασόγκι, ώστε να μην διαταραχθούν οι σχέσεις αυτές.