Εκατόν δέκα χώρες συμπεριέλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στην λίστα των προσκεκλημένων της ψηφιακής συνόδου για τη Δημοκρατία που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο.

Στην λίστα, που κοινοποιήθηκε χθες από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ,  συμπεριλαμβάνονται οι κύριοι δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, αλλά και χώρες όπως το Ιράκ, η Ινδία και το Πακιστάν.

Προσκεκλημένες είναι φυσικά η Ελλάδα και η Κύπρος, με τις ομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη να έχουν ήδη προγραμματιστεί.

Οι απουσίες χωρών από την λίστα είναι αρκετά «ηχηρές», αφού από την Μέση Ανατολή ο Μπάιντεν προσκάλεσε μόνο το Ιράκ και το Ισραήλ, παραλείποντας χώρες που παραδοσιακά διατηρούν στενές επαφές με την Ουάσιγκτον, όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

Παρότι σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία απουσιάζει επίσης από την λίστα των προσκεκλημένων.

Εκτός λίστας έμεινε και η Κίνα, αν και ο πρόεδρος Μπάιντεν φρόντισε να προσκαλέσει την Ταϊβάν, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει οργή στο Πεκίνο.

Από την Ευρώπη, «εκτός λίστας» έμεινε η Ουγγαρία του αμφιλεγόμενου Όρμπαν, ενώ η Πολωνία προσεκλήθη, παρά τις πρόσφατες εντάσεις της με την ΕΕ για το κράτος δικαίου. Η Βραζιλία του επίσης αμφιλεγόμενου Ζαΐρ Μπολσονάρο έχει, επίσης, προσκληθεί στην σύνοδο.