Έκκληση για μαζική συμμετοχή στις εκλογές έκανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτήρισε καλοδεχούμενη την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να εμφανιστεί στον ΣΚΑΪ και είπε ότι μάλλον η κίνησή του δείχνει πανικό και απελπισία. Θύμισε ότι και το κόμμα του πριν από μερικούς μήνες έσπασε το εμπάργκο που είχε επιβάλλει στην ΕΡΤ και πρόσθεσε ότι είναι θετικό να μην υπάρχει κανένα εμπάργκο. Είπε ακόμα ότι δεν υπάρχει χρόνος για debate αλλά όχι με δική του υπαιτιότητα.

«Εχω εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας»

«Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» τόνισε εν συνεχεία ο πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στο Προεδρικό Διάταγμα και τις πληροφορίες ότι ο κ. Παυλόπουλος δεν θα υπογράψει τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Ακόμη σχετικά με το όνομα του ΠτΔ που θα προτείνει η ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως θα μιλήσει και γι’ αυτό θέμα και για το πρόσωπο του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος στο τέλος του έτους. Όπως πρόσθεσε, το όνομα του επιτρόπου που θα προτείνει θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα.

Για την συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές

Με έκκληση στους ψηφοφόρους να προσέλθουν μαζικά οι πολίτες στις κάλπες της 7ης Ιουλίου, ξεκίνησε την συνέντευξή του στον Σκάι ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Δευτέρας.

Η συμμετοχή είναι η ψυχή της Δημοκρατίας και ειδικά στους νέους λέμε πάρτε την τύχη στα χέρια σας και μην αφήσετε άλλους να αποφασίσουν για τις ζωές σας, πριν πάτε στην παραλία ή και μετά, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Επισήμανε μάλιστα πως η ΝΔ ήταν πρώτη με διαφορά στην ηλικιακή ομάδα 17-24 και αυτό «είναι πολύ σημαντικό και ενθαρρυντικό για τον πολιτικό μας λόγο».

Το πανεπιστημιακό άσυλο

Ο κύριος Μητσοτάκης επανέλαβε την δέσμευσή του για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου στο πρώτο κιόλας νομοσχέδιο της κυβέρνησής του, αναφέροντας πως κατά την ομιλία του την Κυριακή στα Μουδανιά, «με έπιασε ένα νέο παιδί που μου είπε ότι πέρασε στο πανεπιστήμιο, στο ΑΠΘ και μου είπε “σου ζητώ ένα πράγμα να μην έχω μπαχαλάκηδες, να μην έχω ναρκωτικά στο πανεπιστήμιο”. Του υποσχέθηκα ότι στο πρώτο μας νομοσχέδιο θα είναι η κατάργηση του ασύλου».

Έκκληση Μητσοτάκη στους πολίτες Χρυσή Αυγή και Βελόπουλου

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει για τη χώρα περιθώριο για περιπέτειες και επεσήμανε πως όσοι ψηφίζουν τη ΝΔ δεν σημαίνει ότι συμφωνούν σε όλα με το πρόγραμμα του κόμματος.

Εκτίμησε πως πολλοί που ψήφισαν ΚΙΝΑΛ στις ευρωεκλογές θα ψηφίσουν τη ΝΔ, ενώ κάλεσε αυτούς που ψήφισαν στις ευρεωκλογές μικρά κόμματα, τα οποία δεν έπιασαν το 3%, να στηρίξουν τη ΝΔ. Επίσης, ζήτησε εκ νέου από τους πολίτες να μην ψηφίσουν τη Χρυσή Αυγή και την Ελληνική Λύση. Ειδικότερα για το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε και ειδική αναφορά και στις αντιδράσεις της εκκλησίας. «Είναι λογικό η Εκκλησία να αντιδρά όταν κάποιος πουλά δήθεν επιστολές του Ιησού». Oπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, έχουν αντιδράσει και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και από την Εκκλησία της Ελλάδος.

Τα επιδόματα και η οικονομική πολιτική

Δεν θα κοπεί κανένα επίδομα και θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η απάντηση στη φτώχεια είναι οι δουλειές.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι το έκτακτο επίδομα που δινόταν τα Χριστούγεννα στους συνταξιούχους και το έδωσε προεκλογικά ο κ. Τσίπρας ως «13η σύνταξη», θα δοθεί εκ νέου στο τέλος του 2020. Επίσης, τόνισε ότι οι μειώσεις φόρων θα ισχύσουν από το 2020.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε στην συνέντευξή του ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση δημοσίων υπαλλήλων ενώ η ΝΔ τόνισε ότι θα έχει μηδενική ανοχή στην ανασφάλιστη εργασία. Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι θα υπάρξει συνολική πολιτική για την ακίνητη περιουσία, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά μέσο όρο 30% ή και τα κίνητρα για ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Επίσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μειωθούν οι φόροι κληρονομιάς.

Μητσοτάκης: «Εχω επιλέξει ποιος θα είναι υπουργός Οικονομικών»

Έχω ήδη επιλέξει τον επόμενο υπουργό Οικονομικών, του το έχω πει όπως και σε πολλούς υπουργούς, με την απόλυτη δέσμευση φυσικά να μην αποκαλυφθεί τίποτα γιατί όλα μπορεί να αλλάξουν μέχρι τελευταία στιγμή, αποκάλυψε ο κύριος Μητσοτάκης.

Αναφορικά για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόνισε πως είναι νωρίς για τον επόμενο Πρόεδρο, προέχουν άλλα ζητήματα απολύτως κρίσιμα, θα με ρωτήσετε σε ένα εξάμηνο, όπως και για τον κεντρικό τραπεζίτη. Ο Επίτροπος θα ανακοινωθεί πολύ πιο σύντομα, θα είναι ένα πρόσωπο που θα μπορεί να εκπροσωπήσει την Ελλάδα και να κάνει τη δουλειά του όσο πιο καλά μπορεί, πρόσθεσε.

«Οι υπουργοί δεν θα κυκλοφορούν με κότερα»

Δεν θα κρίνω τον χαρακτήρα του πρωθυπουργού, απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς εάν ο κ. Τσίπρας είναι αλαζόνας. Έζησα την εξουσία από κοντά και την έχω απομυθοποιήσει, δεν μου λένε κάτι τα κυβερνητικά αεροσκάφη και τα γκλάμορ, σημείωσε και πρόσθεσε ότι θα χρησιμοποιεί το κυβερνητικό αεροσκάφος όταν είναι απαραίτητο.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι υπουργοί θα εφαρμόζουν τον Κώδικα Δεοντολογίας που υπάρχει και τόνισε πως δεν υπάρχει περίπτωση να κυκλοφορούν με κότερα. Παράλληλα μιλώντας για τη ΔΕΗ επεσήμανε ότι θα αναζητηθούν ευθύνες για την κατάστασή της. Επίσης, σημείωσε ότι ευθύνες θα αναζητηθούν και για την υπόθεση της Novartis, εφόσον φθάσει το θέμα από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή, ποιοι και πώς τη μεθόδευσαν, όπως έχει καταγγελθεί.

Η επόμενη κυβέρνηση θα διορίσει την ηγεσία της Δικαιοσύνης

Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι δεν έχει την νομιμοποίηση για τις αλλαγές και γι’ αυτό προχώρησε στις εκλογές, είπε ο κύριος Μητσοτάκης σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν θα υπογράψει το διάταγμα για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Η επόμενη κυβέρνηση θα διορίσει άμεσα την ηγεσία της Δικαιοσύνης, είπε.

Είμαι σίγουρος ότι θα επιλεγούν πρόσωπα «υπεράνω υποψίας», με κύρος, που θα μπορέσουν να επιτελέσουν το έργο τους, που είναι και κρίσιμο και να αποκαταστήσουν το κύρος της δικαιοσύνης, που έχει τρωθεί από την απερχόμενη κυβέρνηση, που συστηματικά υπονόμευσε την ανεξαρτησία της, είπε ο κύριος Μητσοτάκης.

Ισχυρή εντολή για να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες

Δεν αντέχει η χώρα περιπέτειες κατακαλόκαιρο και δεν νομίζω ότι πρέπει να μπούμε σε μια λογική παζαριών, τόνισε ο κύριος Μητσοτάκης.

Παρατηρώ τις παλινωδίες του ΚΙΝΑΛ και δεν έχω καταλάβει τι θέλουν να κάνουν και νομίζω ότι πάρα πολλοί συμπολίτες μας θα εμπιστευτούν την ΝΔ όχι γιατί είναι ΝΔ αλλά γιατί αντιλαμβάνονται πως χρειαζόμαστε μια σταθερή κυβέρνηση, πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως «δεν συμφωνούμε σε όλα με τους πολίτες που μας στηρίζουν, αλλά στα βασικά, να δημιουργήσουμε δουλειές, σταθερή διακυβέρνηση, που θα επεναφέρει την κανονικότητα, την τήρηση των κανόνων που διασφαλίζει την ποιότητα της δημοκρατίας μας».

Για διαφορετικούς λόγους θα ήθελα να μείνουν εκτός Βουλής τα δύο κόμματα που βρίσκονται πιο δεξιά από εμάς, η Χρυσή Αυγή και το κόμμα του Βελόπουλου. Η κρίση γέννησε πολλά κόμματα, του θυμού, που κινδυνεύουν με εξαφάνιση σε αυτή την κάλπη κι αυτό είναι πολύ θετικό και συμβαίνει γιατί η κοινωνία σήμερα είναι δειλά αισιόδοξη και όχι τόσο θυμωμένη και φοβισμένη, εξήγησε ο κύριος Μητσοτάκης.

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη