Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πρόκειται να συνομιλήσει με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ τη Δευτέρα, καθώς οι εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον έχουν αυξηθεί.

Η προγραμματισμένη εικονική συνάντηση  θα είναι η τρίτη συνομιλία μεταξύ των δύο προέδρων, από τότε που ο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του στις αρχές του έτους, καθώς και η πρώτη από τότε που τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν στα μέσα Οκτωβρίου ότι η Κίνα είχε δοκιμάσει τον Αύγουστο  έναν υπερηχητικό πύραυλο με πυρηνική ικανότητα, προκαλώντας συναγερμό μεταξύ αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Η πιο πρόσφατη συνομιλία τους είχε λάβει χώρα στις 9 Σεπτεμβρίου, όταν ο Σι απέρριψε το αίτημα του Μπάιντεν  για μια προσωπική συζήτηση, με στόχο την άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων. Οι ηγέτες δεν μίλησαν για την πανδημία του COVID-19  κατά τη διάρκεια της κλήσης, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Η συνάντηση της Δευτέρας πραγματοποιείται μετά τις δοκιμές των ΗΠΑ  στο σύστημα πυραυλικής άμυνας του Ισραήλ «Iron Dome» στο Γκουάμ, λόγω της ανησυχίας των στρατιωτικών αξιωματούχων για ενδεχόμενη εκτόξευση πυραυλικών δοκιμών και επιθέσεων από την Κίνα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος υποσχέθηκε ότι ο Μπάιντεν θα είναι «ειλικρινής» με τον Σι σχετικά με τις «ανησυχίες» της Αμερικής για την κυβέρνηση της Κίνας.

«Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τρόπους υπεύθυνης διαχείρισης του ανταγωνισμού μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΛΔΚ, καθώς και τρόπους συνεργασίας όπου ευθυγραμμίζονται τα συμφέροντά μας», υπογράμμισε η εκπρόσωπος Τύπου Τζεν Ψάκι την Παρασκευή, σε σχετική δήλωσή της. «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα καταστήσει σαφείς τις προθέσεις και τις προτεραιότητες των ΗΠΑ και θα είναι σαφής και ειλικρινής σχετικά με τις ανησυχίες μας για τη ΛΔΚ».

Η Ψάκι αρνήθηκε να πει εάν ο Μπάιντεν θα θίξει κατά τη διάρκεια της συνομιλίας της Δευτέρας το θέμα του χειρισμού του κορωνοϊού από την Κίνα ή το ζήτημα της άγνωστης προέλευσής του, ενώ επέμεινε ότι «ο πρόεδρος σίγουρα δεν πρόκειται να κάνει πίσω» στα ζητήματα που τον απασχολούν.

Ο Σι, από την πλευρά του, τόνισε τη σημασία της «συνεργασίας» μεταξύ Κίνας και Αμερικής.

«Αυτή τη στιγμή, οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ βρίσκονται σε μια κρίσιμη ιστορική συγκυρία. Και οι δύο χώρες θα κερδίσουν από τη συνεργασία και θα χάσουν από την αντιπαράθεση», έγραψε πρόσφατα ο Σι σε επιστολή που απευθυνόταν στην Εθνική Επιτροπή Σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας. «Η συνεργασία είναι η μόνη σωστή επιλογή».